Atac la DNA!

Curtea de Apel Cluj a "trântit" rechizitoriul DNA împotriva celor patru judecători orădeni acuzaţi că au scos un violator din închisoare: Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea. După ce un an au blocat dosarul fără nicio explicaţie, fiind suspectaţi de înţelegeri ba cu inculpaţii, ba cu procurorii, magistraţii clujeni au anulat mai multe probe şi o parte din acuzaţii, judecătorul Galea fiind găsit chiar complet nevinovat!

La dublu verde

În timp ce amendează sever tăierile de copaci comandate de Primăria Oradea, comisarii de mediu nici nu văd defrişările CNADNR. Garda de Mediu a sancţionat municipalitatea cu 40.000 de lei pentru că a scos nouă stejari din Piaţa Unirii fără avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, la marginea oraşului CNADNR a doborât zeci de copaci, tot fără acordul APM, dar şi fără amendă.

Primărie, vând urgent!

Primăria scoate la vânzare imobilele nefolosite, ca să aibă rezerve din care să plătească lucrările începute în oraş. Municipalitatea caută muşterii pentru fostul Centru Ady Endre de lângă aquaparkul Nymphaea, locuinţele cu potenţial de spaţii comerciale rămase fără chiriaşi, terenurile libere din Cartierul Tineretului şi pentru prima parcelă a viitorului cartier din zona Ceyrat

Oradea suntem noi!

Eşecul referendumului pentru Oradea Mare a unit peste 12.000 de orădeni pe Facebook, unde discută despre dezvoltarea oraşului. Adunaţi pe reţeaua de socializare într-un grup rezervat dezbaterilor, orădenii pro-unificare vor să-i convingă pe concitadini să se implice mai mult în viaţa urbei.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele PNL Bihor: "E cea mai nenorocită perioadă de când fac politică"

În 2012 a obţinut conducerea Consiliului Judeţean propunând modernizarea Aeroportului, dezvoltarea turismului, construirea unor parcuri industriale, modernizarea drumurilor judeţene, dar şi sprijinul Guvernului pentru construirea şoselelor de centură Aleşd şi Beiuş. La aproape trei sferturi din mandat, întrebarea este: cât a reuşit preşedintele CJ să "pună Bihorul pe primul loc"?

Pentru cititorii BIHOREANULUI, Cornel Popa face un bilanţ de etapă, dezvăluie istoria neştiută a unor decizii, anunţă în premieră noi planuri, explică de ce a ajuns judeţul "la mâna Guvernului" şi vorbeşte despre pregătirile PNL Bihor pentru alegerile locale din 2016 şi relaţia sa cu primarul Ilie Bolojan.

Edilul-Factură

Primarul comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, prins că a "umflat" valoarea unor lucrări, chiar şi nejustificate, şi că a devalizat bugetul local prin deconturi cu acte false. Un control al Camerei de Conturi Bihor a scos la iveală că primarul pesedist a tocat 600.000 lei pe tone de carburanţi şi telefoane, şi a "îngrăşat" firme de casă cărora le-a decontat lucrări fictive şi materiale peste preţurile stabilite în contracte.

Bagă bani!

Blocarea creditărilor bancare obligă IMM-urile din Bihor să se bată pe fondurile nerambursabile de la UE şi Guvern. Deschiderea programelor de finanţare prin care firmele noi şi cele din comerţ şi servicii pot atrage până la 135.000 lei le oferă şansa de a se retehnologiza cu costuri de numai 10% din preţurile pieţei.

Abonaţi la avarii

De peste doi ani, reţeaua prin care Electrica furnizează curent pentru locuitorii din Nojorid le oferă din belşug porţii de... întuneric. Sătul de întreruperi, un localnic din Păuşa bombardează cu sesizări Electrica şi instituţiile publice, dar primeşte acelaşi răspuns: situaţia nu este ideală, dar e legală!

TIME OUT

Paradisul de acasă

Cu gândul la vacanţe în ţări străine, dacă se poate cât mai îndepărtate şi exotice, tot mai mulţi bihoreni uită că au, la doi paşi de ei, locuri unde natura e de o frumuseţe răpitoare.

Asociaţia Aqua Crisius, custodele a nu mai puţin de şase arii protejate din Bihor, şi-a propus să promoveze atracţiile naturale autohtone, invitând iubitorii naturii să parcurgă două noi trasee turistice, pe Valea Iadei şi prin Defileul Crişului Negru, promiţându-le amintiri fără seamăn...

Castelul cu bunătăţi

Un orădean atacă "ocupaţia" gastronomică româno-maghiară, preparând şi vânzând o specialitate culinară nemţească veche de 1.000 de ani. Specifice sudului Germaniei, dinnedele sunt făcute dintr-o lipie specială peste care se pun ingrediente savuroase şi naturale precum brânză, speck, cartofi şi ceapă.