Micula, grandomanul

Nimeni nu a putut opri aroganţele imaginate de Ioan Micula cu ocazia nunţii fiicei sale. Pentru evenimentul programat în acest week-end, magnatul a fost în stare de orice: a recompartimentat ilegal clădirea-monument a restaurantului Transilvania fără să-i pese de amenzile, plângerile penale şi procesele intentate de Primărie şi Direcţia pentru Cultură, ba chiar şi-a "plantat" în curtea propriei vile, pentru musafirii de-o noapte, un bloc cu patru niveluri!

Hopa Jenică!

Dosarul penal în care jurista şefă a Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, fusese acuzată de abuz în funcţie, a fost clasat, permiţându-i să revină pe post. Acuzată că a blocat emiterea unui titlu de proprietate pentru un teren, folosit abuziv de prietenii părinţilor ei, funcţionara a fost scoasă basma curată de procurorii DNA Oradea, care au decis că abuzul ei este o simplă... contravenţie.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea
"Singurul meu proiect e să-mi fac treaba cât mai bine"

La jumătatea mandatului, viceprimarul Mircea Mălan nu regretă că s-a lăsat de avocatură pentru Primărie. Chiar dacă în robă câştiga mai mulţi bani, spune că munca de edil îi dă o satisfacţie mai mare, deoarece lucrează pentru oraşul său. Liberalul are pe mână cele mai mari proiecte ale oraşului, cum ar fi reabilitarea sistemului de termoficare centralizată şi a zonei centrale a oraşului, şi garantează că face tot ce îi este posibil ca lucrările să fie de calitate. Nu e dispus să facă vreo concesie constructorilor şi, drept dovadă, în exclusivitate pentru BIHOREANUL, anunţă rezilierea contractului cu Marconst, firma care n-a reuşit nici măcar din a doua încercare să facă un mozaic de calitate în Pasajul Vulturul Negru. Mălan vorbeşte şi despre soarta celorlalte mari proiecte din fonduri europene şi care, pentru ca banii să nu fie pierduţi, trebuie încheiate până la sfârşitul anului viitor. O adevărată provocare...

Prostiţi grămadă

Un afacerist-politician escrochează primarii de comune, oferindu-le servicii informatice "obligatorii", pentru care în final îi jupoaie de sume exorbitante. Primăriile comunelor Sălard, Batăr, Finiş şi Avram Iancu au fost păcălite de două SRL-uri ale sătmăreanului Sergiu Bălbăşan, care le-a promis site-uri şi arhive digitale gratis, iar apoi le-a executat silit pentru sume înzecit mai mari, "recuperatorii" ţeparului vrând să pună mâna chiar şi pe maşinile Direcţiei Finanţelor Publice Bihor.

Robinet închis!

Agenţia Naţională de Resurse Minerale nu mai dă licenţe de exploatare a apei geotermale din Băile Felix şi 1 Mai. După ce rezervaţia Peţea a rămas fără apa termală esenţială pentru supravieţuirea nuferilor, ANRM a comandat un studiu complex asupra zăcământului, a decis să nu mai acorde licenţe de exploatare în zonă şi să monitorizeze atent sondele existente.

Spărgători la export

Trei orădeni au devenit vedete în Italia: în 6 luni au jefuit 5 bănci, furând banii din casierii, dar şi portofelele şi bijuteriile angajaţilor şi ale clienţilor. Andrei Benea, Marius Junc Cioban şi Ionuţ Ştefănică au comis spargerile în timp ce poliţiştii din România îi căutau pentru furtul unor arme de vânătoare de la notarul orădean Florin Pană.

Termo-reanimarea

Planul de reorganizare a societăţii Electrocentrale a fost aprobat de consilierii locali. Dacă majoritatea creditorilor vechiului CET vor accepta planul în forma propusă de Consiliul Local, Electrocentrale va putea plăti, în următorii trei ani, doar 13% din datoriile acumulate într-un deceniu întreg, lăsându-şi furnizorii cu buza umflată.

Să cânte muzica!

Pentru a 65-a oară, Filarmonica de Stat deschide, în luna septembrie, un nou sezon de muzică clasică în Oradea.
Artiştii le-au pregătit melomanilor noi surprize şi invitaţi care şi-au câştigat prestigiul în ţară şi în străinătate. Ei vor readuce la viaţă lucrări clasice, de la Beethoven şi Mozart la Enescu, dar şi melodii din filme celebre.