Clubul liberalilor

CSM Oradea, cel mai bogat club sportiv din Bihor, a fost transformat într-o "jucărie" a PNL finanţată generos de la bugetul local.

Condus de apropiaţii primarului Ilie Bolojan, cu un buget anual de 2,7 milioane euro, clubul îşi ţine veniturile proprii la secret motivând că salariile sportivilor şi sponsorizările sunt confidenţiale, iar conducerea prezintă rapoarte formale, ca să nu se vadă că grosul fondurilor e alocat secţiei de baschet, favorita preşedintelui Şerban Sere, care s-a înconjurat şi în club de prieteni şi tovarăşi de afaceri.

Mama gunoaielor

O escroacă notorie în Oradea anilor ’90 revine ca întreprinzătoare combinată cu italieni condamnaţi în ţara natală pentru afaceri mafiote cu gunoaie.

Fostă jurnalistă în solda PDSR şi închisă pentru înşelăciune, acum patroană a uneia dintre puţinele firme româneşti care face brokeraj de deşeuri, Georgeta Trifa mută în România o parte din munţii de gunoaie din Italia.

Farmacii fără leacuri

Planul autorităţilor de a forţa reduceri de preţuri provoacă o criză a medicamentelor ieftine.

Deoarece Ministerul Sănătăţii ţinteşte o scădere cu 35% a preţurilor, distribuitorii au început să nu mai livreze medicamente esenţiale pentru tratarea unor boli cronice, pentru a evita pierderile alegând fie să nu le mai importe, fie să le re-exporte.

Inamicii Statului

Reţinuţi şi expulzaţi din ţară în urma unei vizite în Oradea anului 1989, doi jurnalişti străini rememorează experienţa trăită într-o ţară a tristeţii şi sărăciei.

Americanul William Echikson şi englezoaica Susan Greenberg au petrecut în România doar 30 de ore, fiind surprinşi să afle acum de la BIHOREANUL că Securitatea le-a urmărit şi fotografiat fiecare mişcare.

Iubăreţ în sutană

Scandal la biserica reformată din Ciocaia: parohul Forró Csaba a fost suspendat din slujbă şi este cercetat disciplinar după ce s-ar fi amorezat de o adolescentă.

Preotul, căsătorit şi cu nevasta gravidă, a fost reclamat conducerii Eparhiei Reformate de un enoriaş care găsise în telefonul fiicei sale de 15 ani mai multe SMS-uri  prin care preotul îi declara iubirea.

TIMP LIBER

Drumul spre Înviere

Sărbătoarea Învierii este aşteptată în Oradea cu mai multe evenimente dedicate tradiţiilor de Paşte, nu doar celor religioase, ci şi celor laice.

În Cetate a fost amenajată o expoziţie tematică la care au contribuit şase culte, în timp ce în Piaţa Unirii a fost deschis primul Târg de Paşte, cu bunătăţi, suveniruri, decoraţiuni şi ateliere. Pe lângă devoţiunea obişnuită, Via Crucis, organizată de greco-catolici, anul acesta patimile lui Iisus vor fi evocate şi de o trupă alcătuită din 70 de actori profesionişti, chiar în centrul Oradiei.

ORADEA NOASTRĂ

Contestaţi şi câştigaţi!

Din 81 de contestaţii depuse de orădenii supraimpozitaţi de municipalitate cu 400% pentru că au în proprietate imobile nereabilitate, 28 au fost admise, iar 17 au fost respinse.

La mai bine de o lună de la depunere, alte 36 de plângeri sunt încă în curs de soluţionare. "Acolo unde contestaţia se va dovedi întemeiată, decizia de supraimpozitare va fi anulată", spun reprezentanţii Primăriei.

Reciclaţi uleiul!

Folosit în orice bucătărie, uleiul alimentar uzat este una dintre cele mai mari probleme pentru apele pământului. Specialişti hidrologi din întreaga lume estimează că un litru de ulei deversat într-un râu, de pildă, poluează chiar şi un milion de litri de apă.

Aruncat în reţelele de canalizare, este la fel de dăunător: corodează ţevile şi măreşte costul epurării. Şi nici aruncarea pe sol nu este o soluţie: solul impregnat cu ulei are nevoie de ani de zile ca să se regenereze. Aşadar, cea mai potrivită soluţie este reciclarea.

"Deşeurile electrice sunt toxice pentru mediu"

De zece ani de zile, firma Bene Internaţional adună din Oradea echipamentele electrice şi electronice defecte sau învechite. Singurul operator autorizat din judeţ pentru colectarea şi tratarea acestui tip de deşeuri, societatea are un parteneriat cu Primăria, în baza căruia adună de la orădeni DEEE-urile, fără a le cere vreun leu. "Această activitate o plătesc asociaţiile care colectează banii din timbrul verde", explică Matyasi Győrgyi, responsabilul de mediu al firmei Bene Internaţional.