Start la Ciolaniadă!

Întocmirea listelor de candidaţi pentru apropiatele alegeri parlamentare provoacă scandaluri între politicienii din principalele partide bihorene. Dacă la PNL Ilie Bolojan şi-a impus propria listă de favoriţi, promovând doi bucureşteni cu origini în Bihor, eliminând-o cu circ pe deputata Lucia Varga dar neavând tăria de a-l pensiona pe Cornel Popa, în PSD Bihor a izbucnit un adevărat război: preşedintele executiv Emilian Pavel a demisionat din funcţie, iar şefa femeilor social-democrate Lia Pop a părăsit partidul, ca efect al manevrelor preşedintelui Ioan Mang pentru a-şi promova candidaţii proprii.

Condamnaţi la frig

Răcirea vremii a luat din nou prin surprindere societatea de termoficare, care a lăsat în ultima săptămână zeci de mii de orădeni să se îmbolnăvească de frig în case. Orădeni din toate cartierele oraşului, începând din Rogerius şi zona centrală până în Dragoş Vodă şi Nufărul, au rămas fără apă caldă şi încălzire din cauza prelungirii lucrărilor de reabilitare a magistralelor până în sezonul rece.

Aeroport "în zbor"

Complet modernizat în ultimii şase ani, aeroportul orădean suscită interesul crescut al companiilor low-cost, care deschid tot mai multe rute internaţionale şi interne. După Ryanair, care va lega Oradea de Barcelona şi Milano, Blue Air dă lovitura, adăugând cursei interne estivale spre Constanţa una permanentă spre Bucureşti şi Iaşi, şi alta externă spre Torino, cu legături până la Roma, Napoli şi Catania.

Paşi în întuneric

Unii dintre ei nu au văzut niciodată lumina şi n-au idee cum arată un peisaj de toamnă, în timp ce alţii, care au aşa numitele "resturi de vedere", se bucură că pot evita zidurile şi gropile când merg pe stradă. Deşi sunt o comunitate de peste 2.000 de persoane, nevăzătorii din Bihor trăiesc mai mult izolaţi, depinzând de familii şi de însoţitori pentru activităţi din cele mai banale. Când vor să iasă în lume găsesc mijloace de transport neadaptate, un trafic haotic şi, în multe cazuri, se lovesc de ignoranţa autorităţilor, care fac prea puţin să-i integreze printre cei care văd.

Fierbinţeală pe repartitoare

Deschiderea sezonului de termoficare reaprinde scandalul repartitoarelor de costuri, la care tot mai mulţi orădeni vor să renunţe, dar nu pot din cauza contractelor. Profitând de o lege care obligă consumatorii din condomeniile racordate la sisteme centralizate să-şi pună repartitoare, firma ISTA ofertează orădenii, dar aceştia trebuie să ştie că ar putea plăti facturi mai mari şi că, dacă nu-şi montează aparatele, nu riscă nicio sancţiune.

TIME OUT
Regalul pianelor

Muzica vindecă. Acesta e mesajul Fundaţiei Résonnance, înfiinţată în 1998 în Elveţia de către pianista Elizabeth Sombart, care şi-a propus să ducă muzica clasică acolo unde ea nu se face auzită, în spitale, cămine de bătrâni şi chiar închisori.

Résonnance, organizaţie prezentă astăzi în şase ţări - Franţa, Italia, Belgia, România, Spania şi Liban - vrea concomitent să descopere, să educe şi să promoveze tinerii pianişti talentaţi. Oradea este inclusă în circuitul Résonnance pentru al doilea an consecutiv, melomanii orădeni fiind invitaţi la un spectacol al cărui cap de afiş este chiar Elizabeth Sombart, dar şi la o conferinţă oferită de filozoful şi teologul Éric de Rus.

ORADEA NOASTRĂ
Casă ca pe roate!

Când a decis să-şi construiască o casă a lui, orădeanul Simon Szabó  a ştiut că nu vrea un proiect arhitectural clasic. "Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie", explică bărbatul. Aşa a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate. Un alt specific al acestei arhitecturi ecologiste e că intrarea în casă se face printr-o mini-seră, cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui. Altfel spus, o casă în armonie cu natura...

Toamna noastră

Obişnuiţi să chefuiască la Toamna Orădeană chiar şi trei săptămâni, locuitorii oraşului au avut parte, anul acesta, de o sărbătoare condensată în doar patru zile, dar care s-a dovedit foarte reuşită. Aspectul de bâlci a fost radical schimbat datorită standurilor civilizate ale Street Food Festival, unde bucătari pricepuţi au demonstrat că distracţia nu trebuie să aibă ca ingrediente doar mititeii şi berea. Noutăţile au fost pe placul orădenilor: nu doar că au participat în număr mare la evenimente, dar au şi golit frigiderele mai abitir decât prevedeau comercianţii.

Lecţia de realitate

În timp ce mulţi dintre colegii lor vor să se distreze cât mai mult, un grup de tineri de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu sunt atenţi la evenimentele zilei şi la personajele care ocupă scena publică. Elevi în clase de filologie-jurnalism, unde mulţi au ajuns pur şi simplu pentru că nu le-a atras atenţia nicio altă specializare, adolescenţii au învăţat nu doar să urmărească actualitatea, ci şi s-o descifreze şi s-o relateze. Liceul Ghibu este, de altfel, singura şcoală orădeană cu un ziar electronic scris integral de elevi şi actualizat zilnic. Iniţiativa a avut-o, în urmă cu cinci ani, profesorul de engleză şi jurnalism Nicolae Ardelean, care predă nu doar lecţiile din curriculă, ci îi îndeamnă pe adolescenţi să îşi cultive propriile preocupări.