Totul despre Kiss

Începând din acest număr, BIHOREANUL vă prezintă în serial rechizitoriul DNA ce descrie cu lux de amănunte faptele de corupţie pentru care liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, ar trebui condamnat la închisoare şi pus să repare prejudicii de milioane de euro. Cele 667 probe culese şi puse cap la cap de anchetatori demonstrează că de la începutul anilor 2000 şi până în 2008 baronul udemerist şi-a aservit atât aleşii propriei formaţiuni, cât şi politicieni din alte partide, funcţionari şi chiar instituţii întregi pentru a hotărî, contra cost, soarta contractelor publice importante, trăgându-şi "parte" din fiecare.

Mai jos nu vor!

Primăria Oradea reduce cota de impozitare a clădirilor nerezidenţiale doar la 0,6% pe motiv că sub acest plafon, proprietarii de pe Corso ar datora mai puţin decât anul trecut. Municipalitatea ţine cu dinţii de o cotă de impozitare cu 300% mai mare decât în alte oraşe de prim rang - precum Bucureşti, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi sau Piatra Neamţ - de teamă că va pune în pericol bugetul local.

I-au scăpat!

După ce Ministerul Educaţiei a descoperit 144 de transferuri ilegale la liceele din Bihor, Inspectoratul Şcolar a închis scandalul cu două sancţiuni minore. În timp ce preşedinta comisiei de admitere în licee, inspectorul general adjunct Kery Hajnal, nici măcar n-a fost cercetată, secretarii Florin Negruţiu şi Elisaveta Roşu au fost sancţionaţi cu avertisment, cea din urmă ripostând că e scoasă ţap ispăşitor.

În slujba fiului

Fiul ex-preşedintelui Judecătoriei Marghita, Ioan Gal, a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă şi ar putea fi apărat chiar de magistrate. Daniel Gal a lovit cu maşina un sătean din Ciutelec, zdrobindu-i capul, umărul şi picioarele, leziuni pentru care omul îi cere daune de 10.000 euro.

"Michelangelo" din Aştileu

Un preot şi-a asumat o misiune neobişnuită, pictând cu talent, de unul singur, biserica din sat. Pe lângă pictură, părintele Dan Valicec din Aştileu are încă o înclinaţie artistică, pe care şi-a împlinit-o la maturitate, devenind arhitect cu acte în regulă şi concepând proiectele unor biserici.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Şerban Sere, managerul secţiei de baschet CSM CSU Oradea: "Trebuie să întoarcem comunităţii grija pe care aceasta ne-o poartă"

Ajunsă de câţiva ani în topul naţional, echipa de baschet CSM CSU Oradea a făcut din acest sport un adevărat fenomen social, iar anul acesta, neînvinsă de zece etape, joacă meci de meci cu casa închisă. "E cea mai mare realizare a noastră", spune managerul echipei, Şerban Sere. Om de afaceri, dar mai ales om de sport, Sere conduce secţia de baschet din 2009 încoace, fiind unul dintre pilonii consolidării.

Cu ajutorul sponsorilor, echipa de baschet masculin a oraşului încheie competiţiile pe poziţii tot mai bune de la an la an, iar acum, la jumătatea campionatului, e favorită chiar la titlul naţional.

Convinşi că fără suporteri nu puteau ajunge aici, Sere şi colegii din conducerea clubului au ţinut să le întoarcă fanilor susţinerea, obţinând dreptul de a organiza la Oradea turneul final al Cupei României şi All Star Game-ul, meciul-show al sezonului. Aşa că pe 10, 11 şi 12 aprilie Oradea va fi capitala baschetului românesc, iar cu puţin noroc orădenii vor deveni publicul unei campioane.

Hai, Florena!

O orădeancă de 16 ani, Florena Ticu Şandro, luptă să reprezinte România la Eurovision 2016. Interpretă a piesei "Behind the shadows", compusă de Laurenţiu Duţă şi Gabriel Huiban, adolescenta din Oradea a fost aleasă în semifinala selecţiei naţionale şi visează la succesul european pe scena de la Stockholm.

TIMP LIBER:

Răsfăţ à la Scărlătescu

Anul acesta, la Oradea, ziua de 8 Martie nu e rezervată exclusiv doamnelor, ci dedicată tuturor gurmanzilor. Chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut publicului drept cel mai exigent jurat al emisiunilor de gătit, le va prezenta orădenilor, la Restaurantul Palazzo, o poveste culinară specială în cadrul unui eveniment numit "Chef’s table" - Masa bucătarului. Amatorii vor fi răsfăţaţi doar cu preparate şi cu vinuri alese, dar şi muzică live. "Va fi o poveste spusă altfel", anunţă maestrul Scărlătescu.