Luni, 12 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Dezbinaţi pentru Ştefan

Mama unui băieţel născut cu o boală genetică a strâns în campania "Uniţi pentru Ştefan" peste 2 milioane de dolari pentru cel mai scump tratament din lume, dar tatăl, medic la UPU-SMURD, se opune. Cei doi părinţi divorţaţi se luptă pe viaţă şi pe moarte pentru micuţul Ştefan, care de trei ani urmează în ţară o terapie de succes, cu o evoluţie lăudată la congresele medicale internaţionale, şi pe care tatăl o vrea continuată, în timp ce mama l-ar duce în Dubai pentru un tratament experimental contraindicat de specialişti. 

Modog, tare-n baston

Parchetul Bihor l-a trimis în judecată pe ajutorul şefului de post din Lugaşu de Jos, pentru purtare abuzivă. Sandu Modog e acuzat că a bătut cu bestialitate un sătean recalcitrant din Tilecuş, rupându-i piciorul şi coastele, pentru că la beţie omul a sunat la 112 ca să reclame că nu are curent şi apoi l-a înjurat pe dispecerul care, în loc de electricieni, i-a trimis un poliţist. BIHOREANUL vă prezintă o poveste halucinantă... 

A căzut piaţa! 

Producătorii de legume şi fructe din Bihor se plâng de prăbuşirea vânzărilor din cauza caniculei. Agricultorii trăiesc sub spectrul falimentului după ce în pandemie orădenii s-au obişnuit să cumpere din hypermarketuri, ieftin şi comod, iar Administraţia Domeniului Public închide pieţele la ora 19, taman când oamenii ies din case, după ce se domoleşte arşiţa zilei.

"Acum doi ani vindeam roşii, ardei şi castraveţi de minimum 600 lei pe zi. Acum abia fac 200. Până şi anul trecut, în pandemie, vindeam mai bine, că lumea se speriase şi mânca sănătos", povesteşte o vânzătoare.

Colegiu în retrogradare 

Colegiul Naţional Onisifor Ghibu ar putea rămâne fără titulatură, acuzat că a obţinut-o pe nedrept. Şeful Inspectoratului Şcolar cere Ministerului Educaţiei să transforme şcoala în liceu teoretic, cum a fost până în 2019, pe motiv că nu îndeplineşte unul dintre criteriile obligatorii pentru obţinerea titlului onorific de colegiu naţional, şi anume vechimea de minimum 75 de ani ca liceu. „Un titlu de onoare nu poate să se întemeieze pe o minciună”, zice Blage. În replică, directorul şcolii, Iulius Timar, zice că şeful Inspectoratului este „analfabet funcţional” şi interpretează greşit legea. Un scandal defel onorant pentru Oradea...

Fiii războiului

Povestea tulburătoare a doi refugiaţi din Siria şi Palestina, care locuiesc de câţiva ani în Oradea. În timp ce Omar (foto), un tânăr de 27 de ani fugit din Siria la începutul războiului, împreună cu familia, relatează traumele şi greutăţile de care s-a lovit, Elias, palestinian la origine, ţine să-i fie protejată identitatea, pentru că încă se simte în pericol.

Nu şi-au părăsit ţara pentru că voiau să trăiască mai bine sau să înveţe la şcoli renumite. Au fugit fiindcă acolo mai aveau doar două opţiuni: să-şi aştepte sfârşitul în întuneric şi sărăcie sau să ucidă…

Natura nu e tomberon! 

Ca să îşi protejeze propria sănătate, bihorenii trebuie să renunţe la urâtele obiceiuri de a incendia sau arunca gunoaiele în natură. Singura soluţie corectă pe care cetăţenii trebuie să o folosească pentru eliminarea deşeurilor este predarea lor către operatorii de salubritate, evitând astfel ca resturile din plastic să contamineze apa, solul şi aerul. 

ADMITERE 2021
Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură: Vino să fii studentul nostru!

Tocmai ai terminat liceul și nu știi încotro să o iei? De ce nu ai alege o carieră provocatoare, cu venituri atractive, un cadru în care poți să-ți pui imaginația la bătaie și să ai o rampă de lansare spre lumea întreagă? În plină perioadă a sesiunii de admitere, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură (FCCA) din cadrul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Marcela Prada, face precizări importante, necesare oricărui candidat. Nu uita, înscrierile au loc până pe 21 iulie!