Famiglia Universităţii

Rechizitoriul DNA împotriva rectorului Constantin Bungău, decăniţei Floare Chipea, profesoarei Camelia Dindelegan şi soţului acesteia, preotul Marin Dindelegan, descrie felul deplorabil în care "sorboneii" vânează funcţii universitare. BIHOREANUL prezintă probe şi stenograme din dosar ce dezvăluie nu doar proptele politice prin care profesoara a deschis uşa rectorului pentru ca acesta şi decăniţa - "unşi" cu cadouri de firmă şi şpăgi - să-i rezolve un "concurs", dar şi felul în care Constantin Bungău îşi procura, cu sprijinul unor lideri PNL, precum Cornel Popa, voturi în lupta pentru conducerea Universităţii pe care o ducea cu un alt "sorbonel" politic, PSD-istul Florian Bodog.

Regula neregulilor

Controalele Camerei de Conturi Bihor la Primăria Oradea pentru verificarea veniturilor şi cheltuielilor din anul 2015 au scos la iveală nereguli în lanţ. Inspectorii de conturi au cerut municipalităţii să recupereze de la Termoficare subvenţii de 7,1 milioane lei şi au descoperit plăţi nejustificate de 1,2 milioane lei pentru lucrările finanţate din fonduri europene la Aquapark, drumul rapid şi grădina Ciuperca.

Fumuri mortale

Scandalos: un poliţist a murit în urma unui atac de cord provocat de o combinaţie de alcool şi droguri. Agent la Poliţia Nucet, descris ca "exemplu de dăruire şi devotament" de şefii săi, Alexandru Szolosi a avut probleme încă din şcoala de subofiţeri, de unde a şi fost exmatriculat, fiind însă iertat de judecători, care i-au dat doar o... mustrare.

ORADEA NOASTRĂ:
Întoarcerea la strălucire

Trecătorii prin centrul Oradiei, fie localnici, fie turişti, admiră chiar şi în treacăt frumuseţea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, edificiu care contribuie din plin la farmecul oraşului încă de la începutul secolului XX. Ceea ce mulţi nu ştiu este că în interior clădirea e aproape o ruină, după ce a fost folosită zeci de ani ca sediu al Bibliotecii Judeţene, dar fără a fi fost restaurată. Acum, Episcopia urmează să depună un proiect european prin care să reabiliteze complet interiorul Palatului şi să-l transforme într-un loc deschis tuturor.

Cu ochii pe cer

Fie că se pricep, cât de cât, la astronomie, fie că sunt doar curioşi ce se întâmplă deasupra lor, orădenii sunt invitaţi, pe 16 şi 17 septembrie, la o sărbătoare... celestă. Astroclubul Meridian 0, singurul de acest fel din Oradea, celebrează 10 ani de existenţă prin mai multe evenimente la care accesul va fi liber, invitat special fiind faimosul cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu.

Curăţenie... la zi

Începând din 1 septembrie 2016, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service practică tarife mai mari cu între 2% şi 16%, în funcţie de serviciul oferit, potrivit unei hotărâri aprobate, marţea trecută, de Consiliul Local. Aleşii orădenilor au aprobat şi introducerea unui tarif distinct de spălare a pavajului din Piaţa Unirii.

Amintiri din Oradea

Într-un birou din curtea fostei Întreprinderi de Transport Judeţean aflată în spatele Stadionului Municipal, Florian Hîrcă citeşte atent presa locală. E la curent cu fiecare ştire şi urmăreşte permanent cum se dezvoltă Oradea. "Numai cine nu vrea nu vede!", spune bărbatul. Hîrcă a condus în anii ’80 întreprinderile de gospodărire locală şi de transport, iar între 1996-2000 a fost viceprimar al Oradiei, funcţie care l-a onorat, spune el cu modestie, dar mai ales cu bucurie că a lăsat ceva în urmă, pentru oraşul său.

TIMP LIBER
Poftiţi la teatru!

Ca în fiecare an, Teatrul Regina Maria îşi începe noua stagiune cu Festivalul de Teatru Scurt, unul dintre cele mai longevive evenimente culturale ale Oradiei, ajuns acum la ediţia a XXII-a. Între 25 septembrie şi 2 octombrie, publicului orădean îi sunt oferite 19 spectacole pe toate gusturile, semnate de regizori precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija şi Bobi Pricop, şi având în distribuţie actori apreciaţi, cum ar fi Dorina Lazăr, Pavel Bartoş şi Emilian Oprea.