Luni, 18 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Primărie fără suflet

După ce că sunt despăgubiţi sub valoarea de piaţă a caselor, nemaivorbind de cea sentimentală, orădenii expropriaţi sunt trataţi execrabil de angajaţii Primăriei. Evacuaţi din locuinţele care urmează să fie demolate pentru construcţia de drumuri sau parcări, expropriaţii se plâng de ostilitatea funcţionarilor, care refuză să le arate rapoartele ce stabilesc cuantumul despăgubirilor şi îi somează de pe poziţii de forţă, zorindu-i să se "conformeze" la a preda casele, fără să-şi poate lua materiale sau măcar să-şi răscumpere unele bunuri la care ţin. 

"Răsplătit" cu sânge

Dezvăluiri în cazul ex-procurorului Ioan Bodogai, bătut sălbatic de soţul primăriţei din Brusturi, Livia Bârlău, în magazinul familiei şi sub ochii acesteia. Pentru că primăriţa nu l-a angajat, aşa cum îi promisese, Bodogai i-a "turnat" abuzurile, iar soţului ei evaziunile fiscale. Femeia, care iniţial minţise că în ziua agresiunii era plecată din judeţ, recunoaşte acum prezenţa la atac, acuzând însă victima că l-a căutat cu lumânarea. 

BIHOREANUL vă prezintă dedesubturile celei mai grave agresiuni în care sunt implicaţi aceştia, ambii riscând punerea sub acuzare pentru tentativă de omor. Ca orice poveste despre inşi cu apucături mafiote, şi aceasta are ca "ingrediente" lăcomia, şantajul şi setea de răzbunare...

Părinţi din iubire

BIHOREANUL vă prezintă povestea emoţionantă a unor familii care au înfiat copii de pe lista celor cu stigmatul "greu adoptabili". Deşi decurge greoi, adopţia a devenit o alternativă pentru tot mai multe familii care nu pot avea propriii copii, în Bihor numărul adopţiilor depăşind de trei ori media naţională a ultimilor trei ani, cu peste 300 de copii deja înfiaţi sau pe cale de a fi adoptaţi. 

Ildiko şi soţul ei au decis să adopte un copil în 2019, după ani şi ani în care femeia nu a reuşit să rămână însărcinată. "Nu e viaţă fără un copil", motivează ea. Ar fi vrut o fetiţă, dar s-a răzgândit când a deschis albumul cu copii adoptabili pus în faţă la Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. "Am văzut doi frăţiori, o fetiţă şi un băiat. Am simţit imediat că sunt ai noştri", povesteşte Ildiko. După un an, era mamă...

Salvată de pe Borşului 

În Oradea activează o organizaţie care ajută victimele exploatării sexuale să se reintegreze în societate. Prin intermediul acesteia, BIHOREANUL a cunoscut-o pe Anabela, o tânără care timp de 10 ani şi-a făcut veacul pe Calea Borşului oferind plăceri contra cost, forţată de fostul iubit. Viaţa i s-a schimbat radical după ce l-a cunoscut pe Abel, actualul ei soţ, care a salvat-o din mâinile iubitului proxenet. 

TIMP LIBER 

La pas prin Apuseni 

Orădenii sunt invitaţi să descopere ţinutul Apusenilor prin drumeţii ghidate, care includ opriri la... plăcinte de casă. Ieşirile sunt organizate de ghizi experimentaţi, care îi duc pe curioşi de pildă în Padiş, unde pot descoperi peisaje carstice spectaculoase, sau în cătunele şi peşterile de pe Valea Arieşului. 

Festivalul istoriei

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, care-l include mai nou şi pe cel din Cetate, le oferă oaspeţilor o incursiune în alte epoci, cu tot mai multe "staţii" interesante. Până la finalul acestui an, la sediul principal al instituţiei muzeale vor fi inaugurate noi secţii, între care cea de Artă, cu lucrări prestigioase precum "Muza pamfletarului", de Nicolae Tonitza, şi "Flacăra albastră", de Victor Brauner. 

BIHORUL ÎN PANDEMIE

Oradea, oraş închis!

O nouă săptămână de foc, cu 2.568 îmbolnăviri, 69 decese şi Oradea trecută, în doar 3 zile, de la carantina de noapte în weekend la cea pe toată durata săptămânii. După o săptămână cu 4 recorduri de infectări, Bihorul a traversat una cu noi maxime de spitalizări şi decese, în cele 20 de luni de pandemie judeţul ajungând să piardă, doar din cauza Covid, cât populaţia unei comune din totalul celor 90. 

OPINII

Birta şi programul birturilor
De Mircea Chirilă

Acum un deceniu, proaspătul primar Ilie Bolojan, care încă nu renunţase la pantalonii traşi până la subsuoară, stabilea un program drastic localurilor din oraş. Cu toate că îşi propunea de pe atunci să dezvolte latura turistică a municipiului, voia să închidă cârciumile la ora 22, de trebuia, ca să poţi bea alcool noaptea, să mergi la farmacii pentru o frecţie galenică. Nu-i mai puţin adevărat că era o nebunie totală atunci: reguli nu, zgomot cât cuprinde şi, mai ales, mizerie la greu! Florin Birta a scos, acum, în dezbatere noul regulament privind organizarea activităţilor în zonele publice... 

Mafie cu chip "politic"
De Adrian Criş 

Din 2018 încoace, BIHOREANUL a tot scris despre faptele de arme ale prim-gospodinei din Brusturi, Livia Bârlău, o fostă PD-istă trecută la PSD şi făcută întâi directoare a şcolii comunale, iar apoi primăriţă. În primul mandat, un consilier din opoziţia de atunci (ALDE) a fost bătut în propria curte după ce a reclamat mişmaşuri ale femeii. Altul, pentru aceeaşi vină, a scăpat mai uşor, doar i-au fost sparte geamurile cu bolovani, tot de persoane rămase necunoscute. Acum sunt amândoi între susţinătorii femeii, cadorisiţi cu funcţii, pentru că anul trecut aceasta a câştigat al doilea mandat. Asta deşi comuna e vai de ea, fără drumuri, apă, canalizare, firme etc.

ORADEA NOASTRĂ

Pubelele la control!

S-a amânat, dar nu s-a uitat! De anul viitor, orădenii care stau la blocuri vor plăti, la fel ca şi cei de la case, facturi de salubritate în funcţie de câte deşeuri generează, chiar dacă îmbunătăţirile promise de primarul Florin Birta nu s-au făcut.

Primăria nu a instalat încă un sistem de supraveghere video la ţarcuri şi, în continuare, multe asociaţii împart acelaşi ţarc. Totuşi, autorităţile nu renunţă la plan, iar pentru a-i stimula pe orădeni să respecte colectarea separată, poliţiştii locali vor patrula mai mult printre ţarcurile de gunoi.

Horia Carţiş, coordonatorul ANANP Bihor: "Încă privim ariile protejate ca pe un baubau"

În ariile protejate din Bihor trăiesc vieţuitoare rare ori cresc flori care în puţine locuri din lume se mai întâlnesc, aşa că ocrotirea acestor zone ar trebui să fie o dorinţă pentru toţi bihorenii. Adesea, însă, aceste locuri sunt văzute ca nişte piedici în dezvoltarea comunităţilor, pentru că prea puţină lume a înţeles că, de fapt, ariile protejate sunt soluţia ca natura Bihorului să fie bogată şi peste un secol, spune coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale şi Protejate (ANANP) Bihor, Horia Carţiş. 

Fost subprefect al judeţului şi, anterior, responsabil de ariile protejate aflate în custodia CJ Bihor, respectiv de proiectul sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţ, Carţiş a preluat din august conducerea instituţiei care, cu şase angajaţi, are sarcina îngrijirii a nu mai puţin de 107 din totalul de 108 arii protejate din Bihor. O misiune grea, care fără "complicitatea" cetăţenilor nu poate fi atinsă.