Marți, 18 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Pagubă-n... Ciuperca!

Dezastrul de pe Dealul Ciuperca, distrus de o alunecare de teren la mai puțin de un an după modernizarea pe bani europeni, va fi plătit doar de orădeni.

* Primăria a pierdut definitiv procesul cu proiectanții și constructorii care au făcut o lucrare de mântuială

* BIHOREANUL dezvăluie detalii care sugerează că reprezentanții municipalității s-au străduit să piardă în fața „firmelor de casă”

* Orașul rămâne cu cheltuiala, pentru că Primăria a deschis târziu procesul, iar apoi a tras de timp nepermis de mult

* După 2 milioane de euro investiți în proiectul european și încă unul în reparații, zona arată acum aproape ca înainte de modernizare

INTERVIUL BIHOREANULUI

Gabriel Borbandi, director executiv al Direcției Județene de Statistică Bihor: „Bihoreanul statistic are un salariu modest, dar are casă, mașină și acces la servicii” 

La 41 de ani, Gabriel Borbandi este unul dintre cei mai tineri, dar și dintre cei mai experimentați directori de instituții din Bihor, cu o vechime de 21 de ani acumulată integral în cadrul Direcției Județene de Statistică (DJS), unde a început să lucreze încă din studenție. 

Absolvent al Universității orădene și al Academiei de Științe Economice din București, specializat în elaborarea bazelor de date, conduce de anul trecut instituția, vizibilă datorită Recensământului Populației și Locuințelor, dar angrenată, pe lângă asta, an de an, în aproximativ o sută de cercetări statistice în toate domeniile. 

Provocat de BIHOREANUL, șeful DJS a făcut „portretul statistic” al bihoreanului mediu: un personaj colectiv puțin peste 41 de ani, „conservator” și în același timp „progresist”, cu un salariu oficial modest, dar cu o avuție peste cât arată „fluturașul”, locuind într-un județ în dezvoltare și având un acces bun, raportat la media națională, la servicii edilitare, școlare, sanitare și culturale.

Adio, fructe!

Vremea neașteptat de rece pentru începutul lui aprilie a distrus culturile de caise, piersici și cireșe timpurii din Bihor. Înghețurile din ultimele săptămâni, care au prins pomii în floare, au redus producția de fructe cu peste 30%, procent cu care este de așteptat să le crească prețurile, kilogramul de piersici putând să coste circa 8 lei, iar caisele 9 lei.

„Iarna blândă a făcut ca pomii să fie mai avansați în dezvoltare, cu cel puțin două săptămâni. Înghețul din ultimele săptămâni i-a prins în floare. Soiurile timpurii de cais sunt în daună totală, cireșe de mai nu vom avea anul acesta, iar piersicile timpurii au pierderi de 70-80%”, spune inginerul Andrei Butișcă, administratorul unei livezi din Diosig, una dintre cele mai propice zone pentru agricultură în Bihor.

Bai după bairam

Şeful Poliţiei Bihor i-a băgat în anchetă disciplinară pe poliţiştii care s-au luat la bătaie la petrecerea şefului de Post din Pietroasa, Raul Rotar. 

BIHOREANUL a aflat că la cheful de pomină a participat şi fostul şef al IPJ Bihor și apoi al Poliției Române, chestorul (r) Liviu Popa, alături de politicieni şi oameni de afaceri, fără ca vreuna dintre victimele colaterale ale scandalului să reclame agresiunea cu care s-a sfârșit petrecerea.

Fraude pe graniță

O infracțiune „la modă” în Bihorul interbelic, devenit județ de graniță al României Mari, a fost contrabanda cu diferite produse și cu valută. Pentru comercianți, oameni ai legii corupți și angajați feroviari care reușeau să fenteze statul erau afaceri profitabile trecerea ilegală peste hotare a valutei, mătăsurilor, aurului, dar și a... ouălor.

Școala părinților

Nu degeaba se spune că părinții au cea mai grea „meserie” din lume, indiferent că au copii mici sau adolescenți. Constatând că o parte dintre copii au tot mai frecvent probleme grave, precum dependența de droguri ori tentative de suicid, specialiștii Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO) au lansat un program de sprijin pentru părinți. La întâlnirile lunare, orădenii au posibilitatea să „învețe” cum să-și crească mai bine copiii.

Campioni cu roboți

Zeci de tineri din Oradea creează roboți cu care câștigă o mulțime de premii la competiții în străinătate. Elevi, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică a Universității orădene activează în Robotics Club, unde dau viață unor roboți luptători de sumo, halterofili ori versiuni miniaturale ale bolizilor de Formula 1.

OPINII

De ce Boloș poate spune adevărul

de Mircea Chirilă

Rar vezi la televizor un ministru care să spună adevărul de care fuge toată lumea. Marcel Boloș a declarat că, dacă vrem să primim banii din PNNR, ori reducem salariile bugetarilor, ori reducem numărul angajaților de la stat.

Ministrul Fondurilor Europene este un personaj care a făcut de multe ori deliciul presei prin modul cel puțin original în care se raportează la politică. Cei mai tineri nu știu cum, prin 2008, PD-ul dorea să-l facă mare șef, dar omul pur și simplu a dispărut câteva zile din peisaj, la propriu, lăsându-i pe oamenii lui Petru Filip cu ochii-n soare. Mai de curând, când umbla Ilie Bolojan să-l facă senator, soluția lui Boloș de a scăpa de corvoada de a lâncezi în Parlament a fost să-și închidă telefonul...

Să ne punem centurile!

de Adrian Criș

Digestia post-pascală a președintelui Iohannis a fost stricată de revelația guvernamentală că, după doar un trimestru, România are o gaură imensă în buget. La începutul anului, Consiliul Fiscal o estima la 11,7 miliarde lei, iar săptămâna trecută ministrul de Finanțe Câciu ba a admis-o inițial la 20 miliarde lei, ba a redus-o la sub 5 miliarde lei. O „toleranță” de 3 miliarde euro, de neiertat nici măcar unui Dorel de la Zidărie, darămite unui finanțist din UE!

PREMIILE LUI BIHOREL

Hate cu găleata: Cum a reușit artistul orădean Ovi D. Pop să-și ridice în cap internetul; Atac la Borciu: Mașina controversatului afacerist din Sântandrei, distrusă de un incendiu provocat intenționat; Lupi „curentaţi”: Un nou caz de furt de curent, depistat la o cunoscută pensiune din Țara Beiușului; Poftim, Cultură! Cum a ajuns o instituție din Bihor să aibă șef interimar timp de 5 ani; Naționalizare la Lugașu: Încă un proces intentat de Prefectura Bihor Primăriei din Lugașu de Jos. Află de ce!; Merka... primarul: Deputatul bihorean Adrian Merka, semnătură cu repetiție pe un proiect de lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!