Sabotaj la înălţime

Aeroportul Oradea a devenit câmp de bătălie între Primărie, dispusă să subvenţioneze cursele internaţionale, şi Consiliul Judeţean Bihor, care preferă să “colaboreze” cu Debreţinul.

În timp ce autorităţile locale se raportează diferit la dezvoltarea aeroportului, un specialist în transporturi aeriene şi management aeroportuar atenţionează că protejarea intereselor vecinilor maghiari dăunează grav şi pe termen lung economiei bihorene.

Lipit de şefie

Trimis în judecată de o lună, adjunctul şefului Poliţiei de Frontieră Borş, comisarul şef Marcel Cmeciu, a „uitat” să-şi anunţe superiorii ca să nu-l suspende din funcţie.

Conducerea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră a aflat de la BIHOREANUL despre faptele pentru care a fost inculpat ofiţerul: băut la volan, a lovit o altă maşină, apoi a vrut să fugă şi a refuzat stabilirea alcoolemiei.

Poftiţi în Bihor!

Turismul marchează cel mai bun an, datorită reorientării românilor către vacanţele în ţară.

Reducerea atractivităţii vacanţelor în străinătate pe fondul nesiguranţei generate de atentatele teroriste din Vest şi de puciul din Turcia, precum şi al disconfortului provocat de cozile din vămi, au ridicat „seducţia” turistică a Bihorului la un nivel record.

Buda din beci

Sute de blocuri, din aproape toate cartierele oraşului, au canalizarea menajeră înfundată, aşa încât mizeriile se scurg în beciuri.

Compania de Apă Oradea se confruntă cu un val de reclamaţii din Rogerius, Ioşia, şi zona centrală din cauza inundării pivniţelor, dar şi a racordării canalizării menajere la cea pluvială, care împute oraşul.

Operaţiunea Buldozerul

Declanşat la finalul epocii Ceauşescu, planul de sistematizare a satelor a vizat şi Bihorul, unde oficialităţile au prevăzut scăderea de la 87 la 75 a numărului comunelor.

Autorităţile comuniste au planificat urbanizarea satelor prin demolarea caselor ţărăneşti şi înlocuirea lor cu blocuri muncitoreşti, aşa încât să „economisească” terenurile care urmau să fie folosite exclusiv în scop agricol.

ORADEA NOASTRĂ

Curăţenie la adâncime

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, îşi continuă planul de investiţii asumat anul trecut, când contractul de delegare a gestionării serviciului public de salubrizare al municipiului a fost prelungit până în 2020. După ce a închis sute de incinte ce adăpostesc containerele pentru colectarea deşeurilor cu sisteme automate alimentate de energie solară, compania a dat startul lucrărilor pentru amenajarea primelor platforme subterane.

Pe străzile Aluminei şi Xenopol au fost montate deja containere sub pământ, astfel că locatarii de aici devin primii orădeni care au parte de un sistem de colectare modern şi eficient, ca în Occident...

Ionuţ fermierul

Una dintre cele mai noi vedete orădene ale Facebook-ului este Ionuţ Moldovan, un tânăr de 21 de ani care, peste noapte, a adunat mii de like-uri.

Ionuţ n-are niciun talent deosebit, ci doar le-a propus semenilor să cumpere de la el legume proaspete şi cu gust, cultivate în satul bihorean Roit, comuna Sânnicolau Român. La preţuri modice, tânărul livrează legumele direct la casa clientului care le-a comandat prin câteva click-uri.

Viceprimarul Mircea Mălan: „Atragerea fondurilor europene rămâne principala prioritate”

După ce a ratat preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, avocatul liberal Mircea Mălan a redevenit viceprimar al Oradiei, funcţie pe care a deţinut-o şi în perioada iunie 2012-iunie 2016. Motivul, spune el, este că vrea să pună umărul în continuare la dezvoltarea oraşului.

Mălan afirmă că principala preocupare a municipalităţii în următorii ani trebuie să fie atragerea fondurilor europene nerambursabile, cea mai avantajoasă soluţie pentru realizarea investiţiilor necesare. Printre acestea, în top este modernizarea sistemului de termoficare, astfel încât orădenii să aibă parte de apă caldă fără întreruperi şi la un preţ cât mai mic.  

TIME OUT

Gong în sinagogă

Noul teatru independent Studio Act se deschide într-un templu evreiesc, cu un festival.

Evenimentul “Open Studio Act”, pe care actorii vor să-l transforme în tradiție, îi așteaptă pe orădeni cu spectacole și workshop-uri cu acces gratuit, de improvizație, oratorie și fotografie.