Tăticii hoţilor

Şeful Direcţiei Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu, îşi protejează doi subalterni cercetaţi pentru un "tun" de 3,6 milioane de lei dat statului. În vreme ce firmele fără "spate" sunt hărţuite de Finanţele Publice, directorul şi un şef de serviciu din Administraţia Financiară Beiuş sunt acuzaţi că au protejat ani în şir patroni care trebuiau executaţi silit şi că le-au emis, în mod fraudulos, adeverinţe de buni-platnici la buget ca să poată participa la licitaţii şi să ia credite bancare.

Lecţia de comunism

Bătrânelul care a donat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului 400 milioane de lei vechi este un fost lider comunist local. În plină democraţie, când din cauza crizei guvernul "sugrumă" instituţiile din subordine până la faliment, orădeanul Gavril Czibulak, fost director la Şcoala de Partid şi secretar PCR pe probleme de agricultură, şi-a donat economiile statului, aplicând principiile după care s-a condus întreaga viaţă.

O crimă aproape perfectă

O femeie şi-a înjunghiat soţul, anunţând apoi că acesta s-a sinucis. Culmea, a şi fost crezută pe cuvânt! Anca Ficuţ a distrus urmele crimei de faţă cu doi poliţişti creduli şi neglijenţi, făcând spectacol şi ameninţând că se sinucide "de durere" chiar cu cuţitul cu care îşi omorâse soţul. Fapta i-a fost dovedită luna trecută, după o jumătate de an, cu ajutorul detectorului de minciuni.

Pământ pe alese

Rămaşi fără sprijin în Primărie, misiţii imobiliari continuă să-şi tragă cele mai bune terenuri din Oradea cu ajutorul funcţionarilor de la Cadastru şi al instanţelor de judecată. Dacă înainte puneau mâna pe amplasamentele cele mai valoroase prin falsurile comisiei locale de fond funciar, în ultimii doi ani afaceriştii şi-au rafinat metodele, apelând la cadastrişti şi la "înţelegerea" unor magistraţi pe care şi-i aleg, culmea, ei înşişi.

Rechini de baltă

PDL şi UDMR împart lacurile şi bălţile de pescuit din Bihor pentru clientela de partid. AJVPS a fost obligată să "renunţe" la una din bălţile concesionate de la Administraţia de Îmbunătăţiri Funciare condusă de PDL-istul Dorin Corcheş, pentru ca lacul să fie dat, fără licitaţie, unei asociaţii de pescuit patronate de lideri şi sponsori UDMR.

(Răs)plată după faptă

Primăria vrea să ridice calitatea serviciilor medicale din spitalele publice plătind doctorii după numărul de pacienţi trataţi. Din această primăvară, primarul Ilie Bolojan şi-a propus să introducă, în primul rând la Maternitate, plata medicilor ca persoane fizice autorizate, precum şi un sistem de coplată care să elimine şpaga din spitale.

Călin Vesa, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale: "Vameşii care cedează tentaţiilor nu rezistă prea mult"

Când Vama Borş era cea mai tare din ţară, intrai în instituţia din strada Armatei Române sfios, cu basca-n mână. Acum, în ciuda scandalurilor din Halmeu, Siret ori Stamora Moraviţa, atmosfera e totuşi destul de relaxată. Directorul Călin Vesa nu pare prea afectat de ce se spune pe seama vameşilor. Nici nu-i de mirare. E un supravieţuitor care mai bine de 20 de ani a rezistat în sistem, indiferent de partidul aflat la putere. Ceea ce ţine aproape de domeniul miracolului...

Asul

Noua speranţă a tenisului masculin românesc, Marius Copil, consideră Oradea a doua sa casă. Tânărul care la 18 ani îl învingea pe fostul lider mondial, rusul Marat Safin, îşi continuă drumul către idealul său: să ajungă între primii 20 de jucători ai lumii.

Poate să renască?...

Într-o nouă tentativă de a renaşte şi într-o altă formulă decât cea consacrată, trupa Phoenix vine din nou la Oradea. În anii '70, rockerii umpleau sălile de concerte cu fani îndrăgostiţi de melodii precum  "Fată verde", "Mugur de fluier" şi "Andrii Popa".

Frumoasa vieneză

Studentă la Viena şi fiică de diplomat, orădeanca Ioana Boroş se întoarce acasă de câte ori poate, mistuită de dorul iubitului şi al prietenilor. Timp de şase ani, tânăra a locuit alături de părinţi în Olanda, la Haga, iar de anul trecut s-a mutat în capitala Austriei pentru a studia afaceri internaţionale.