Drum spre moarte

Încă o tragedie pe centura Oradiei: cu puţin înaintea banchetului de absolvire a liceului, adolescenta Andrada Nemeş a derapat cu un Renault Clio şi a intrat frontal într-un BMW.

Numele tinerei de 18 ani se adaugă pe o listă lungă a celor care şi-au găsit sfârşitul pe tronsonul şoselei din spatele Cimitirului, deşi tragediile puteau fi evitate dacă CNADNR s-ar fi conformat cerinţelor Poliţiei Rutiere, care încă din 2009 insistă pentru montarea unor parapeţi care să separe sensurile de circulaţie.

Vama pagubei

Transportatorii şi navetiştii care locuiesc în Ungaria şi muncesc în Oradea sunt captivi în cozile produse în Borş de înăsprirea controalelor la graniţa Schengen.

După ce românii din Bihor şi ungurii din Hajdu Bihar şi-au interpelat parlamentarii şi eurodeputaţii, cerându-le soluţii, singurii eficienţi s-au dovedit oficialii maghiari, care au anunţat suspendarea temporară a verificărilor sistematice.

Pensionare cu scandal

Judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, a vrut să blocheze pensionarea ex-procurorului DNA Dan Chirculescu, care o acuzase de luare de mită, dar fără dovezi.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a pensionat pe controversatul anchetator în aceeaşi şedinţă în care a respins cererea judecătoarei de a-l menţine în funcţie până la soluţionarea plângerilor penale formulate împotriva lui.

Poză la minut

Oradea şi-a încetinit ritmul de dezvoltare, dar a reuşit să încheie anul trecut cu un excedent bugetar record de 48 milioane lei.

Potrivit raportului primarului pe 2016, Oradea şi-a majorat veniturile proprii cu 10%, până la 301,6 milioane lei, cu un grad de încasare a impozitelor de 91%, mult peste media naţională, o datorie publică în scădere, de doar 17%, şi o creştere a apetitului pentru investiţii imobiliare, dar mai are de lucru pentru bunăstarea orădenilor.

Chivu din Oradea 

La 16 ani, este unul dintre cele mai apreciate talente ale faimosului club Ajax Amsterdam.

Orădeanul Ricardo Fărcaş e primul şi singurul român selectat în academia de pregătire a clubului olandez, în drumul spre echipa mare obţinând deja două trofee ca junior.

TIME OUT

Festin la castel

Jó bor, jó egészség, adică vinul bun e sănătate curată. Aşa spun sătenii din Diosig, care la finalul lunii mai aşteaptă bihorenii şi alţi curioşi la un eveniment... de soi.

Festivalul Vinului se va desfăşura, în premieră, în curtea Castelului Zichy din localitate, unde participanţii vor putea degusta vinuri alese, între care şi unele din faimosul soi Bakator, specific zonei, şi vor mânca din preparatele gătite de bucătari locali, precum gulyas la ceaun şi purcel la proţap. Deci, un ospăţ pe cinste...

ORADEA NOASTRĂ

Plată cu www

În epoca vitezei, când toată lumea vrea ca statul la coadă să fie o amintire tristă, societăţile care furnizează servicii de utilitate publică s-au adaptat.

Orădenii îşi pot plăti online, simplu şi rapid, impozitele, amenzile, facturile de apă şi canalizare, salubritate, electricitate şi termoficare şi să-şi urmărească, printr-un simplu click, datoriile. Ultima intrată în „liga online” este societatea Termoficare...

Numai reciclabile! 

Unul dintre motivele pe care le invocă orădenii care nu colectează deşeurile selectiv este presupusa inutilitate a gestului: unii cetăţeni cred că degeaba le-ar aduna separat în două fracţii, umedă (resturi menajere) şi uscată (materiale reciclabile), căci muncitorii RER Ecologic Service le-ar strânge pe toate laolaltă.

Ca să demonstreze că această percepţie e neîntemeiată, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei a decis ca din această săptămână toate utilajele care colectează deşeurile reciclabile să fie însemnate cu o folie magnetică în formă de container galben. În felul acesta, când vor vedea utilajele, orădenii se pot convinge că sunt folosite doar la colectarea deşeurilor ce pot fi reutilizate.

Creator de viitor

Cei mai mulţi dintre adolescenţi îşi folosesc tabletele ori laptopurile pentru jocuri. Andrei Covaci, elev în clasa a VI-a la Colegiul Emanuil Gojdu, este într-o altă „ligă”: el concepe aparate inteligente!

Pasionat de informatică, fizică şi robotică, membru al comunităţii CoderDojo Oradea, care reuneşte copiii IT-işti din oraş, Andrei s-a remarcat în lumea întreagă după ce a câştigat locul doi la un concurs internaţional cu un dispozitiv care detectează dacă aerul dintr-o încăpere este prea poluat cu dioxid de carbon. Modest din cale-afară, Andrei îşi descrie aparatul ca fiind unul pe care oricine ar putea să-l facă. Puştiul dovedeşte imaginaţie, perspicacitate şi o dorinţă uriaşă de a descifra secretele roboticii.