Şpagă "cu drag"

Rechizitoriu DNA: Medicii din Comisia de expertiză se zgârceau să împartă şpăgile primite de la pensionarii de boală cu şeful Casei de Pensii, care primea "dijme" inclusiv din teritoriu. Trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, PSD-istul Leontin Ţîrle este anchetat într-un nou dosar, sub acuza că primea regulat bani inclusiv de la medicul Oficiului de Pensii din Beiuş, Bujor Szatmary, ca să îi amâne… pensionarea.

Au luat-o... pe ulei

Adjuncta şefului Administraţiei Finanţelor Publice Bihor, Adriana Sime, coordonatoarea inspecţiilor fiscale, a ajuns în arest la domiciliu pentru că măsluia controale contra cost. DNA Oradea o acuză pe Sime că, ajutată de o fostă subalternă, a primit şpagă în produse de la administratorul fostei fabrici de ulei Interoil şi 6.000 euro de la un distribuitor de carne din Tinăud, pentru a nu le consemna toate neregulile şi datoriile.

Şcoală pentru profi

Indiferentă la cererea de specialişti a firmelor, Universitatea are o ofertă de studii cu specializări de care nu vor să audă nici tinerii, nici patronii, dar care le convine, încă, profesorilor. Facultăţile nu urmăresc ce se întâmplă cu propriii absolvenţi după terminarea studiilor şi nici nu studiază dinamica pieţei muncii, preferând să promoveze şi anul acesta oferte de învăţământ care nu le asigură tinerilor şansa unui job în domeniile de pregătire.

Demaraj la relanti

Noii cârmaci ai Bihorului şi-au început mandatul fără proiecte noi, vizând continuarea celor începute de predecesorii cărora le caută "schelete prin dulapuri". Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea au convenit să termine Muzeul, să deschidă parcuri industriale în judeţ şi curse aeriene externe din Oradea, dar fără să "deranjeze" Debreţinul şi, în timp ce preşedintele UDMR-ist vrea pace cu PNL, vicele PSD-ist s-a pus să-i "vâneze" pe liberalii angajaţi prin concursuri cu dedicaţie.

Sună un prieten!

Ajuns profesor şi conducător de doctorate prin fraudă, Florian Bodog e deconspirat chiar de un amic care l-a ajutat: fondatorul Universităţii Agora, Mişu-Jan Manolescu. După dezvăluirea BIHOREANULUI că două lucrări pe care Bodog şi le-a trecut în dosarul de promovare sunt de negăsit, Manolescu a recunoscut că pentru a-l ajuta să se înscrie la concurs i-a dat adeverinţe ce atestau, nereal, că ambele ar fi fost în curs de publicare, deşi au fost respinse de specialişti care le-au considerat fără valoare.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Kevin Hoy, preşedintele Fundaţiei Smiles, care ajută 1.300 de bihoreni nevoiaşi: "Oamenii care doar strâng bani nu sunt fericiţi"

În urmă cu 15 ani, un englez a renunţat la viaţa lui în Leeds şi s-a mutat în România pentru a ajuta nevoiaşi, impresionat de soarta copiilor fără acces la educaţie şi a familiilor fără condiţii decente de trai. Astăzi fundaţia sa, numită Smiles (zâmbete - n.r.), se îngrijeşte de peste 1.300 de persoane, copii români şi romi, bătrâni, adulţi fără adăpost, bolnavi şi victime ale violenţei domestice, investind în proiecte caritabile circa 1 milion de euro în fiecare an. Kevin Hoy a vorbit BIHOREANULUI despre motivele care l-au determinat să se dedice bihorenilor nevoiaşi, destăinuind cum adună sponsorizările necesare şi poveştile de viaţă care l-au convins că o persoană de succes este una care-i ajută pe ceilalţi.

Centrul lui Ceauşescu

Proiectul Centrului Civic al Oradiei s-a născut greu, de pe planşele arhitecţilor trecând prin orgoliile lui Nicolae Ceauşescu şi prin modificări interminabile. La solicitarea autorităţilor comuniste, arhitecţii orădeni specializaţi în sistematizare au gândit la finele anilor ’70 un plan pentru amenajarea unui spaţiu destinat sediilor instituţiilor administrative şi desfăşurării manifestărilor populare.

Război birocraţiei!

Ordonanţa prin care Guvernul simplifică birocraţia scuteşte cetăţeanul nu doar de drumuri la ghişee, ci şi de taxe consistente. OUG 41/2016 diversifică posibilitatea de achitare a unor taxe şi amenzi, desfiinţează complet altele, permite ca unele acte să fie procurate de instituţii fără a pune oamenii pe drumuri şi recunoaşte documente din state UE fără autentificări în ţară.

Bihorenii şi agri(in)cultura

În ciuda legii care favorizează desfacerea produselor locale în supermarketuri, fermierii bihoreni sunt prea mici şi dezbinaţi ca să poată vinde organizat şi consecvent. Agricultorii din Bihor preferă să naveteze între grădini şi tarabe, ca să-şi încaseze pe loc banii şi la preţul pieţei, decât să se asocieze în cooperative care să le colecteze produsele de acasă şi să le achite peste câteva luni, la preţ de en-gros-

TIMP LIBER
Hai la joc!

La finalul acestei luni, orădenii pot petrece un sejur prin şapte ţări europene şi asiatice, descoperindu-le tradiţiile fără a fi nevoiţi să iasă măcar din oraş. "Călătoria" este oferită de Festivalul Internaţional de Folclor, organizat din nou la Oradea, după o pauză de un an, cu invitaţi din Grecia, Turcia, Israel, Macedonia, Serbia, Slovacia şi, bineînţeles, România.