Luni, 5 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Lotus, scoate banii!

După ce i-a vândut un teren lângă Aquaparkul Nymphaea, pe care să trebuia construiască un hotel, dar nu a făcut-o, Primăria Oradea dă în judecată Lotus Center.

Grupul de firme patronat de Alexandru Mudura jr. trebuia să termine hotelul astă-primăvară, fiindu-i alocați şi 4,65 milioane euro ca ajutor de stat, dar nici măcar nu l-a început, iar acum refuză să plătească oraşului penalităţi, pretinzând că s-a achitat de obligație prin faptul că a construit o mini-sală de evenimente.

Mergi mai departe!

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate povestea emoționantă a doi tineri care, după o copilărie marcată de suferință, dorind ca la rândul lor să-i ajute pe alții, studiază psihologie și asistență socială.

Deși fără un picior, orădeanca Andreea Zurbău și timișoreanul Darius Mihuț, beneficiari ai centrului de protezare Theranova, muncesc ca să se întrețină în facultate și își urmează pasiunea pentru dans și fitness cu o determinare străină multor oameni întregi. 

Bani pe alese

O inițiativă a ministrului orădean al Sănătății taie accesul la cofinanțarea de către Casa de Sănătate a celui mai modern spital din Bihor.

OUG 64/2021 plafonează numărul de paturi pe care spitalele private le pot contracta în următorii doi ani cu CAS, pedepsind Spitalul de Recuperare President din Băile Felix doar fiindcă... nu exista în decembrie 2020.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Răzvan Horga, director Aeroportul Oradea: „Pentru un oraș, economia este motorul, iar aeroportul aripile”

Absolvent al Universității de Economie și Afaceri din Viena, al Facultății de Psihologie a Universității Babeș Bolyai din Cluj și al unui masterat în managementul transporturilor aeriene al Universității Cranfield din Anglia, orădeanul Răzvan Horga este, la 33 de ani, cel mai tânăr manager de aeroport din România.

După ce a lucrat la o companie britanică de consultanță în aviație și la Emirates Airline, a fost propus pentru această funcție de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, cu misiunea de a relansa cursele externe, sub coordonarea sa având loc în prezent discuții pentru noi zboruri și pregătindu-se proiecte de dezvoltare de zeci de milioane de euro.  

BIHOREANUL l-a intervievat pe managerul aeroportului orădean pentru a afla cât de durabile sunt recent relansatele zboruri internaționale, dar și perspectivele unora noi, în ciuda instabilității acestui sector, puternic zdruncinat de pandemie.

(re)Naşterea lui Venus

Cum a reușit „regina Kangoo Jumps” Kinga Sebestyen și echipa ei de specialiști să schimbe viețile a 17 bihorence.

Femeile înscrise în programul „Metamorfoza KAPO”, în cadrul căruia au făcut Kangoo Jumps 5 zile pe săptămână, au respectat totodată un plan nutrițional, au mers la psiholog şi la stilist, iar rezultatele sunt spectaculoase. BIHOREANUL vă arată cum au ajuns de la „colăcei”, la „pătrăţele”...

ORADEA NOASTRĂ

Pentru Oradea mea!

Au trecut peste 30 de ani de când, cu inima frântă, doctorul Kiss András a lăsat în urmă Oradea, oraşul pe care îl consideră cel mai frumos loc de pe pământ. „Cei mai frumoşi ani din viaţa mea aici i-am trăit”, spune el.

N-a uitat locul în care a crescut, a învăţat, şi-a cunoscut soţia şi unde ani la rând a vindecat pacienţi ajunşi pe paturile Spitalului Judeţean. La 83 de ani, medicul a vrut să facă un cadou oraşului şi a publicat un album cu fotografii făcute pe străzi, în parcuri şi cu oamenii urbei. De dragul Oradiei lui...

Selectezi şi câştigi!

În urmă cu trei luni, regulile de colectare a deşeurilor s-au schimbat radical, iar întrebarea pe care orădenii şi-au pus-o cel mai des a vizat costurile lunare. În locul unui tarif fix pe persoană, cum era înainte, facturile variază în funcţie de cantitatea de deşeuri generată într-o gospodărie şi de tipul acestora.

Mulţi orădeni au descoperit soluţia corectă pentru a menţine costurile cât mai scăzute: colectarea separată. Cu cât trimit mai puţine gunoaie la haldă, cu atât plătesc mai puţin!

Cum aruncăm?

Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat. O lecţie simplă, dar atât de importantă...

TIMP LIBER

Urmează în Oradea...

Luna iulie aduce concerte sub clar de lună, spectacole de teatru şi o nouă ediţie a Street Food Festival.

Târgul cu mâncăruri delicioase se va ţine în Cetatea Oradiei, care va găzdui de altfel mai multe evenimente estivale, între care un concert „Carmina Burana”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.