Bolojan, încurcă lume
Un singur politician, Ilie Bolojan, ţine în şah toate cele trei mari partide care pretind să conducă Oradea şi Bihorul în următorii patru ani.
Planurile şefilor PSD, UDMR şi chiar ale PNL Bihor de a-şi împărţi puterea sunt blocate de edilul Oradiei, de la care toţi aşteaptă să afle dacă ar rămâne la Primărie, s-ar converti în candidat la şefia Consiliului Judeţean ori, pur şi simplu, i-ar scăpa de toate grijile plecând la Bucureşti în viitorul Guvern.
Salvatorul penalilor
Deputatul Szabó Ődőn ar vrea ca aleşii locali condamnaţi la închisoare cu suspendare, inclusiv pentru fapte de corupţie, să-şi păstreze funcţiile.
O iniţiativă legislativă semnată de preşedintele executiv al UDMR Bihor împreună cu alţi 15 deputaţi propune modificarea Statutului aleşilor locali astfel încât aceştia să-şi piardă mandatele numai dacă ajung efectiv după gratii.
Prin noi înşine!
Primarul Ilie Bolojan a revenit asupra promisiunii din 2008 de a externaliza serviciile Primăriei.
După finalizarea lucrărilor, noul CET pe gaz, Aquaparkul Nymphaea şi Cetatea vor rămâne în administrarea societăţilor municipalităţii, în ideea că Primăria e cea mai potrivită să le gestioneze, „privatizarea” riscând să ducă doar la majorarea tarifelor.
Blocaj la Pasaj
Primăria riscă să piardă banii europeni pentru reabilitarea Pasajului Vulturul Negru.
Ezitările viceprimarului Mircea Mălan de a rupe contractul cu Marconst şi refuzul altor firme de a reface mozaicul în regim de urgenţă pun municipalitatea în pericol să înapoieze 1 milion de lei deja cheltuiţi şi să reia lucrarea, nu se ştie când, pe banii orădenilor.
Protecţie cu piedici
Un cuplu de tineri orădeni care are propriii copii, dar a înfiat un băieţel abandonat şi mai îngrijeşte un altul luat în plasament, se loveşte de o legislaţie stupidă.
Soţii Estera şi Darius Cornean sunt revoltaţi că, în loc să încurajeze cât mai multe familii să adopte copii din orfelinate, statul le pune piedici şi condiţii absurde, cerându-le acte peste acte şi neasigurându-le, în schimb, nici serviciile pe care teoretic le garantează.
Pace în subteran(e)
„Mineriada” de la Băiţa, încheiată în ceaţă: după ce a acuzat firmele private că parazitează compania de stat, Ministerul Economiei pare gata să le permită exploatarea.
Cei 51 de protestatari s-au deblocat din galerie pe baza promisiunilor că privaţii vor putea scoate zăcămintele despre care autorităţile susţineau că pot fi extrase legal doar de compania de stat Băiţa SA.
ORADEA NOASTRĂ
Palate înviate
Cine n-a deplâns, măcar o dată, într-o plimbare pe Corso, soarta clădirilor pe cât de frumoase, pe tot atât de neglijate chiar de orădenii care locuiesc în ele? Meşterii secolului trecut, care le-au ridicat cu măiestrie, ar mai muri o dată dacă le-ar vedea în ce hal de degradare au ajuns.
Din fericire, însă, principala arteră pietonală a oraşului se renovează în ritm susţinut. Câteva din cele mai reprezentative imobile au fost deja reabilitate, iar acum se pregătesc şi palatele Moskovits Miksa şi Stern, două dintre cele mai importante opere de arhitectură secession ale Oradiei. La rând aşteaptă o altă bijuterie din apropiere, palatul Apollo...
Pericolul din pubelă
Un muncitor a ajuns la spital, iar o autogunoieră a RER Ecologic Service a fost serios avariată după ce un incendiu a izbucnit taman în bena maşinii. Focul a fost cauzat de exploziile consecutive ale unor tuburi de spray pline, aruncate de un client laolaltă cu deşeurile menajere.
Pentru ca astfel de accidente să fie evitate pe viitor, orădenii trebuie să ţină cont că deşeurile periculoase trebuie aruncate doar în containere speciale, ce pot fi golite doar de firmele autorizate să colecteze acest tip de resturi.
Profesorul de joacă
Pentru zeci de elevi din Oradea, vacanţa de vară nu a fost doar mare, ci şi plină! În curtea şcolii Nicolae Bălcescu, în parcuri sau pe dealurile şi câmpiile din jurul oraşului, 80 de elevi din clasele primare au aflat că se pot distra copios în mijlocul naturii, fără tablete sau telefoane mobile. I-au învăţat această lecţie opt tineri din cinci ţări europene, ajunşi la Oradea la invitaţia lui Marius Hărduţ, preşedinte al Fundaţiei Life Tineret şi voluntar al Asociaţiei Learning Communities.
El însuşi viitor tătic, Marius vrea să convingă cât mai mulţi părinţi să-şi ia copiii de mână şi să-i scoată în parc, la un joc cu mingea sau o plimbare. Convins că doar aşa cei mici vor deveni adulţi sănătoşi...
TIME OUT
Festival Scurt, scurt...
Ceea ce trebuia să fie Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea (FITO) 2015, eveniment care includea cam 60 de spectacole produse în ţară şi în străinătate, s-a micşorat din cauza bugetului auster. Silit de subţirimea fondurilor alocate în acest an, Teatrul Regina Maria revine la organizarea unui festival mai mic, de teatru scurt, cu doar 7 spectacole ale altor trupe decât cea a gazdelor.
Din fericire, chiar şi aşa oferta a rămas tentantă, cuprinzând, între altele, „Gaiţele” şi „Contra democraţiei”, de la Teatrul Odeon, ori „Omul din La Mancha”, un musical cu Richard Balint în rolul lui Don Quijote.