Bolnavi de hoţie

Scandalos: cei 10 medici arestaţi pentru că au păgubit CAS cu 3,1 milioane lei prin 14.000 de reţete fictive îşi alegeau la întâmplare pacienţii pe numele cărora să le scrie. Pentru a dovedi escrocheria întinsă pe parcursul a 3 ani, poliţiştii şi procurorii au audiat 8.500 de persoane din tot judeţul, descoperind oameni sănătoşi-tun, dar pe care doctorii i-au "tratat" scriptic de pneumonii, astm, infecţii grave şi afecţiuni cardiologice.

Salvator sau Păcălici?

Prezentat ca un Mesia care va scoate FC Bihor din faliment şi îi va asigura finanţarea până cel puţin în 2020, omul de afaceri Mihai Giurgiu e plin de... datorii. Afacerile noului şef clujean al FC Bihor - care a promis public că achită toate restanţele de 900.000 euro, dar în scris s-a angajat să dea numai 600.000, iar în cont abia a virat 199.000 cu ajutorul altor trei amici - sunt în lichidare şi în executare silită.

Tun după tun

Afaceristul Ion Govoreanu îşi aşteaptă din închisoare a doua condamnare şi este anchetat într-un al treilea dosar. Aflat după gratii pentru evaziune cu zahăr şi judecat pentru o fraudă de 22,5 milioane euro cu firme fantomă, fondatorul supermarketurilor Trei G a fost inculpat şi pentru vânzarea sediului Urbana, prin care a dat încă o gaură de aproape 1 milion lei.

Afaceri ca-n codru

Direcţia Silvică Bihor închiriază la preţuri de tarabă cantoanele pe care le deţine în judeţ. Peste 100 de cantoane silvice din Bihor au fost concesionate contra unor tarife lunare între 200 şi 500 lei, unele chiar angajaţilor Romsilva, care le-au transformat în cabane turistice sau de vânătoare.

Marele festival mic

Din lipsa banilor, cel mai important eveniment cultural, Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, intră drastic la apă după ce a fost chiar în pericol de anulare. În timp ce managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, acuză diminuarea finanţărilor destinate evenimentului, autorităţile locale şi judeţene consideră că organizatorii acestuia trebuie să-şi gestioneze mai bine bugetele alocate.

Exmatriculat de ministru

Nicolae Avram a fost demis de la şefia Inspectoratului Şcolar Bihor după cel mai scandalos mandat. Într-un singur an, Avram şi-a trecut în palmares cea mai mare fraudă la Bac, a picat examenul pe post şi a tolerat o uriaşă afacere de transferuri ilegale la admiterea în licee.

TIME OUT
Melomani la Cinema

Opere monumentale de George Enescu, Schubert, Chopin, Haydn, Wagner ori Ceaikovski vor putea fi audiate de publicul orădean în interpretarea unor solişti şi orchestre celebre care participă la a XXII-a ediţie a Festivalului George Enescu. Chiar dacă de la distanţă, la înaltă fidelitate. La Cinematograful Cortina din incinta Oradea Shopping City vor fi transmise în direct mai multe concerte programate în cadrul celui mai important eveniment cultural internaţional din România, melomanii din oraş fiind invitaţi să se bucure din plin de muzică în cele mai bune condiţii.

ORADEA NOASTRĂ
Crişul cel jegos

Doar numele mai sugerează vreo iuţeală a Crişului Repede. Apa care străbate oraşul este departe de a curge, aşa că pe alocuri nici a râu nu mai seamănă. Vara toridă şi secetoasă i-a redus debitul la jumătate şi aproape că bălteşte de-a binelea. Debitul scăzut a favorizat înmulţirea algelor, care în zona Sovata se întind de la un mal la altul, iar pentru ca peisajul să fie complet dezagreabil în marginile albiei se poticnesc tot mai multe gunoaie.

Îngropaţi de vii

Mai mulţi plopi de pe malul drept al Crişului Repede, în vecinătatea fostului Ştrand Municipal, au fost îngropaţi de vii. Muncitorii firmei Kesz, care ridică aici aquapark-ul Nymphaea, au adunat pe malul râului şi în jurul plopilor movile uriaşe cu moloz şi cu pământ excavat de sub viitoarele bazine. Potrivit reprezentanţilor firmei, a fost soluţia cea mai puţin nocivă.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Lucian Popa, noul director economic al AIO: "Avantajul Oradiei este potenţialul turistic uriaş"

Dintre toţii consilierii locali, liberalul Lucian Popa va urmări cel mai de-aproape lucrările pe care municipalitatea le-a comandat în Pasajul Vulturul Negru şi în Piaţa Unirii. Nici nu-i de mirare, de vreme ce îşi are serviciul exact în punctul zero al oraşului!
Acţionar la două dintre cele mai vechi şi cunoscute cafenele din Pasaj, Lord’s şi Columbus, Popa a lăsat activitatea privată în planul secund pentru a se implica în conducerea executivă a administraţiei locale. Licenţiat în management la Babeş-Bolyai şi absolvent al unui masterat în managementul resurselor umane la aceeaşi Universitate clujeană, Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director economic al Administraţiei Imobiliare Oradea, aşa că din septembrie îşi mută biroul în clădirea Primăriei. Convins nu doar că trebuie, ci şi că poate să contribuie la dezvoltarea oraşului...