Dezastrul Ciuperca

În plină campanie electorală, alunecările de teren care au distrus o parte din grădina publică Ciuperca surpă imaginea administraţiei Bolojan.

În vreme ce Primăria încearcă să minimalizeze proporţiile dezastrului, comandând o expertiză şi refuzând să mai ofere explicaţii, BIHOREANUL a descoperit că amenajarea urbanistică s-a făcut printr-o licitaţie forţată, o reproiectare fără acord de mediu şi o execuţie în pripă, cu soluţii tehnice modeste, ce nu aveau capacitatea de a stabiliza terenul după defrişare, "meritele" aparţinând unor abonaţi la contractele municipalităţii orădene.

Numărătoare de şpăgi

Doctoriţa Anca Grigorescu de la Casa Judeţeană de Pensii a fost înregistrată într-o singură lună primind 158 de şpăgi, pe care le-a împărţit cu asistentul Pelle Johannes.

Rechizitoriul procurorilor DNA descrie faptele doctoriţei şi pe ale asistentului care, în perioada când au fost supravegheaţi, nu au refuzat nicio "atenţie" din partea pacienţilor, 146 de pensionari fiind la rându-le puşi iniţial sub urmărire penală.

Campion la braconaj

Un afacerist nărăvit la vânători ilegale în pădurile din jurul Oradiei a ajuns în arest după ce a încercat să împuşte paznicii care l-au dibuit.

Patron în construcţii, Ştefan Dudaş este primul braconier bihorean încătuşat în ultimii 5 ani, fiind inculpat pentru o faptă care îl poate ţine în spatele gratiilor până la 5 ani după ce anul trecut a scăpat de un flagrant la capătul unei urmăriri ca-n filme.

Bunii samariteni

Tot mai mulţi orădeni, de toate vârstele şi profesiile, îşi găsesc timp să-şi ajute semenii ca voluntari ai mai multor asociaţii şi servicii din oraş.

În timp ce unii văd voluntariatul ca pe o oportunitate de a căpăta experienţă în profesiile lor, majoritatea se implică în astfel de acţiuni din dorinţa altruistă de a-i sprijini pe cei mai puţin norocoşi.

TIMP LIBER

Excursie printre stele

În mai puţin de o oră, copiii din Oradea pot călători printre stelele şi planetele Căii Lactee, să vadă, într-o proiecţie 3D, cum arată asteroizii în mişcare, să descopere imagini surprinse de telescopul Hubble şi să afle povestea robotului Curiosity, care în urmă cu patru ani ateriza pe Marte pentru a căuta urme de viaţă.

Toată călătoria are loc într-un planetariu mobil a cărui boltă are un diametru de 8 metri şi care va sta timp de cinci zile la Oradea.

ORADEA NOASTRĂ

Echipaţi de iarnă 

RER Ecologic Service şi-a făcut bine temele pentru iarna ce se apropie. Aceasta a fost concluzia pe care a tras-o joi viceprimarul Florin Birta, după inspectarea utilajelor pe care operatorul licenţiat de salubritate le-a echipat cu accesorii specifice pentru deszăpezire.

Pe lângă faptul că toate maşinile sunt în stare tehnică bună şi stocurile de materiale antiderapante refăcute, reprezentanţii RER Ecologic Service stăpânesc procedura pe care trebuie s-o urmeze când va ninge. Aşadar, iarna poate să vină!

CET la pământ! 

Parte din peisajul orădean de aproape trei decenii, fostul CET II din capătul cartierului Nufărul devine, cert, istorie. Închisă în 2002 şi ajunsă în proprietatea unor firme care au cumpărat-o de la Ministerul Finanţelor, termocentrala este acum complet dezafectată.

Instalaţiile au fost desfăcute pe bucăţi, clădirile sunt goale, iar până la sfârşitul acestei luni coşul de fum, o construcţie a cărei înălţime depăşeşte cu încă jumătate lungimea unui teren de fotbal, va fi pus la pământ. Proprietarii au decis să-l demoleze prin implozie, ca să facă loc unor investiţii mai utile.

Familie în kimono

E greu să vorbeşti despre arte marţiale în Oradea fără să-i pomeneşti măcar pe unul din membrii familiei Chirilă-Wallmen. Pasionat de judo din tinereţe, celebrul antrenor Alexandru Chirilă le-a direcţionat pe acelaşi drum al luptelor japoneze atât pe soţia sa, Mariana, sportiv şi antrenor, cât şi pe cele două fiice, Anca şi Viviana, devenite multiple campioane la karate, iar cea mai mare, Anca, măritată tot cu un campion în kimono, Harris Wallmen. Toţi cinci sunt şi antrenori, fie pentru sportivi profesionişti, fie pentru neiniţiaţii care vor să deprindă tainele acestor sporturi. Indiferent de vârstă sau talent...