Dă, Doamne, bani!

După ce în 2011 administraţia Bolojan a impus regula finanţării bisericilor doar pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument, în ultimii ani s-au înmulţit excepţiile. BIHOREANUL a descoperit că Primăria orădeană a alocat unor culte bani pe un deceniu înainte pentru reparaţiile unor imobile vechi, iar altora le acordă finanţări consistente în baza unor simple cereri privind organizarea de evenimente sau continuarea unor lucrări începute la clădiri noi.

Şpăgarii, la butoane

Medicii şi asistenţii de la Expertiză se pot întoarce la serviciu, dintr-o neglijenţă a procurorilor DNA. Ajunşi sub control judiciar, pentru că procurorii au cerut cu întârziere prelungirea arestului la domiciliu, inculpaţii de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii au primit liber să se întoarcă la muncă, iar câţiva dintre ei au şi făcut-o.

Toţi pentru George

Mobilizare exemplară, săptămâna trecută, la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, pentru un poliţist grav rănit într-un accident rutier. Peste 100 de orădeni, majoritatea poliţişti, l-au ajutat pe subofiţerul George Miheş să iasă din starea medicală critică în care a ajuns după ce maşina pe care o conducea s-a izbit de un cap de pod, impact care a omorât-o pe loc pe logodnica sa.

Justiţie paralelă

Pedeapsă record, de 9 ani de închisoare, pentru un tânăr bihorean acuzat că, în 2006, împreună cu alţi doi bărbaţi neidentificaţi, a răpit şi violat o prostituată minoră. În timp ce Alin Costuţ va sta după gratii pentru o faptă nici până azi elucidată complet, un violator recidivist din Salonta care chiar şi-a recunoscut o vină similară a fost achitat de judecători, pe motiv că acuzaţia nu e probată suficient.

Bihoreanul cu F-16

Un bihorean pasionat de aeromodele a reuşit să construiască o replică în miniatură a celebrului avion american de vânătoare F-16. Aparatul la care aleşdanul Mugurel Manea a lucrat două luni este propulsat de un motor cu reacţie şi alimentat cu kerosen, putând atinge viteze de până la 300 km/h.

Vină împărţită

Final de anchetă asupra accidentului mortal al maistrului Grigore Sidor de la societatea Termoficare. Procurorii au decis că vina pentru moartea maistrului îi aparţine şefului său direct, inginerul Nicolae Bologean, şi firmei patronate de Consiliul Local, care şi-a istovit angajaţii, nu le-a asigurat condiţii de muncă şi nici nu i-a protejat corespunzător împotriva accidentelor.

Festival în Cetate

Încă de la sfârşitul verii, orădenii se întreabă cum va arăta cel mai mare festival organizat anual de municipalitate. Mai ales că, din acest an, petrecerea nu se mai ţine în Parcul 1 Decembrie, ci în Cetatea reabilitată. 
Începând cu ediţia 2015, organizatorii vor să schimbe faţa Toamnei Orădene, mizând pe o mulţime de activităţi medievale, dedicate atât copiilor cât şi adulţilor, pe zone comerciale ordonate, precum şi pe concerte date de zeci de invitaţi, între care nume cunoscute precum Horia Brenciu sau Loredana.

ORADEA NOASTRĂ:

City-managerul Eduard Florea explică de ce are Oradea datorii de 88 milioane de euro:
"Decizia ca această generaţie să se îndatoreze este corectă"

Până la finalul anului, Oradea va trebui să plătească tuturor constructorilor de pe şantierele oraşului 440 milioane de lei. Ca să aibă de unde, oraşul s-a împrumutat recent cu 100 milioane de lei, după ce anul acesta a mai luat două credite, unul dintre ele pe o perioadă de 20 de ani.
City-managerul oraşului, Eduard Florea, spune că orădenii n-ar trebui să fie îngrijoraţi de cele 88 milioane de euro pe care Primăria le are datorie, în total. Mai degrabă, subliniază el, ar putea aprecia cum s-a dezvoltat oraşul graţie acestor investiţii.

Defrişări pe acte

În ultimii ani, aproape fiecare copac tăiat în Oradea a fost subiect de dezbatere, dacă nu de ceartă. De o parte au fost ecologiştii, care au acuzat masacrarea zonelor verzi, de cealaltă Primăria, care a clamat necesitatea lucrărilor. 
Ca să facă pace cu ecologiştii şi să protejeze "plămânii oraşului", municipalitatea a pregătit un regulament restrictiv privind tăierile şi toaletările de copaci. Supus acum dezbaterii publice, actul propune ca drujbele să nu mai poată atinge nicio creangă din oraş fără autorizaţia municipalităţii, indiferent dacă rădăcinile copacul cresc în parcurile publice ori în curţi private...

Sezonul hărniciei

Deşi vremea bună de afară îi poate ţine pe orădeni cu gândul la vacanţe, Primăria îi readuce cu picioarele pe pământ: cel puţin calendaristic, toamna s-a instalat în oraş. Aşa că, împreună cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, municipalitatea dă startul campaniei de curăţenie generală de toamnă.
Între 28 septembrie şi 7 noiembrie, orădenii sunt îndemnaţi să-şi cureţe casele şi curţile, podurile, beciurile şi grădinile, şi să scape de tot ce nu mai au nevoie. Mai cu seamă că RER le adună gratuit...