Cresc taxele! 22%
După ce ani la rând a actualizat taxele doar cu rata inflaţiei, Primăria orădeană este nevoită să majoreze exploziv impozitele pe locuinţe.
Ca efect al noului Cod Fiscal, municipalitatea pregăteşte taxarea celor 90.000 de proprietari de locuinţe inclusiv pentru terenul de sub ele, iar în timp ce locatarii de la bloc se vor trezi cu dările majorate cu 22 de procente, cei care şi-au închiriat imobilele unor firme vor datora impozite de-a dreptul înzecite!
Casa de bani
Primăria face demersuri pentru a prelua hotelul Fundaţiei pentru Tineret Bihor din Ioşia, scos la licitaţie de ANAF în contul unor datorii de 258.000 euro.
Primarul Ilie Bolojan a cerut Consiliului Judeţean să facă demersuri pentru desfiinţarea fundaţiei care a tocat averea moştenită de la Uniunea Tineretului Comunist, o adunătură de „băieţi deştepţi” care s-au ocupat doar de încasarea propriilor salarii.
După Lili, potopul
Statul Român a redevenit patronul falimentarei societăţi Orser şi ar trebui să încaseze despăgubiri, dar nu are de unde.
Încarcerată pentru că a transformat serele orădene în fier vechi, olteanca Lili Maria Schutz a dat un ultim tun: în contul datoriei de 13 milioane euro a lăsat un apartament, o maşină veche şi firme înglodate în datorii.
Re(be)le de mici
Cinci fete, dintre care cea mai mică are 7 ani iar cea mai mare 12, au ajuns la Poliţie pentru... tâlhărie.
Puştoaicele, trei din Oradea şi două din Sânmartin, au vrut să jefuiască două eleve în faţa Centrului comercial Crişul şi au şterpelit cosmetice şi parfumuri din Lotus Center.
ORADEA NOASTRĂ
Îngrăşământ homemade
Fără doar şi poate, cea mai veche formă de reciclare este compostarea. Îngrăşământul natural realizat prin fermentarea resturilor vegetale este cea mai ecologistă metodă de fertilizare a solului din orice grădină: pe lângă că este organic, contribuie şi la reducerea cantităţilor de deşeuri dintr-o gospodărie!
Primăria şi RER Ecologic Service vrea să-i convingă pe cât mai mulţi orădeni să îşi transforme deşeurile vegetale în compost, aşa că oferă 75 de recipiente anume făcute pentru compostare. Cine le poate primi? Cei care le cer!
Plantări... bine crescute!
Primăria dă startul campaniei de plantări de toamnă în oraş. Spre deosebire de anii precedenţi, când în oraş se sădeau sute de copaci, anul acesta nu vor fi plantaţi nici 200. În schimb, fiecare puiet de arbore va fi „gata crescut”, municipalitatea comandând doar arbori înalţi de cel puţin 4 metri şi cu trunchiul mai gros. Ca să le facă umbră orădenilor cât mai curând...
Mircea Oaie: „Vrem ca orădeanul să vrea să iasă din casă”
Săptămâna trecută a debutat Toamna Orădeană 2015, festival aşteptat de numeroşi concitadini. Atât pentru că a redeschis porţile Cetăţii, proaspăt reabilitate, cât şi pentru că este cel mai lung şir de evenimente organizate de Primărie pentru orădeni. Concerte, spectacole, expoziţii, toate se înghesuie în zece zile de festival, gândite să fie pe placul fiecărui cetăţean.
Anul viitor, însă, distracţia ar putea începe din vară! Unul dintre responsabilii pentru evenimentele publice ale Oradiei, Mircea Oaie, şef al Direcţiei Monitorizare Cheltuieli şi organizare Evenimente din cadrul Primăriei, spune că, odată ce şantierele din oraş vor fi închise, îşi doreşte ca în agenda fiecărui weekend din sezonul estival să figureze măcar un eveniment.
TIME OUT
Muzica bucuriei
Până pe 11 octombrie, Oradea continuă sărbătoarea de toamnă în fortăreaţa din inima oraşului. Pe lângă tradiţionalele concerte de muzică populară, pop şi rock, programul festivalului cuprinde şi un altfel de spectacol, cu totul inedit.
La iniţiativa actorului orădean Andrian Locovei, miercuri, pe scena Toamnei Orădene vor urca mai mulţi artişti locali valoroşi, pentru un concert de muzică veselă evreiască interpretată în mai multe limbi, inclusiv franceză şi rusă. Mesajul? Muzica uneşte...