Luni, 14 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Viaţa după Covid

Mii de bihoreni vindecaţi de SARS-CoV-2 necesită tratamente de recuperare fiindcă au rămas cu sechele respiratorii, cardiologice, neurologice şi gastro-enterologice.

Spitalul Municipal din Oradea deschide o secţie de recuperare post-Covid, după ce în ultima jumătate de an 20% dintre bihorenii ajunşi la UPU au fost găsiţi cu afecţiuni provocate de virus, care, netratate, se pot croniciza, iar câteva zeci de cazuri chiar au fost fatale, deşi victimele scăpaseră de infecţie de o bună bucată de vreme.

Gaz sub presiune!

Clienţii orădeni ai Distrigaz Vest se vor confrunta cu o scumpire record a gazelor, de 33,2% începând din 1 iulie, care iniţial fusese anunţată abia pentru anul viitor.

Deşi distribuitorul de gaze naturale i-a notificat privind scumpirea bruscă a gazului la 185 lei pe MW/h, doar 40 dintre cei 14.000 de abonaţi şi-au schimbat furnizorul, chiar dacă mutarea le-ar putea aduce economii semnificative.

Birocraţie demolatoare

Proprietarii din centrul istoric al Oradiei care vor să demoleze o casă ori chiar un gard banal trebuie să parcurgă o procedură scumpă şi cronofagă.

Pusă să soluţioneze un conflict privind dărâmarea unor anexe de lângă Sinagoga Ortodoxă, Comisia Naţională pentru Monumente Istorice a luat o decizie radicală, stabilind că desfiinţarea oricărei construcţii din centrul Oradiei trebuie aprobată la Bucureşti.

Răfuieli "explozive"

Atentatul cu bombă care l-a ucis pe omul de afaceri Ioan Crişan din Arad readuce în atenţie acţiuni similare petrecute în Bihor, unele eşuate, altele reuşite, dar rămase cu autor necunoscut.

Doi tineri au murit cărând bomba comandată de un hoţ de maşini pentru uciderea unui rival, maşina unui contrabandist de ţigări a explodat în centrul Oradiei, iar cea a unui poliţist a fost incendiată imediat după reţinerile făcute în dosarul unor recuperatori.

Justiţie (în) lipsă

Coşmarul unui orădean: în 2019 a aflat, din întâmplare, că în 2017 a încasat o condamnare pentru un accident din 2014 al maşinii pe care, însă, o vânduse în 2011.

Raoul Popa acuză Serviciul de Înmatriculări că a ignorat o sentinţă pentru transcrierea maşinii pe numele cumpărătorului, iar pe o judecătoare că l-a pus să achite daune după un accident produs în Italia, unde el n-a fost niciodată, fără să-l fi înştiinţat despre proces.

Satul ascuns

La 40 de kilometri de Oradea, în mijlocul pădurilor din Munţii Plopişului, sătenii din Loranta suferă de singurătate.

Întemeiat acum un secol de ţărani care au transformat pădurile în terenuri agricole şi au dus lemnul la vale cu mocăniţa, satul din comuna Brusturi mai are doar 16 locuitori, majoritatea vârstnici care se miră de orice vizitator, deoarece pe drumul spre ei, greu de găsit şi de parcurs, nu urcă nici poştaşii, nici gunoierii şi nici măcar politicienii în căutare de voturi.

Model de urmat

Batăr, pe calea cea bună: din comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie, una responsabilă faţă de mediu.

Cu ajutorul companiei de salubritate AVE Bihor, Primăria şi şcoala din Batăr au derulat campanii de conştientizare a necesităţii de colectare separată a deşeurilor, iar localnicii au aflat ce avantaje au dacă respectă regulile.

Artista din Barou

O avocată din Baroul Bihor a ajuns cunoscută în lumea artiştilor ca pictoriţă.

Diana David şi-a descoperit pasiunea pentru pictură la finele anului 2019, iar de atunci mai multe lucrări ale sale au fost expuse în galerii de artă din Cluj, Bucureşti, ba chiar şi din Veneţia ori Madrid.

Festival în cinstea regelui

În perioada 21-27 iunie, Oradea găzduieşte o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, cu o sumedenie de evenimente.

Pe parcursul celor 7 zile de sărbătoare vor avea loc proiecţii de filme, prezentări de costume populare, expoziţii, competiţii sportive, dar şi spectacole interesante, cu influenţe maghiare, româneşti şi balcanice.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Nicoară redevine directorul Colegiului Gojdu. Blage nu se lasă!; Un interlop urmărit internaţional pentru trafic de fiinţe umane a fost reţinut; Zeci de tone de deşeuri textile, oprite să intre în ţară prin Vama Borş, Judecătoarea Crina Muntean, sancţionată pentru interviul despre "reţelele de interese din Justiţia locală"; Dezastru la concursul pentru şefia instanţelor. Preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, notată sub 5; Vila foştilor prim-secretari PCR va fi scoasă la licitaţie; Şi-a închis copilul de 2 ani în maşină, într-o parcare; Cseke Attila, reales în fruntea UDMR Bihor, cu un discurs halucinant la adresa lui Bolojan; Zidul de sprijin al pietonalei de pe malul Crişului, în curs de finalizare; Centru de testare Covid la Aeroportul Oradea, înainte de debutul zborurilor internaţionale...