Înfrângerile Bolojanilor

Curtea Constituţională a blocat referendumul pentru Oradea Mare propus de primarul Ilie Bolojan la patru decenii după ce Ceauşescu a refuzat urbanizarea comunei, iniţiată de prim-secretarul... Victor Bolojan. După studii riguroase ale arhitecţilor, care au prelucrat informaţii de la toate instituţiile şi întreprinderile din Oradea şi Sînmartin, în 1973 edilii bihoreni i-au înaintat lui Ceauşescu un proiect de Decret pentru transformarea comunei în oraşul Felix, dar - ca astăzi - degeaba!

Oradea la bani mărunţi!

În ultimii patru ani, Primăria a derulat 43 de proiecte europene în valoare de 247 milioane euro, pentru care a primit corecţii financiare de 10 milioane euro. Pentru a implementa proiectele câştigate, oraşul a luat credite de 57 milioane euro, ajungând la un grad de îndatorare de 60,93%, dar fiecare euro împrumutat a adus oraşului încă alţi trei euro din bugetul european şi din cel naţional, creditele urmând să fie stinse tot din banii UE, pe măsură ce aceştia intră în vistieria oraşului.

Viol pe banii noştri

Statul, condamnat la despăgubiri de 12.000 euro din cauza unor magistraţi bihoreni îngăduitori cu violatorii unei fete de 14 ani cu dizabilităţi intelectuale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că, în loc să investigheze serios infracţiunea, procurorii şi judecătorii i-au tratat cu blândeţe pe violatori, luând în considerare doar afirmaţiile lor, cum că tânăra le-ar fi cedat de bunăvoie.

"PA", referendum!

Curtea Constituţională a pus capăt proiectului unionist al primarului Ilie Bolojan pe motiv că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care l-a legiferat nu era... urgentă. Programată simultan cu alegerile locale din 5 iunie, a treia consultare pentru unificarea Oradiei şi Sînmartinului a fost anulată de CCR la câteva zile după ce Consiliul Local al comunei a decis că referendumul valid de anul trecut a expirat.

Marşul ruşinii

BIHOREANUL i-a prins în flagrant: Deşi nevoiţi să-l excludă din partid, PNL-iştii beiuşeni defilează în campanie cu "independentul" penal Adrian Domocoş. Deja condamnat la închisoare cu suspendare şi riscând executarea de pe o zi pe alta, başca inculpat în alte două dosare, edilul e susţinut de toată organizaţia locală, în frunte cu deputatul Gheorghe Costin, fostul său viceprimar, condamnat în acelaşi "lot".

INTERVIUL BIHOREANULUI
AG Weinberger, cel mai apreciat bluesman roman: "Mă tot gândesc să mă întorc în Oradea…"

Unic şi irepetabil. Aşa se descrie chiar el, orădeanul AG Weinberger, supranumit Mr. Blues al României. Pe lângă o carieră bogată în ţară, AG i-a impresiont pe granzii muzicii americane şi a reuşit să-şi lanseze un album chiar acolo, "Nashville Calling", care l-a propulsat în atenţia juriului de nominalizări pentru Premiile Grammy. S-a întors în ţară în 2006, locuieşte în Bucureşti, unde compune, concertează şi studiază la Conservator. Faţă în faţă cu BIHOREANUL, AG şi-a amintit copilăria pe malul Crişului, a vorbit despre peisajul muzical autohton, despre împărţirea banilor publici "în gaşcă" pentru evenimentele artistice, despre tirania USB-ului care ia locul chitării şi... despre o posibilă întoarcere în oraşul natal.

Bodog fără replică

Prins de BIHOREANUL că a obţinut fraudulos titlul de profesor universitar şi dreptul de a conduce doctorate, decanul FMF Florian Bodog îşi caută salvarea în Senatul Universităţii. Pozând în victimă, senatorul PSD susţine că nu are probleme de CV, dar refuză să ofere public explicaţii concrete despre cum şi-a procurat titlurile fără să îndeplinească toate criteriile legale.

Nadia Pal: "Vreau să fiu independentă"

Absolventă de Jurnalism, angajată a Fundaţiei Romania One şi mamă a doi copii, orădeanca Nadia Pal, 38 ani, e singurul candidat independent la Consiliul Local Oradea. "Repatriată" din Arad acum trei ani, s-a izbit imediat de poluarea olfactivă a cartierului Ioşia, unde locuieşte, din cauza dejecţiilor fermelor Nutripork, astfel că a strâns peste 3.000 de semnături pentru a obliga autorităţile să rezolve problema. De aici a pornit într-o aventură care a adus-o acum la tentativa de a deveni unul dintre cei 27 membri ai Consiliului Local.

TIMP LIBER
Lună plină

Luna viitoare ai ce vedea în Oradea. Pe lângă un festival european de muzică, organizat în premieră, orădenii vor fi invitaţi şi la alte evenimente atractive în centrul oraşului. Este vorba despre transmisiunea "live" pe un ecran gigant, în Piaţa Unirii, a meciurilor de la Euro 2016, începând cu partida inaugurală dintre România şi Franţa, un festival de bucate şi tradiţii bavareze şi unul de teatru pentru copii, care include, între altele, spectacole ale teatrelor Ion Creangă şi Ţăndărică din Capitală.

ORADEA NOASTRĂ
Promisiuni verzi

La finalul acestei săptămâni orădenii îşi vor alege primarul şi reprezentanţii în Consiliul Local. Înainte de a decide pe cine vor pune ştampilele, ar trebui să ştie însă şi ce viziuni au candidaţii în privinţa spaţiilor verzi din oraş şi dacă au priorităţi în acest sens. În timp ce edilul în funcţie, liberalul Ilie Bolojan, vrea să crească an de an suprafaţa parcurilor din oraş cu măcar 2 hectare, unul dintre principalii săi contracandidaţi, actualul viceprimar UDMR Huszár István, este preocupat de modernizarea celor vechi, iar reprezentanţii PSD propun măsuri precum utilizarea energiei solare şi înfiinţarea de benzi speciale pentru transportul în comun.

Şcoala naturii

Elevii sunt deja cu gândul la vacanţa de vară şi la cele trei luni de libertate în care scapă de profesori şi de temele pentru acasă. Acelaşi gând îl au probabil şi părinţii lor, care însă caută soluţii ca micuţii lor să se distreze în siguranţă şi, dacă se poate, fără să stea ore în şir pironiţi în faţa unui calculator sau cu o tabletă în mâini. O idee de luat serios în considerare vine de la două organizaţii din Oradea care desfăşoară a treia ediţie a şcolii de vară Detectivii naturii, oferind excursii de o zi în judeţ, dar şi nenumărate jocuri prin care copiii pot descoperi că în aer liber se pot distra cel mai bine.

Hrăniţi-vă cu viaţă!

O săptămână de seminarii, expoziţii şi demonstraţii despre cum se trăieşte şi se găteşte vegetarian va fi dedicată orădenilor curioşi să afle ce înseamnă nutriţia fără carne. Veg Fest 2016, un eveniment organizat în premieră locală, a fost iniţiat de orădeanca Teodora Czentye, vegetariană şi bucătăreasă specializată în raw-vegan. "Nu vreau să cert pe nimeni căruia îi place să mănânce carne, vreau doar să prezint argumentele de ce este mai sănătos să fii vegetarian", îşi explică Teodora demersul.