Bălţile Felix

Băile Felix, o "staţiune de interes naţional" cu renume european, au ajuns o aşezare pestriţă. Delăsarea edililor, interesele locale, lipsa ordinii urbanistice şi a strategiilor de dezvoltare au dus la degradarea fostei perle a turismului balnear românesc până acolo încât staţiunea, lipsită de trotuare şi parcări, te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local.

Medicină în maghiară?

Şeful FMF Oradea, Florian Bodog, se gândeşte să deschidă o secţie în limba maghiară. Decanul recunoaşte că de mai bine de un an analizează varianta înfiinţării unei asemenea specializări, în timp ce universitarii din Szeged s-au şi oferit deja să-i furnizeze cadrele necesare.

Pretenţie cu cântec

Conducerea Consiliului Judeţean afirmă că Episcopia Romano-Catolică foloseşte acte măsluite. Pentru a revendica clădirea Filarmonicii, Dieceza susţine că imobilul din strada Moscovei 5 i-a fost luat de comunişti în 1948, când era închiriat unei tipografii, dar un funcţionar al CJ a descoperit că întreprinderea funcţiona vizavi, la numerele 6-8.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Nicolae Morgovan, preşedintele Blocului Naţional Sindical, filiala Bihor:
"Dacă acceptăm capitalismul sălbatic, readucem sclavagismul în România"

Muncitori cu pancarte în mâini, străzi blocate, portavoci, scandări, huiduieli - toate erau nelipsite în vremurile de aur ale sindicalismului care, însă, în Bihor au apus. Astăzi, liderii de sindicat ştiu să citească o balanţă contabilă, dezbat planuri de management, concep proiecte europene şi se instruiesc în Germania. 
Inginer de profesie, tată a doi copii, Nicolae Morgovan a intrat în viaţa sindicală în anii ’90, din dorinţa de a schimba lumea cu umărul, iar de atunci a rămas neclintit. "Am fost ofertat de aproape toate partidele. Le-am spus că nu mă interesează"...

Avram, chiar nu?

Niciunul dintre candidaţii la şefia Inspectoratului Şcolar nu a reuşit să promoveze examenul. Susţinut de PSD, inspectorul general în funcţie, Nicolae Avram, a fost nevoit să se retragă din concurs, deoarece la proba scrisă a luat o notă prea mică, cu un punct sub cea obţinută de contracandidatul său, un profesor de matematică şi arbitru de fotbal, ceea ce ridică serioase semne de întrebare legate de legitimitatea rămânerii în funcţie.

Verde ruginit

Coronamentul castanilor orădeni se usucă prematur, din cauza bolilor, a caniculei şi a şantierelor. Pentru că firma angajată de Primărie îi tratează superficial, castanii sunt atacaţi de o ciupercă, iar în combinaţie cu temperaturile ridicate şi cu săpăturile făcute pe lângă rădăcini, aceasta duce la moartea lentă a arborilor.

Copacii cu poveşti

Grupul "Oradea suntem noi" vrea să amplaseze mici biblioteci în parcurile oraşului. În cadrul campaniei "Copacul cu cărţi - Deschide-ţi mintea!", orădenii sunt chemaţi să doneze cât mai multe volume care să fie oferite spre lectură lângă copaci, pe rafturi anume construite pentru a se potrivi în peisaj.

Laviniu cel frumos

Un manechin orădean şi-a câştigat în doar trei ani un loc în galeria celor mai stilaţi bărbaţi din lume. Laviniu Flonta a pozat pentru reviste de modă faimoase şi populează rubricile de stil masculin ale unor publicaţii glossy precum GQ şi Vogue, marca sa distinctivă fiind... barba.

Pace şi... bere!

Dacă acum o săptămână au fost văduviţi de la a-i vedea pe scenă pe rockerii de la Semnal M şi pe rapperul Puya, din cauza unei ţepe a firmei clujene care a organizat Festivalul Tineretului, orădenii sunt invitaţi să-şi ia doza de concerte în aer liber în acest weekend. 
Oferta este pentru mai toate gusturile. Recitalurile vor începe în amfiteatrul Cetăţii cu un spectacol "Give Peace a Chance" organizat de Rock Filarmonica şi vor continua în Parcul 1 Decembrie cu Festivalul Berii, ai cărui invitaţi principali sunt Direcţia 5 şi What’s Up.