Şpăgari spălaţi

Şocant: Obligaţi de Tribunal la plata unor despăgubiri şi cheltuieli judiciare de peste un milion de lei, şpăgarii de la ARR Bihor au fost iertaţi de judecătorii Curţii de Apel Oradea.

În timp ce inspectorii de trafic au rămas definitiv cu pedepse “suspendate”, dar şi cu milionul în buzunare, într-un caz identic la Garda de Mediu, şpăgarii au sfârşit la închisoare, iar paguba a fost recuperată ca urmare a deciziei aceleiaşi instanţe.

Sistem cu handicap

Curtea de Apel Oradea a decis: medicii şi asistenţii din dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii rămân în arest.

În vreme ce titularii posturilor îşi plâng averile fabuloase sechestrate de anchetatori, la Serviciul de Expertiză Medicală pacienţii sunt consultaţi de câte un medic pe tură, astfel că oamenii stau la cozi şi câte 6 ore. Înghesuială e şi la sediul Poliţiei Bihor, unde sute de pensionaţi sunt chemaţi să spună dacă şi cât au fost obligaţi să “cotizeze”.

INTERVIU
Ioan Moldovan, directorul revistei Familia: „Revista Familia este un brand cultural”

Un veritabil brand cultural al Oradiei, revista Familia şi-a celebrat, săptămâna trecută, cei 150 de ani scurşi de la apariţia primului număr. În iunie 1865, la Budapesta, a apărut prima ediţie a publicaţiei, având pe frontispiciu subtitlul „foaie enciclopedică şi beletristică cu ilustraţiuni”. Revista înfiinţată de publicistul şi scriitorul bihorean Iosif Vulcan se adresa fiecărei familii româneşti în parte, scopul fiind acela de a răspândi cultura naţională în Transilvania maghiarizată. 

Ca să-şi celebreze istoria, dar şi prezentul, din 1991 încoace redacţia organizează Zilele Revistei Familia. Săptămâna trecută, acest eveniment a adus la Oradea zeci de scriitori din ţară şi din străinătate, şefi de edituri şi critici literari, bucuroşi să aplaude una dintre cele mai longevive reviste de cultură din Europa. Amfitrion le-a fost poetul Ioan Moldovan, cel care de un sfert de veac este coordonatorul revistei. Până la el, publicaţia a mai avut doar trei redactori şefi: întemeietorul Iosif Vulcan, Mihail G. Samarineanu şi Alexandru Andriţoiu. Aşadar, un club nu doar restrâns, ci şi select.

Electro-motor pentru Oradea

După ani de zile în care a fost un oraş de pantofari, economia Oradiei se reconverteşte în asamblarea de componente electronice şi auto.

În plină perioadă estivală, companiile de pe platforma industrială a oraşului, de la Emerson şi Inteva, până la Plexus şi Faist Mekatronic, scot la concurs peste 300 de posturi pentru care sunt dispuse să asigure angajaţilor inclusiv pregătirea la locul de muncă.

Revanşa la grâu

Fermierii bihoreni se aşteaptă să aibă cea mai bună producţie de grâu din ultimii ani, mai mare cu 200 kilograme la hectar decât anul trecut.

Seceta din ţară, producţia peste aşteptări şi intrarea pe piaţă a marilor traderi majorează preţul grâului de la o zi la alta, ceea ce le dă speranţe agricultorilor bihoreni la o revenire pe profit după trei ani de pierdere.

Love story la comandă

O tânără a transformat scrisul în afacere şi scoate, contra cost, romane de dragoste dedicate.

Atraşi de mirajul poveştilor siropoase, mai multe cupluri au plătit câte 975 lei pentru o carte care să prezinte povestea lor, scrisă în urma unui interviu în care ei îşi prezintă relaţia.

ORADEA NOASTRĂ
Nu selectezi, plăteşti! 

Colectarea selectivă a deşeurilor din Oradea a intrat în etapa sancţiunilor. Poliţiştii locali încep luni, 29 iunie, o amplă acţiune de verificare a modului în care orădenii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, îşi aruncă deşeurile.

Cei prinşi că nu respectă regulamentul de salubrizare al oraşului şi amestecă resturile menajere cu cele reciclabile vor primi, în primă fază, un avertisment. La a doua abatere, agenţii îi vor căuta cu chitanţierul...

Oradea, te iubesc!  

Se spune că dragostea se demonstrează, nu se declară. Dar uneori ajută şi să o spui, măcar pentru a-ţi uşura sufletul. Zeci de orădeni şi-au declarat, negru pe alb, dragostea pentru oraşul lor în cartea Oradiei Mari ce a fost deschisă în faţa Primăriei în ziua referendumului pentru unirea Oradiei cu comuna vecină Sînmartin.

Prezenţa de sub 30% din secţiile de vot a făcut ca referendumul să fie invalidat, iar fuziunea să rămână doar un proiect. Asta nu şterge, însă, şi mesajele pe care locuitorii urbei le-au lăsat...

Bun... de gură!

„Aceasta este şansa ta de a inspira lumea!”. Cu acest mesaj i-a ademenit una dintre cele mai prestigioase companii din lume specializate în cursuri de lingvistică pe liceenii din lumea întreagă când le-a propus un concurs internaţional de discursuri. Paul Vălean, elev la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, a simţit că motto-ul i se potriveşte şi n-a stat prea mult pe gânduri până să se înscrie. Iar acum inspiră lumea!

Paul este unul dintre cei 20 de tineri aleşi ca fiind foarte buni oratori şi răsplătiţi pentru asta cu o săptămână de cursuri pe teme de comunicare taman în New York. Pe lângă bucuria premiului, Paul chiar are de ce fi mândru, căci câştigătorii au fost aleşi pe sprânceană, din peste 700 de participanţi.

TIME OUT
Festivalul solidarităţii

În Oradea, mijlocul lunii iulie este rezervat muzicii de pian. O fundaţie culturală înfiinţată în Elveţia va organiza, în perioada 13-16 iulie, prima ediţie a Festivalului Résonnance, un eveniment dedicat tinerilor pianişti al căror talent a fost remarcat în ţară şi străinătate.

Pe lângă tineri învăţăcei din Oradea, Timişoara şi Bucureşti, melomanii îi vor putea vedea, gratuit, pe scenă pe câţiva dintre maeştrii acestora, interpretând compoziţii semnate de Schubert, Brahms şi Chopin.