Avocat contra chirurg

Malpraxis cu muşamalizare: Un avocat acuză un cunoscut chirurg orădean de omor din culpă pentru că, după ce i-a operat tatăl, a omis să-i comunice concluziile analizelor.

Ciprian Bogdan susţine că urologul Kolumban Sandor a cerut şi a primit de la laboratorul Spitalului Judeţean rezultatul testului asupra ţesuturilor prelevate în timpul intervenţiei, dar nu şi-a informat pacientul că suferea de o infecţie ce trebuia tratată şi post-operator, astfel că boala s-a extins şi în final i-a provocat moartea.

Vice tare-n pumni

Ziua satului Târguşor din comuna Cherechiu, sărbătorită cu scandal: viceprimarul UDMR-ist Szabó Zoltán, care îşi serba ziua de naştere, s-a făcut "mangă" şi i-a spart gura unui consilier local.

Victima edilului, Barta Béla, consilier local al PPMT, l-a supărat pe viceprimar pentru că l-a criticat în faţa consătenilor şi apoi a avut "tupeu" să bea din berea pe care acesta a pus-o la bătaie de ziua sa.

Politruci pe banii tăi

Şefii PSD şi ALDE Bihor folosesc bugetul Consiliului Judeţean pentru evenimente de partid.

Vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au cheltuit bani publici ca să participe, în luna iunie, la şedinţele în care cele două partide au decis dărâmarea Guvernului Grindeanu şi formarea Guvernului Tudose.

Sclipitorul din Binş 

Un tânăr bihorean a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică şi se pregăteşte să studieze la Oxford.

Născut dintr-o mamă româncă şi un tată canadian de origine niponă, Tamio Vesa Nakajima a crescut la Beiuş, unde - înainte să triumfe la concursurile de informatică - a învăţat şi să cânte la pian, ba chiar să-şi compună propriile partituri.

Oraşul din oraş

Cel mai mare cartier din Oradea a crescut de-a lungul câtorva decenii de la o întindere de case modeste la labirintul de blocuri comuniste.

Ajuns astăzi la peste 50.000 de locuitori, adică un sfert din populaţia totală a Oradiei, cartierul Rogerius are o istorie ce se identifică cu ideea regimului comunist de formare a "omului nou": urban, locatar la bloc şi dependent de utilităţile asigurate de stat.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Andrei Bondor, patronul firmei Sintezis, care împlineşte 25 de ani de activitate, vorbeşte despre greutatea introducerii caselor de marcat cu jurnal electronic, conectate la ANAF: "Caietul bate calculatorul"

Inevitabilul se va produce, doar că nu se ştie când. Prin OUG 91/2014, Guvernul a stabilit comercianţilor obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic. Noile echipamente vor contribui la reducerea evaziunii fiscale, zic autorităţile, deoarece vor fi conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare gestionat de ANAF.

Precizări necesare vin de la reprezentantul celei mai consolidate şi reprezentative firme din domeniu, Sintezis Birotica. Andrei Bondor, acţionarul principal al Sintezis, a vorbit BIHOREANULUI nu doar despre case de marcat, dar şi despre cum a ajuns firma sa să împlinească o vârstă de invidiat: 25 de ani!

A luat-o pe ulei!

Un bihorean face uleiuri din in, muştar, varză, dovleac, floarea soarelui şi susan, pe care l-a aclimatizat, în premieră, la Girişu de Criş.

Uleiurile vândute de Teodor Tincău în sticluţe de 250 de mililitri sunt obţinute din recoltele proprii de seminţe, presate la rece pentru a-şi păstra subtanţele nutritive şi a rămâne proaspete.

TIMP LIBER

Weekend-uri cu tradiţii

Cântăreţii îşi "ascut" vocile, bucătarii îşi pregătesc mirodeniile, iar organizatorii completează listele...

În premieră pentru oraş, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) pregăteşte o suită de weekend-uri tematice, menite să prezinte tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor locale: slovaci, maghiari, evrei şi moldoveni.

ORADEA NOASTRĂ

Centrul şi cartierul!

Orădenii obişnuiţi să-şi dea întâlnire „în centru” vor trebui să se exprime mai precis când vor mai face invitaţia: pe viitor ar putea fi victimele unor confuzii.

Primăria vrea să amenajeze încă patru „centre” în oraş, mai exact spus nişte piaţete de cartier, care să servească drept locuri de întâlnire, dar şi ca scene pentru evenimente cu audienţă mai redusă.

Masacru în apă 

Orădenii care ies la plimbare pe malul Crişului Repede au parte de un peisaj dezolant. De o săptămână, zeci de peşti morţi, din felurite specii, plutesc la suprafaţa apei.

Autorităţile fac analize pentru a depista motivul mortalităţii piscicole, dar bănuiesc că principala cauză este lipsa de oxigen din apă, provocată la rându-i de debitul mic al râului, dar şi de vegetaţia excesivă de alge. Nu este exclus, însă, ca peştii să fi fost şi bolnavi...

Grădinăreasa de la bloc

Dacă vrei o schimbare, trebuie s-o declanşezi chiar tu! Este deviza unei orădence, Maria Dochia, care şi-a impresionat vecinii după ce a transformat spaţiul din jurul blocului unde locuieşte, plin de gunoaie şi buruieni, într-o grădină ca un colţ de rai.

Chimistă de meserie, pensionată între timp, Maria recunoaşte că în momentul când s-a apucat de muncă nu ştia prea multe despre grădinărit. Şi-a descoperit însă o adevărată pasiune, iar acum îngrijeşte zilnic florile de sub geam.