Mafia drujbelor

Devenită una din cele mai grase afaceri, defrişarea pădurilor nu poate fi ţinută sub control nici măcar de autorităţi, în comuna Lugaşu de Jos edilii fiind terorizaţi, la fel ca şi localnicii, de hoţi în uniforme de pădurari.

Zeci de hectare de pădure date în paza unui ocol silvic privat au fost rase în câţiva ani, sesizările făcute de angajaţii Romsilva şi de Primărie lăsându-se cu incendieri şi ameninţări, însuşi primarul Sorban Levente fiind somat să transfere privaţilor pădurea comunei dacă vrea să-şi vadă copiii crescând.

Cernobîl de Oradea

Vechi de fix o jumătate de secol, CET-ul pe cărbune îşi trăieşte ultimele zile răzbunându-se pe orădeni, dar şi pe angajaţii Electrocentrale, cu valuri de fum şi cenuşă.

Până la darea în folosinţă a turbinei pe gaz, muncitorii Electrocentrale se caţără pe cazane cu masca pe figură pentru a ţine în funcţiune o centrală care le otrăveşte plămânii fără să le fie recunoscute condiţiile grele de lucru.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Vasile Blaga, copreşedinte PNL: "Candidând tot la Primărie, Bolojan aduce maxim de voturi şi pentru Oradea, şi pentru judeţ"

Contestat de o parte a alegătorilor, temut de unii adversari, dar stimat de toţi, copreşedintele bihorean al PNL, Vasile Blaga, s-a aflat săptămâna trecută la Oradea pentru a asista împreună cu Alina Gorghiu la "ritualul" prezentării candidaturilor liberale pentru alegerile locale. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Blaga a dezvăluit de ce l-a susţinut pe Ilie Bolojan pentru funcţia nr. 2 din partid, substratul deciziei ca acesta să candideze în continuare la Primărie, dar şi cum ar vrea liberalii să reformeze organizarea administrativ-teritorială. Bihoreanul de la vârful PNL-ului explică de ce e păgubos patriotismul local şi populismul, ce li se pregăteşte funcţionarilor publici şi de ce, după o lungă prietenie, nu ar mai bate niciodată palma cu Traian Băsescu...

O scaldă cu Aquapark-ul!

Programată pentru decembrie 2015, finalizarea aquapark-ului Nimphaea a fost amânată pentru sfârşitul lunii martie, fără penalizarea firmei de construcţii Kesz.

La două luni după termenul de predare a lucrărilor, executanţii muncesc la finisaje în aşteptarea vremii propice plantărilor, fără să avanseze însă nicio dată pentru darea în funcţiune.

Bolnavi de simulare

Deşi nu poate verifica dacă angajaţii se îmbolnăvesc sau se prefac, CAS Bihor cheltuie anual circa 5 milioane euro pentru plata a aproape 45.000 de concedii medicale.

Ca să nu fie concediat, un bihorean s-a ascuns 365 zile în concedii medicale până a câştigat procesul de reîncadrare pe post, deşi CAS a stabilit că doctorii i le-au dat illegal.

ORADEA NOASTRĂ

În loc de reciclare, risipă

Orădenii dau semne că o duc tot mai bine. Bilanţul deşeurilor aruncate de locuitorii oraşului în 2015 arată că aceştia au lăsat mai multe gunoaie în tomberoane decât în 2014, indiciu că au avut mai mulţi bani pentru a cumpăra produse de tot felul.

În schimb, în ciuda eforturilor autorităţilor şi ale operatorului de salubritate RER Ecologic Service, orădenii nu s-au obişnuit să respecte regulile colectării selective, căci trimit în continuare spre reciclare deşeuri refolosibile în cantităţi nesemnificative. Chiar dacă riscă să fie sancţionaţi pentru asta...

Verde la bani mărunţi 

Bilanţul verde al Oradiei pe anul 2015 arată că municipalitatea a investit 2,9 milioane lei în amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, alte scuaruri şi zone de recreere în aer liber fiind amenajate şi de diferite firme, în baza unui parteneriat cu Primăria.

În schimb, bilanţul plantărilor din oraş a fost negativ anul trecut, când s-au tăiat 616 arbori şi toaletat 4.700, fiind sădiţi doar 342 puieţi.

Noul director al Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi: "Pentru ca Oradea să fie curată e necesar un efort comun"

De la începutul anului, Poliţia Locală Oradea are şef nou. Fost director al Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi (38 de ani) a preluat comanda instituţiei al cărei rost să vegheze la ordinea de pe străzile oraşului şi, spune el, noua poziţie i se potriveşte, fiind din fire un tip disciplinat.

Principalele obiective pe care şi le-a stabilit noul director sunt să stopeze fenomenul abandonării pe străzi a mormanelor de deşeuri, să îi potolească pe vandali şi să se asigure că în parcuri şi pe străzi este curăţenie.

TIMP LIBER

La distracţie, adunarea!

Bihorenii care vor pleca la munte în acest week-end cu siguranţă nu se vor plictisi deloc. Vor putea nu doar să schieze, să facă figuri cu snow-boardul, să se dea cu sania şi să bea vin fiert, ci şi - dacă aleg Vârtopul - să participe la o nouă ediţie a Serbărilor Zăpezii.

Şi încă una mai tare decât până acum, căci organizatorii au pregătit atracţii pentru toată lumea, de la concursuri şi demonstraţii sportive până la standuri pline cu produse tradiţionale, focuri de artificii şi concerte cu artişti de primă mână, cap de afiş fiind Smiley.