Luni, 2 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Copilul secret

Un nou caz şocant, cu o mamă inconştientă! O asistentă medicală e anchetată după ce, în urmă cu 6 ani, a născut pe ascuns la Maternitatea Oradea o fetiţă pe care apoi a abandonat-o pe o pubelă între blocuri.

Fapta tinerei, făcută pe când era elevă de liceu, a fost descoperită abia acum, de funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei, care urmau să îi reînnoiască buletinul, la fel ca în cazul doctoriţei Nadia Filip de la Spitalul Judeţean, cea suspectată că şi-a ucis şi îngropat copilul născut tot în secret. De data aceasta, copilul abandonat trăieşte şi e fericit, fiind adoptat de o familie de orădeni. BIHOREANUL vă prezintă o poveste tulburătoare.

Taxatorul Bolojan

De anul viitor orădenii vor plăti impozite și taxe majorate cu 4,6%, ceea ce înseamnă o creștere cu 4 lei pentru o maşină și 10 lei pentru un apartament cu două camere. „Actualizarea impozitelor este obligatorie, o aplică toate administrațiile locale din țară”, susține viceprimarul Florin Birta.

Atâta tot că, pe lângă aceasta, Primăria Oradea a introdus şi o serie de taxe speciale: pentru orădenii care nu curăţă în fața caselor, construiesc fără autorizație sau nu îşi racordează casele la rețelele de termoficare ori gaz.

S-a terminat!

Directorul Termoficare Oradea a fost condamnat definitiv, săptămâna trecută, la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.

Curtea de Apel București i-a ridicat lui Stănel Necula dreptul de a ocupa funcții publice ori pe cea de administrator al unei societăți comerciale, astfel că primarul Ilie Bolojan e obligat să ia o decizie cu privire la directorul pe care și l-a adus de la Brăila. BIHOREANUL le-a dat amândurora vestea, vezi ce reacţie au avut...

Mult zgomot pentru nimic

DNA Oradea a înregistrat un nou eşec răsunător, joia trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra unuia dintre cele mai grele dosare de corupţie instrumentate în Bihor, avându-i ca protagonişti pe fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şi pe 4 dintre foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor, pe judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, plus ginerele unuia dintre poliţişti, un funcţionar al Agenţiei de Mediu, dar şi doi aleşi locali.

Trimiși în judecată, în 2017, după caz, pentru dare şi luare de mită sau complicitate la aceste fapte, iar Popa şi Galea şi pentru că nu şi-au menţionat în declaraţiile de interese apartenenţa la masonerie, descoperită întâmplător, acum cei 9 inculpați au fost exonerați definitiv de acuze, instanţa supremă stabilind că faptele de corupţie nu există, iar falsurile în declaraţii nu sunt prevăzute de legea penală.

Război pe parcări

Noile condiții de atribuire a parcărilor de domiciliu stârnesc certuri în asociațiile de proprietari și nemulțumiri ale șoferilor care riscă să rămână fără loc pentru mașină.

Consiliul Local Oradea a condiţionat alocarea parcărilor de domiciliu de permisul de conducere, verificarea tehnică și asigurarea maşinilor, dar unii orădeni le-au cumpărat pe numele copiilor, au permise suspendate sau nu şi-au plătit poliţele de asigurare. Ce e de făcut? Cine va ceda?

Lasă-ne, Nelule!

Pentru prima oară în cei 9 ani de conducere absolutistă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a fost înfruntat deschis, cerându-i-se demisia în plină şedinţă de partid.

Exasperat că Mang a prezentat Biroului Permanent Judeţean eşecul de la prezidenţiale ca pe un triumf, unul dintre veteranii organizaţiei, fostul prefect Aurel Tărău, i-a pretins să renunţe la şefie, dar „lingăii” şefului i-au închis gura ca unui... „ciumat”. Intră cu BIHOREANUL în culisele unui partid în picaj...

„Crimă” legală

Poate fi tras la răspundere penală stăpânul unui câine care a ucis un om pe o proprietate privată, unde victima a intrat neanunţată? Aceasta este întrebarea la care au fost chemaţi să găsească răspuns procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, după moartea unui bihorean sfâşiat de câinii ce păzeau o păşune privată unde, zic proprietarii, victima pătrunsese fără voia şi ştirea lor.

Verdictul a fost dat la sfârşitul anului trecut, dar a rămas definitiv abia luna trecută, confirmat şi de Judecătoria Marghita, care a respins, definitiv, plângerea formulată de soţia victimei împotriva soluţiei procurorilor. BIHOREANUL explică de ce...

UDMR dă seama!

Judecătorii au decis: pentru că primeşte bani de la stat, UDMR Bihor trebuie să dea socoteală cetăţenilor în privinţa cheltuirii lor.

Într-un proces deschis de BIHOREANUL - cu rol de „lecţie” şi precedent, pentru a servi şi altor jurnalişti ajunşi în situaţii similare - Curtea de Apel Oradea a decis definitiv că UDMR Bihor trebuie să răspundă întrebărilor de interes public, legate inclusiv de banii pe care îi încasează şi îi cheltuieşte, pentru simplul motiv că este finanţată din fonduri publice.

Oradea faptelor bune

Pe lângă o roată-carusel înaltă de 27 metri, Târgul de Crăciun de anul acesta le-a pregătit orădenilor daruri şi mai spectaculoase. Sau, mai degrabă, mai faimoase.

Pe lângă colindători, locuitorii oraşului vor avea parte şi de concertele „celor mai cool artişti ai momentului”, cum sunt ei prezentaţi, în cadrul proiectului „Oraşul faptelor bune” al Radio ZU, care se desfăşoară în premieră la Oradea... Vezi care e programul!

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: S-a întors roata! Procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean şi judecătoarea Crina Muntean, urmăriţi penal; PNL Bihor îl propune prefect pe omul lui Bolojan; Termoficare III: Încă 28 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de încălzire din Oradea; Parfene în arest: A smuls telefonul unui orădean şi a fugit cu maşina, şofând fără permis; Bolojan se apucă de fotbal! Primăria bagă 184.000 lei în CAO; Bihorenii cu dizabilităţi pot primi până la 23.000 lei, pentru achiziţia de dispozitive asistive ; SMURD Bihor şi-a înnoit toate autospecialele din dotare, etc.