Luni, 23 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Consiliul hoţilor

Bolojan a "intrat" şi în structurile-satelit ale Consiliului Judeţean, descoperind aceleaşi năravuri ca în aparatul propriu al instituţiei: trândăvie pe bani grămadă! Preşedintele CJ Bihor continuă să taie în carne vie, "zburând" 70% din clientela pe care UDMR şi PSD a plantat-o în 7 instituţii subordonate, pe posturi grase din care protejaţii de partid n-au făcut nimic să-şi merite salariile, ba chiar au şi produs pagube însemnate judeţului.

Una dintre "invenţiile" păguboase ale fostului şef UDMR-ist al CJ Bihor Alexandru Kiss, centrala electrică pe biomasă de la Săcueni, a fost falimentată de urmaşul său, Pásztor Sándor, şi de tovarăşul său, PSD-istul Ioan Mang, care şi-a pus la conducerea ei un apropiat, pe Călin Vesa. Sub administrarea fostului vameş, centrala a cheltuit anul acesta 6 milioane lei pentru a produce curent de... 56.000 lei! Vezi povestea unui jaf generalizat!

La loc comanda!

În premieră, Primăria renunţă la aplicarea unor supraimpozitări şi majorări de taxe deja anunţate. Municipalitatea orădeană amână pentru 2022 supraimpozitarea caselor neracordate la termoficare sau gaz, taxarea locuinţelor închiriate în regim Airbnb, scumpirea intrării la Zoo, la ştrandul Ioşia şi la Aquapark, pe fondul crizei declanşate de pandemia de Covid-19.

"Nu că ne-am răzgândit, dar de la anunţarea proiectului de taxe, în urmă cu o lună, situaţia economico-sanitară a devenit mai dificilă şi trebuie să ţinem cont de ea. Nu poţi să vii cu taxe în turism, spre exemplu, câtă vreme nu ştii dacă şi când se va relansa turismul", argumentează primarul Florin Birta. BIHOREANUL vă oferă toate detaliile.

"Marţi" la procuror!

Dosarul filierei din Borş care scotea din ţară fugari, făcut "praf" chiar de procurorul anchetator, a declanşat un adevărat război în Justiţia locală.

În articole publicate pe propriul său site de "ştiri juridice", avocatul Răzvan Doseanu îl acuză pe fostul şef al DGA Bihor, Alexandru Nuţiu, că s-a implicat în anchetă ca s-o deturneze către clientul lui, poliţistul de frontieră Marinel Marţi, pentru a-l scăpa de "cătuşe" pe finul său de cununie, şi el frontierist. O poveste cu multe semne de întrebare...

Metoda Bolojan

De anul viitor, Consiliul Judeţean va împărţi bani primăriilor după 12 criterii clare. Măsura va elimina discrepanţe evidente, cum e aceea că nu mai puţin de 42 din cele 101 primării din Bihor nu îşi acoperă cheltuielile de salarii din impozitele încasate de la cetăţeni, dar unele dintre ele îşi permit lefuri generoase.

"Propunem ca începând de anul viitor relaţia dintre CJ Bihor şi primăriile din judeţ în alocările de fonduri să se bazeze pe chestiuni obiective, astfel încât criteriile politice să devină total secundare", a explicat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Patria, nerecunoscătoare

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au încasat anul acesta 10,24 milioane lei în urma proceselor intentate statului pentru plata unor sporuri salariale de tot felul, în schimb sunt foarte grijulii cu banul public când e vorba de alte categorii socio-profesionale.

Aproximativ 150 de foşti pompieri şi poliţişti bihoreni s-au adresat Justiţiei pentru a-şi primi pensiile calculate corect, dar nici unul n-a câştigat în instanţele din Oradea.

Din Salonta la New York

O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean.

Invitată la numeroase festivaluri de artă, Andra Ursuţa s-a remarcat prin atitudinea nonconformistă, una dintre cele mai reuşite expoziţii ale sale fiind un ansamblu de sculpturi din sticlă pentru care a folosit o tehnică de scanare a propriului corp.

Smart-UPU

Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean Oradea are casă nouă! De săptămâna aceasta, cei care vor ajunge aici vor fi trataţi în condiţii moderne, similare celor văzute în filmele de profil.

Pacienţii vor fi trataţi în boxe individuale, fără să mai fie nevoiţi să se plimbe prin spital pentru analize şi investigaţii. Unitatea este cea mai modernă din ţară şi are dotări inteligente, precum un dulap cu medicamente care ştie mereu ce conţine sau un roboţel care dezinfectează aerul, inactivând toate virusurile.

ORADEA NOASTRĂ

Continuăm împreună!

Până în luna februarie, orădenii trebuie să se acomodeze cu noile reguli ale serviciului de salubrizare. Mai precis, să înveţe că deşeurile se colectează separat în trei fracţii şi că modul în care le aruncă va determina costul facturii de salubritate.

În perioada următoare, RER Vest va merge din poartă în poartă, pentru a încheia noile contracte de salubrizare cu orădenii şi va distribui în fiecare gospodărie pubelele necesare. BIHOREANUL vă spune care sunt noile reguli.

Tu decizi cât plăteşti!

De anul viitor, toţi clienţii companiei RER Vest vor plăti factura de salubritate nu doar în funcţie de dimensiunea pubelei alese, ci şi de frecvenţa cu care o scot în faţa casei, pentru a fi golită.

Operator licenţiat în Oradea şi 25 de comune din jur, RER Vest le oferă tuturor clienţilor pubele dotate cu microcipuri, care vor fi scanate la fiecare golire, pentru a se putea stabili mai amănunţit volumul de deşeuri produs de fiecare gospodărie. Practic, cu noul sistem, clientul decide cât de mare îi va fi factura de salubritate.  

Mişcare pentru sănătate

Autorităţile locale au un motiv în plus să se preocupe de amenajarea de terenuri de sport, parcuri sau piste pentru biciclişti: trebuie să-i ajute pe oameni să "ocolească" diabetul.

Prima lege românească pentru prevenirea acestei afecţiuni, votată recent în Parlament, confirmă că deficitul de insulină, de care suferă tot mai mulţi tineri, poate fi combătut printr-un stil de viaţă sănătos, care implică o alimentaţie echilibrată şi mişcare. Iar prevenirea este, în mod cert, mai ieftină şi mai uşoară decât tratarea. BIHOREANUL vă prezintă legea care forţează autorităţile locale să amenajeze parcuri şi terenuri de sport.

Lecţia lui Kate

Uneori nu suntem mulţumiţi de oraşul în care trăim. Ambuteiajele, şantierele, gălăgia, praful sau gunoaiele aruncate inconştient ne strică ziua şi tot ce ne-am dori într-un asemenea moment este să trăim altundeva.

Orădenii care cred asta ar fi rapid contrazişi de Kaitlyn Bloom, o tânără din SUA care s-a mutat în Oradea pentru că a fost impresionată de oraş şi de oamenii calzi de aici. A observat însă şi că unii locuitori sunt nepăsători şi aruncă mizerii pe unde apucă. De aceea s-a decis să ia atitudine...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Covid în Bihor: Judeţul a trecut de 12.000 de infectări, două localităţi carantinate – 18-covid; Prinşi în flagrant: Doi orădeni furau bani şi bunuri din maşini cu un dispozitiv special; Aleşdenii, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură.