Abonaţi la DNA

Ex-judecătorii Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş rămân "clienţi" de bază ai DNA Oradea, care îi cercetează într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.

Alături de fosta lor colegă de la Curtea de Apel Oradea, judecătoarea Mihaela Pătrăuş, Puşcaş şi Munteanu sunt anchetaţi pentru anularea cu cântec a condamnării la închisoare a celebrului patron al lanţului Unicarm, Vasile Lucuţ, care lovise un veterinar ce-i controla fabrica din Satu Mare.

Şpăgari cu trese

Ca să-şi poată vinde marfa în Oradea, bişniţarii de ţigări aduse din Ucraina prin Ungaria plăteau taxe de protecţie... oamenilor legii.

Doi poliţişti şi doi jandarmi orădeni au fost inculpaţi pentru corupţie de către Parchetul Militar pentru că pretindeau mită ca să închidă ochii la negoţul cu ţigări de contrabandă din Piaţa Cetate.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Claudiu Pop, Prefectul judeţului Bihor: "Îmi asum finalizarea până la toamnă a DN 76 Oradea-Beiuş"

După ce o vreme foştii colegi din PSD l-au bănuit de "blat" cu primarul Ilie Bolojan, reproşându-i că nu e suficient de aspru şi nu blochează iniţiativele acestuia, prefectul Claudiu Pop a lansat săptămână trecută avertismente atât în direcţia edilului, cât şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, marcând parcă începutul unei noi relaţii cu liderii liberali din administraţia locală.

În ce măsură prefectul sprijină sau pune beţe în roate proiectelor de dezvoltare ale Oradiei şi Bihorului, Claudiu Pop explică în interviul acordat BIHOREANULUI, anunţând totodată şi noutăţi de larg interes: finalizarea asfaltării DN 76 Oradea-Beiuş şi a reabilitării Podului Densuşianu până la toamnă, dar şi reluarea lucrărilor pe tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania.

Oferta pentru Sînmartin

Aleşii orădenilor vor "bate în cuie" săptămâna aceasta garanţia că locuitorii din Sînmartin nu vor avea taxe majorate după fuziunea cu Oradea.

Măsurile fiscale iniţiate de primarul Ilie Bolojan prevăd nu doar "îngheţarea" pe următorii 15 ani a impozitelor din Sînmartin, ci şi reducerea cu 33% a impozitului pe proprietatate datorat de firmele înregistrate în comună .

Hora clandestină

Cu patru decenii în urmă, sute de studenţi ai fostului Institut Pedagogic din Oradea au sfidat comunismul cu o Horă a Unirii, neautorizată, în centrul oraşului.

În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, studenţii orădeni au mărşăluit de la Universitate spre centru şi s-au prins în horă în faţa Teatrului, ignorând interdicţia autorităţilor comuniste care, pentru a menaja sensibilităţile ungurilor, le-au interzis să sărbătorească Unirea Principatelor.

Ruşii pleacă, poluarea rămâne!

La peste un deceniu de la vânzarea fabricii Alumina către ruşii de la Cemtrade, autorităţile încă n-au stabilit cine să neutralizeze şlamul toxic rămas "moştenire".

În timp ce patronii de la Ruskii Aluminium se grăbesc să vândă terenurile de sub fosta întreprindere, oficialii români nu au indicat responsabilii de ecologizarea haldelor de reziduuri care poluează apa, aerul şi solul Oradiei.

Transparenţă pe sărite

Premiată ca una dintre cele mai deschise administraţii locale, Primăria Oradea ţine contracte la secret.

Municipalitatea omite deliberat să publice pe portal tocmai contractele sensibile sau cu potenţial conflictual, cum ar fi cele privind realizarea canalizaţiei tehnice de către RCS&RDS sau reabilitarea Pasajului Vulturul Negru de către Marconst.

Legea fiarelor

Unde-i duce concurenţa: veterinar dat pe mâna Poliţiei pentru că l-a fugărit cu maşina pe asistentul rivalului său.

Alungat din Sârbi în 2010, dar repus în funcţie în 2012, medicul veterinar Gavril Buzle este reclamat de asistentul confratelui care îi ţinuse locul, Corneliu Maier, că l-a gonit din comună ca să nu-i mai împuţineze clientela.

Din Salonta la New York

Un designer vestimentar bihorean şi-a prezentat creaţiile la cea mai recentă ediţie a New York Fashion Week.

Salontanca Rozalia Bot a reuşit să se impună în lumea modei după doar doi ani de muncă în atelierul de creaţie, amprenta ei distinctivă fiind broderiile tradiţionale româneşti aplicate pe rochii de seară.

TIME OUT

Fiica pierdută

"Iată-mă-s în faţa aventurii vieţii mele. Timpul regăsit ori abandonul. Ştiu, am pricinuit destule «lucruri fără de cale». Asta nu mă poate opri să am o ţintă - Ivona! Nimic în plus! Doar Ivona".

Aşa începe volumul al doilea al romanului Folie à trois, al lui Florin Ardelean, apărut la trei ani după primul, ce lăsase multora sentimentul că ar fi o autobiografie romanţată a cunoscutului profesor de jurnalism.