Evadare ratată

Ancheta în cazul ucigaşului tinerei Dalia Duca continuă pe mai multe planuri. Interlopul Adrian Hladii nu a vrut să se sinucidă aruncându-se de la etajul 4 al blocului din cartierul Nufărul, ci a încercat cu disperare să scape de anchetatori, ca-n filme… În cele 4 zile în care a stat ascuns, criminalul a fost adăpostit de "oameni grei" şi îşi pregătise fuga din ţară. Criminalistul care a distribuit poze explicite cu victima împuşcată în cap şi-a recunoscut fapta şi va răspunde în faţa legii, chiar dacă a fost iertat de părinţii fetei.

Vice contra vice

Viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta se bat pe şefia PNL Oradea, considerată o trambulină pentru o viitoare candidatură la postul de primar. În timp ce liberalii din Ardeal şi nu numai trag de el să se înscrie în competiţia pentru preşedinţia partidului, primarul Ilie Bolojan are toate şansele ca luna viitoare să candideze de unul singur la conducerea organizaţiei judeţene.

Încremeniţi în proiecte                                                                        

Populismul şi incompetenţa Guvernului PSD-ALDE dăunează grav proiectelor primăriilor locale. Tăierea unor taxe, majorarea salariilor personalului din administraţia locală şi mai ales neasigurarea prefinanţării şi cofinanţării de la bugetul de stat a investiţiilor amână proiectele de infrastructură, menite să crească nivelul de trai în comune şi oraşe.

Profesoara Xerox

Premieră în Bihor: Tribunalul a decis că Simona Cavalu a comis un plagiat grosolan. Dată în judecată de profesorul britanic Martin Hollins, căruia i-a furat cu tupeu o carte scrisă cu un deceniu mai devreme, universitara de la Medicină este invitată să-şi recunoască public hoţia.

Oradea roşie

Oradea a experimentat sistemul de sorginte sovietică cu trei decenii înainte de comunizarea ţării. Între Marea Unire şi intrarea în oraş a trupelor conduse de generalul Traian Moşoiu, în primăvara anului 1919, oraşul a făcut parte din Republica Ungară a Sovietelor condusă de Kun Béla.

Suprataxaţi nevinovaţi!

Peste 150 de orădeni au contestat supraimpozitarea de 400%, iar Primăria nici nu le răspunde. Orădenii împiedicaţi de vecini să îşi reabiliteze imobilele cer municipalităţii să constituie un cont în care să îşi vireze partea lor de contribuţie, urmând ca oraşul să facă reparaţiile şi să îi taxeze doar pe proprietarii care se opun refacerii clădirilor.

ORADEA NOASTRĂ:
Curăţenia, pe malul drept!

Campania generală de curăţenie de primăvară, organizată de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, continuă în Oradea încă trei săptămâni. După 21 de zile în care containerele au fost la dispoziţia orădenilor care locuiesc în jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, de luni vor fi amplasate în cartierele aflate pe malul drept. Orădenii pot arunca în aceste containere, gratuit, deşeuri voluminoase ori resturi vegetale rezultate în urma dereticării caselor şi curţilor.

Urme din trecut

Holul Bibliotecii Universităţii din Oradea găzduieşte până la finalul lunii mai o expoziţie inedită. Arheologii care au lucrat în urmă cu doi ani pe şantierul Pieţei Unirii au expus aici obiectele găsite în subteranele zonei centrale. În vitrine, curioşii pot vedea fragmente de oseminte, de oale şi ulcele din secolele XVI - XIX, sticle, ba chiar şi pipe rămase din vremea în care oraşul era paşalâc turcesc, în urmă cu patru sute de ani.

Cadoul fermierului

De o săptămână, Ruben Budău primeşte pe Facebook numai laude şi cuvinte de bine. I-a anunţat pe orădeni că donează 250 de puieţi de stejari roşii şcolilor ori asociaţiilor dispuse să-i planteze în curţile proprii ori în spaţii verzi din oraş, cerându-le la schimb doar să îngrijească pomii sădiţi.

Dascăl la Facultatea de Protecţia Mediului din oraş şi proprietarul Fermei Bărzani din judeţul Arad, unde creşte arbuşti fructiferi şi puieţi de copaci, Ruben este convins că trebuie să dea şi altora din preaplinul său. Dar şi că, primind gratuit puieţii, cei care îi sădesc vor prinde mai mult drag de copaci şi vor pricepe importanţa lor.

TIMP LIBER
Vine iepuraşul!

Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creştine şi, totodată, un bun prilej pentru familii şi prieteni de a se bucura împreună de sosirea primăverii. Pentru orădeni şi eventualii turişti care vor veni în city-break la Oradea, municipalitatea organizează, pentru prima dată, un Târg de Paşte în Piaţa Unirii, care va fi împodobită cu decoraţiuni specifice şi căsuţe cu obiecte ale unor artizani locali. Evenimentul se anunţă şi mai atractiv pentru copii, care vor putea picta pe obiecte ceramice şi vor învăţa să facă aranjamente de flori alături de un cunoscut florar orădean.