Oradea, încotro?

Administraţia Ilie Bolojan şi-a făcut bilanţul cu două luni înaintea alegerilor locale, după un şir de finanţări, investiţii şi... datorii fără precedent în istoria oraşului.

Al doilea mandat al edilului liberal e marcat de recorduri absolute, de la atragerea de finanţări UE în valoare de 247 milioane euro, până la corecţii de 27,8 milioane lei pentru nereguli în proiecte şi majorarea datoriei publice la nu mai puţin de 60,9% din veniturile proprii.

Justiţie cu dus-întors

Curtea de Apel a scăpat-o de puşcărie pe "Muma pământurilor" din Sînmartin, Livia Bara.

După ce Tribunalul a condamnat-o la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pe fosta secretară a Consiliului Local Sînmartin fiindcă a mânărit terenuri pentru VIP-uri, Bara a fost iertată pe motiv că infracţiunea comisă ar fi... atipică!

Doctor, vând pacient!

Afaceri în lumea medicală: pacienţii medicilor de familie sunt scoşi la vânzare prin mica publicitate, ca un simplu bun de larg consum.

Medicii bihoreni îşi tranzacţionează cabinetele la pachet cu portofoliul de pacienţi, preţurile ce pot ajunge chiar şi la 20.000 euro fiind dictate de amplasarea şi dotările cabinetului, dar mai ales de numărul şi vârsta asiguraţilor de pe liste.

De la bulan la bulău

Fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare.

"Comisarul cămătar" a fost pedepsit de Curtea de Apel Cluj Napoca pentru afaceri şi scurgeri de informaţii în favoarea unor evazionişti care au prejudiciat statul cu 12 milioane lei.

Gaz pe foc!

Bătrânul CET pe cărbune îşi trage ultimele zile după încheierea sezonului de termoficare.

Termoficare Oradea a prelungit deliberat cu o jumătate de săptămână sezonul de încălzire ca să poată testa la cald componentele noii centrale pe gaz, ce urmează să fie pusă în funcţiune luna viitoare, după "pensionarea" cazanelor pe cărbune.

La fum curat...

În ciuda legii antifumat, patronii localurilor orădene au găsit soluţii ingenioase pentru a-şi păstra clienţii.

În loc să fie scoşi în stradă ca să-şi astâmpere setea de tutun, vicioşii sunt îmbiaţi pe terase comode, acoperite şi chiar încălzite, unde pot nu doar sta la o cafea sau o bere, ci şi să ia masa fără să rişte amenzi ori priviri mustrătoare.

ORADEA NOASTRĂ

Pentru Oradea curată!

Sistemul local de colectare a deşeurilor intră într-o eră nouă. Subterană! Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va amenaja în următoarele luni zece puncte subterane pentru colectarea deşeurilor, în mai multe cvartale de blocuri din oraş.

Societatea va pune la dispoziţia orădenilor şi un punct de colectare a deşeurilor rămase în urma renovărilor, unde orădenii vor putea preda molozul gratuit. Valoarea cumulată a celor două proiecte depăşeşte 300.000 euro, bani pe care RER Ecologic Service îi investeşte pentru ca Oradea să fie şi mai curată.

Eliberaţi iarba!

Oradea nu duce lipsă de spaţii verzi, spre bucuria locuitorilor urbei. Mulţi orădeni sunt însă nemulţumiţi de faptul că în parcurile mari şi în grădina publică Ciuperca nu le este permis să calce pe iarbă, paznicii acestor locuri obligându-i să păşească numai pe betoane.

Reprezentanţii Primăriei garantează că în cazul Ciuperca interdicţia este una temporară, până când firul ierbii prinde rădăcină. În schimb, funcţionarii admit că în parcurile oraşului rânduiala este dictată de paznici după mintea lor, în lipsa unui regulament clar. Promit, însă, că vor pregăti un set de reguli care să stabilească unde şi cum pot orădenii să îşi gâdile tălpile în iarbă.

"Băile Felix şi 1 Mai riscă să rămână fără apă"

În urmă cu 45 de ani, Oradea devenea primul oraş din România în care locuitorii se încălzeau cu apă geotermală. La acea vreme, nu se ştia aproape nimic despre zăcământul geotermal din subsolul oraşului, aşa că specialiştii au făcut numeroase măsurători, pentru a înţelege câtă apă poate fi consumată.

Inginerul geolog Paál Gábor a fost "motorul" acestor studii, timp de 16 ani cercetând zăcământul. Deşi s-a mutat în Ungaria de mai bine de 25 de ani, el a rămas atent la modul în care bihorenii îşi folosesc preţioasa resursă. Fără să îşi dea seama cât de valoroasă este cu adevărat...

TIMP LIBER 

Shakespeare pentru tot oraşul 

Orădenii sunt invitaţi la curtea Regelui Lear. Incursiunea în tragedia lui Shakespeare, prezentată într-un mod aparte, poartă semnătura reputatului regizor Gavriil Pinte, care aduce astfel publicului orădean cel de-al doilea episod al proiectului "În inima nopţii".

Spectacolul care se desfăşoară într-un spaţiu neconvenţional, pe o scenă mobilă, va avea premiera naţională pe 20 aprilie la Târgu Jiu, lângă Coloana Infinitului, după ce Teatrul Regina Maria a fost invitat, pentru prima dată, să participe la Festivalul Internaţional Shakespeare.