Kiss, agent maghiar!

Premieră în justiţia bihoreană: Tribunalul a refuzat arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, pe motiv că DNA l-a prins cu întârziere. Procurorii anticorupţie au încercat să întoarcă verdictul la Curtea de Apel, unde au scos ceea ce sperau să fie un as în mânecă: o declaraţie conform căreia groful UDMR Bihor ar fi protejat de serviciile secrete din Ungaria.

Eco-asasinii

Microhidrocentralele construite în ariile naturale protejate din Bihor dăunează grav mediului. După ce amenajarea hidrotehnică din Pădurea Neagră a devenit primul asemenea obiectiv amendat în România de Garda Naţională de Mediu, fiindcă a oprit cursul unui râu, o organizaţie ecologistă a reuşit să blocheze construirea altor trei în Valea Iadului.

Sărituri periculoase

Bazinul pentru sărituri din aquapark-ul Nymphaea le va da dureri de cap administratorilor, care vor trebui să ferească utilizatorii de accidente. Proiectat la standarde olimpice, bazinul pentru sărituri va fi o piscină de tip struţo-cămilă nepotrivită atât amatorilor, care riscă să-şi rupă gâtul sărind de la 10 metri, cât şi sportivilor profesionişti, încă inexistenţi, care o vor putea folosi doar patru luni pe an.

Comorile Bazilicii

Singurul muzeu al unei catedrale orădene adăposteşte un adevărat tezaur de obiecte de cult. În galeria Bazilicii Romano-Catolice, recent redeschisă, orădenii pot admira, între altele, un relicvar al Sfântului Ladislau bătut cu pietre preţioase şi un veşmânt de ceremonie episcopal donat de Maria Tereza.

TIME OUT

În cinstea Regelui

Ladislau a fost un rege de care pot fi mândri toţi orădenii, spun organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, manifestare care, în premieră, se va desfăşura în Cetate, unde cele mai ample lucrări de restaurare se apropie de final.

Programul Festivalului cuprinde tururi ale fortăreţei cu ghidaj în limbile maghiară şi română, tir cu arcul, ateliere "dulci" pentru copii, un târg al artizanilor, degustări de specialităţi culinare ungureşti şi concerte cu invitaţi celebri din Ungaria, precum veteranul Zorán şi trupa Hooligans.

ORADEA NOASTRĂ

Împreună, pentru un oraş curat! 

RER Ecologic Service rămâne operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei pentru încă patru ani. La sfârşitul lunii trecute Consiliul Local Oradea a hotărât prelungirea contractului încheiat între municipalitate şi operator până în 2020.

În schimb, societatea şi-a asumat să facă mai multe investiţii, în valoare totală de 850.000 euro (fără TVA). Cea mai mare parte din această sumă va fi investită în dotarea ţarcurilor pentru pubele cu sisteme automate de acces. Mai mult, aceste sisteme vor fi grijulii cu mediul înconjurător, căci vor fi alimentate cu energie solară!

Corso înverzit

Cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează Oradea cască ochii pe strada pietonală a oraşului. Palatele şi casele care străjuiesc Calea Republicii sunt o desfătare pentru cei dornici să înţeleagă istoria locului. Şi, totuşi, în ciuda miilor de suflete care o străbat zilnic, artera dedicată pietonilor pare lipsită de viaţă... Pentru a reîmprospăta strada, Primăria a provocat proprietarii teraselor de pe strada Republicii la un concurs de amenajări verzi, îndemnându-i să decoreze Corso-ul cu flori ori arbuşti.

Salvatori pentru Padiş

Vrem să mişcăm munţii din loc! Asta şi-au propus trei tineri orădeni, după ce şi-au petrecut ultimii ani la studii în străinătate şi acum au revenit acasă. "Ne preocupă cum se dezvoltă România, vrem să contribuim la creşterea ei", explică Raluca David. Împreună, cei trei au înfiinţat Compas, o asociaţie menită să deschidă cercuri de discuţii, iar apoi să le şi închidă. Prima dezbatere lansată vizează o cunoscută zonă bihoreană, cu un potenţial turistic uriaş, dar ignorată ani la rând de autorităţi: Padiş.