Blonda lui Mang

Protejata şefului PSD Bihor, Ana Maria Tiron, consilieră de formă a prefectului Claudiu Pop, încasează bani grei de la primăriile aflate în mâna colegilor de partid.După ce liderul organizaţiei a pus-o şefă la partid, prima în ierarhie după el, şi a rostuit-o şi cu un post în Prefectură, unde e plătită degeaba, tânăra stea a PSD Bihor şi-a tras firmă de consultanţă prin care a încasat 100.000 lei de la cinci primari pesedişti de comune, cărora le-a vândut "strategii de dezvoltare".

Aquapark la apă!

Finalizată în proporţie de 55%, construcţia aquaparkului Nymphaea a fost încetinită, cu 3 luni înaintea termenului de predare, sub suspiciunea folosirii unor materiale neconforme. În ciuda termenului strâns pentru încheierea lucrărilor, Primăria a cerut în secret firmei ungare KESZ Epito oprirea manoperelor de hidroizolare a bazinelor până se va lămuri asupra unor "neclarităţi" cu privire la calitatea materialelor.

Câte-un pic, pic, pic...

Din cauza risipei şi a ploilor tot mai slabe, apa din subsolul Bihorului se împuţinează pe an ce trece. Pentru că nu plătesc deloc sau achită doar tarife modice, consumatorii de apă din judeţ irosesc această resursă vitală, ceea ce face ca nivelul pânzei freatice să coboare tot mai adânc, pe fondul secetelor estivale.

Drum pe fugă

Şefii CNADNR au revenit în Bihor să promită că DN 76 va fi reparat până la sfârşitul anului. Directorul Companiei a constatat că drumarii îl "mint în faţă" şi a anunţat rezilierea încă unui contract, după ce în primăvară a pus pe liber firma care (nu) lucra pe tronsonul cel mai distrus, dintre Oradea şi Beiuş.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Dr. Olivia Ligia Burtă, director Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea: "Donând sânge, donaţi de fapt viaţă"

Sângele care ne curge prin vene este vital. Şi nu doar pentru noi, ci în multe cazuri înseamnă diferenţa între viaţă şi moarte pentru un seamăn ajuns într-o situaţie limită. Unul dintre oamenii care se îngrijeşte ca această balanţă să încline mai mult în favoarea vieţii este Olivia Ligia Burtă, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi, din 1999, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea. Ea însăşi donator de ani de zile, Olivia Burtă şi-a asumat menirea de a-i face şi pe alţii să înţeleagă că sângele lor este, în nenumărate cazuri, mai important decât tehnologiile medicale de ultimă generaţie.

Şantierul continuă!

Spre dezamăgirea orădenilor, centrul oraşului va rămâne şantier cel puţin încă doi ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii. Proiectele privind transformarea Pieţei Ferdinand în zonă pietonală şi de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri se amână cel puţin până în anul 2017, pentru următorul ciclu de finanţare europeană.

Critical mess!

Deşi Piaţa Unirii este un mare şantier, autorităţile şi-au dat acordul ca marşul ciclist Critical Mass să se încheie în faţa Primăriei. Şi s-a lăsat cu scandal...

Oficialii Primăriei, Poliţiei şi Jandarmeriei au ignorat că prezenţa a 1.000 de biciclişti într-o zonă semi-închisă pentru reabilitare poate provoca probleme, un restaurator italian acroşând cu maşina bicicleta unui participant, ajungând la un pas de linşaj şi cu vehiculul distrus.

Carnette online!

Aplicaţia care te anunţă când copilul tău chiuleşte, dar şi ce note a luat astăzi la şcoală. Doi programatori orădeni au înfiinţat Carnette.ro, un progrămel cu ajutorul căruia părinţii pot primi instant notele şi absenţele copiilor lor, iar profesorii primesc gratuit tablete pentru a putea folosi eficient cataloagele online.

Folk, blues & fado

Deşi nu atât de populari precum Horia Brenciu ori Loredana Groza, care urmează să concerteze în cadrul Toamnei Orădene, alţi doi artişti atrag atenţia publicului de la noi prin diversitatea şi originalitatea repertoriului. Primul e cântăreţul şi poetul Alexandru Andrieş, care va aduce la Oradea "muzică de divorţ", iar cel de-al doilea un portughez, Ricardo Caria, interpret al ritmurilor senzuale şi nostalgice ale celebrului fado.