Afară cu Poliţia!

Poliţia Bihor este evacuată dintr-un sediu la trei ani după retrocedarea către urmaşii unui nobil ungar, printr-un proces despre care şeful instituţiei, chestorul Liviu Popa, nici măcar n-a avut habar. Preluată de statul român ca "bun inamic" de la Gerliczy Ştefan, fugit din Oradea cu trupele lui Horthy în 1944, clădirea Serviciului Administrativ al Poliţiei a fost pierdută pentru că juriştii Ministerului de Interne nu s-au obosit deloc să verifice "cazierul" baronului.

Pază de import

Firma SPP Vispo, care a declanşat falimentul CET Brăila, preia paza la Electrocentrale Oradea. Administratorul special Stănel Necula a externalizat serviciile de pază şi pompieri unei firme din oraşul său, a cărui administrator a fost condamnat penal pentru fraudă cu fonduri europene.

Frâne la drumuri

O lege uitată amână şi scumpeşte halucinant toate proiectele de infrastructură rutierăPrimăriile bihorene şi Consiliul Judeţean nu au de unde să achite. Autorităţii Rutiere Române sume exorbitante pentru auditarea siguranţei proiectelor de construire, reabilitare şi modernizare, dar nici pentru inspectarea drumurilor deja existente.

Lovitura de pedeapsă

Primăria a reziliat contractul cu Marconst pentru reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru. Firma din Marghita riscă falimentul din cauza penalităţilor de 1% pentru fiecare zi de întârziere asumate prin contract, cei 4 milioane euro datoraţi Primăriei depăşind de 7 ori preţul la care a câştigat licitaţia.

Tâlhari la drumul mare

Cinci agenţi ai Poliţiei din Salonta sunt anchetaţi pentru că "vânau" şoferi pentru şpagă. Urmăriţi timp de trei ani, grupul celor cinci subofiţeri a fost "o nucă tare": n-au fost niciodată prinşi în flagrant, au încurcat ancheta smulgând aparatul cu care erau interceptaţi şi chiar l-au "deconspirat" pe unul dintre investigatorii sub acoperire

Risipiţi prin vecini

Literaţii orădeni n-au încercat niciodată să-şi facă o filială proprie a Uniunii Scriitorilor, preferând să se alăture celor din alte judeţe. Poeţii, romancierii, eseiştii şi publiciştii din Bihor s-au "alocat" de dragul tradiţiei subsidiarei din Cluj şi au contribuit din prietenie la întemeierea celei din... Arad

TIME OUT

Rock Higheghe

Sfârşitul lunii mai aduce în Oradea un festival ce se vrea îmbietor. Oradea Grill Fest & Rock, primul campionat judeţean de gătit în aer liber, şi-a "pierdut" iniţiatorul cu câteva săptămâni înainte de începerea evenimentului, fiind trimis după gratii într-un dosar de contrabandă. De parcă n-ar fi fost de ajuns acest debut cu stângul, organizatorii festivalului, care îl prezentau dedicat muzicii rock, au decis să înghesuie în program şi un concurs de muzică populară. Ca la barbeque, nu?

ORADEA NOASTRĂ:

Patrula reciclării

Datele statistice arată că orădenii aruncă zilnic, în medie, 3 tone de deşeuri din plastic, în cea mai mare parte PET-uri. Tot zilnic, o parte din ele dispar. Dacă e o parte mare sau mică este greu de spus pentru că, odată furate din containere, PET-urile nu mai apar în nicio statistică. Nici măcar în cea pe care Oradea trebuie să o prezinte anual Uniunii Europene, pentru a demonstra că oraşul respectă sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.

Astfel, deşi aparent inofensiv, fenomenul furturilor deşeurilor este dăunător, PET-urile necolectate prin sistemul local de salubrizare nemaiputând fi cuantificate ca deşeuri reciclate. Pentru a pune capăt acestei situaţii, agenţii Poliţiei Locale Oradea fac pândă în tot oraşul. Nu de alta, dar pe lege furtul de reciclabile e tot o infracţiune...

Cetatea (în)vie

Lăsată în paragină până acum câţiva ani, Cetatea Oradea are o faţă nouă, iar după finalizarea lucrărilor de reabilitare va deveni cel mai mare şi mai complex obiectiv turistic din oraş. "Popularea" ei a fost gândită - spun reprezentanţii municipalităţii - în aşa fel încât aici să fie promovată istoria Cetăţii, a oraşului şi a oamenilor ei, turiştii urmând să fie atraşi şi cu expoziţii de artă, cafenele cu terase şi un restaurant cu specific tradiţional.

Şeful Poliţiei Locale, Ioan Găluţ: "Vrem să descurajăm depozitările ilegale”

Fost jandarm, Ioan Găluţ este, din 2009, angajat al Poliţiei Locale, unde a lucrat ca agent, iar apoi şef de serviciu, reprezentându-şi colegii şi ca lider sindical. În vârstă de 45 de ani, Găluţ conduce instituţia din iulie 2014, fiind numit în locul comisarului-şef Alexandru Laza. În ciuda faptului că are doar 52 angajaţi la peste 190.000 de locuitori, Găluţ spune că Poliţia Locală poate şi trebuie să-i sprijine pe orădeni. Cum? Promovând curăţenia şi ordinea pe domeniul public, astfel încât cetăţenii să poată fi mândri de oraşul lor.