Poliţia corupţilor

Rechizitoriul DNA care l-a inculpat pe chestorul Liviu Popa descrie Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie de jos până sus, de la tablagiii comunali până la şeful Inspectoratului.

Procurorii au strâns sute de probe ce incriminează agenţi şi ofiţeri care s-au mituit unii pe alţii, cu produse furnizate de cei pe care ar fi trebuit să-i cerceteze sau chiar cumpărându-şi şi calificativele de serviciu, îngropând anchete contra cost, vânzându-se chiar şi pe plăcinte, iar unii coalizându-se ca să elimine din sistem un coleg ce încerca să-şi facă onest datoria de poliţist.

Epidemie de mită

Două profesoare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea au fost denunţate de studenţii de la care au luat şpagă pentru a-i trece la examene.

Şefa Departamentului de Medicină Dentară, profesoara Adriana Pirte, a fost arestată pentru 15 infracţiuni de luări de mită, de la bani la parfumuri şi bijuterii, iar şefa de lucrări Camelia Dalai urmează să afle în această săptămână acuzaţiile formulate împotriva sa.

Dezastru "de casă"

Principala vină pentru alunecarea de teren care a distrus Grădina Ciuperca revine proiectantului.

Experţii Universităţii Tehnice Timişoara îi impută arhitectului Daniel Tivadar lipsa studiilor de stabilitate, absenţa drenajelor şi defrişările masive, iar constructorului Abed Nego tasarea insuficientă a pământului de adaos, absolvind Primăria care va plăti, însă, consolidarea urgentă a versantului pentru a evita prăbuşirea cafe-barului din vârful dealului.

Condamnare la răcoare

Fostul primar Adrian Domocoş, condamnat la 7 ani de închisoare, episcopul Virgil Bercea - achitat.

Sentinţa dată joi de Curtea de Apel Oradea în dosarul privind afaceri imobiliare cu Episcopia Greco-Catolică ar fi fost mult mai grea pentru fostul edil al Beiuşului, dacă nu l-ar fi "salvat" denunţurile făcute în alte dosare cu greutate, care i-au tăiat jumătate din pedeapsă.

Big brother adormit

În plin centrul Oradiei, hoţii sparg unul după altul chioşcurile de ziare fără să fie prinşi.

Sistemul de monitorizare cu camere video dă rateuri, iar în anumite zone a devenit chiar cu totul inutil deoarece s-a învechit, ba a mai fost lăsat un an şi fără mentenanţă.

Butoiul cu gaze

Vecinii acuză restaurantul Butoiul de Aur că îi poluează cu centrala termică.

Centrala localului patronat de Florin Panea, magnatul care deţine şi celebra firmă Leonardo, are gura de evacuare la parterul clădirii şi umple de noxe apartamentele din strada Nicolae Grigorescu.

TIMP LIBER

Povestea eclipselor

Cei mai mici dintre orădeni sunt invitaţi să continue aventura astronomică în Planetariul Educaţional Mobil. Săptămâna viitoare, acesta va poposi pentru a treia oară la Oradea.

De data asta, în domul înalt de cinci metri vor avea loc spectacole de câte o oră despre formarea anotimpurilor şi marile întâlniri ale aştrilor, adică eclipsele. În cadrul show-ului, micuţii vor putea să simuleze chiar ei, cu ajutorul unor aparate specifice, eclipse de soare şi de lună.

ORADEA NOASTRĂ

Plăteşti cât arunci!

Din această primăvară, regulile salubrităţii locale se vor schimba semnificativ. Orădenii nu vor mai plăti un tarif fix, pe persoană, ci unul dependent de volumul de deşeuri aruncate.

Primăria vrea să facă această schimbare pentru a determina locuitorii urbei să colecteze selectiv deşeurile. Nu de alta, dar dacă oraşul va continua să arunce la halda de deşeuri la fel de multe gunoaie ca până acum, salubritatea va deveni un serviciu tot mai scump...

Pământul renaşte! 

Spectacolul s-a încheiat, să înceapă curăţenia! Firmele Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care deţin fostul CET II din Nufărul, continuă transformarea terenului în parc industrial. După ce la finalul anului trecut turnul înalt de 160 metri al fostei centrale a fost pus la pământ, societăţile încep curăţarea terenurilor. Vechile depozite de zgură şi cenuşă vor trece printr-un proces de ecologizare care le va transforma în terenuri agricole.

Luptător în stradă

În ultima seară a lunii ianuarie, când Guvernul PSD-ALDE aproba în secret celebra OUG 13, ce prevedea dezincriminarea abuzului în serviciu pentru prejudicii sub 200.000 lei (între timp abrogată, la presiunea străzii), orădenii s-au trezit la viaţă. Seară de seară, protestatari furioşi, dar paşnici, au huiduit, au strigat lozinci contra PSD şi a Guvernului, clamând dreptul de a locui într-o ţară care să nu fie condusă de politicieni corupţi.

Tonul protestelor l-a dat Sebastian Duma, un orădean get-beget, dar care de peste două decenii lucrează "afară". Hotel manager pe vase de croazieră, Sebastian a venit acasă peste iarnă, dar nu-şi imagina că va ajunge să-şi petreacă serile protestând. "Eu acum sunt la Oradea în vacanţă şi, în loc să-mi duc fetele la munte, ies în fiecare seară la protest. Dar nu se mai poate!", spune bărbatul.