Gata să fure!

Ofensivă PSD: În zeci de secţii din Bihor, locţiitori şi preşedinţi ai birourilor electorale au fost puşi reprezentanţi şi simpatizanţi ai partidului de guvernământ. În loc ca legalitatea alegerilor să fie asigurată de jurişti, persoane cu studii superioare şi cu bună reputaţie neafiliate politic, cum impune legea, conducerea secţiilor de votare din mai multe comune a fost dată unor membri şi simpatizanţi PSD ori soţiilor şi fiilor lor, ridicând serioase suspiciuni de fraudă.

Doi fraţi pătaţi

Şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, a fost pus sub învinuire pentru conflict de interese. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor şi-a angajat fratele, pe Dragoş Voloşeniuc, cel acuzat de trafic de influenţă, pe un post inventat peste noapte şi în urma unui concurs pe care favorizatul l-a susţinut "la separeu".

Afacerea "Repartitorul"

Promovată pe ascuns, în interesul firmelor de profil, Legea 121 obligă la montarea de repartitoare, în ciuda opoziţiei populaţiei, care vrea să scape de ele. Orădenii care şi-au demontat de pe calorifere repartitoarele de costuri cumpărate în anii '90, constatând că le-au crescut facturile de încălzire direct proporţional cu frigul din apartamente, sunt obligaţi să le monteze la loc până în decembrie 2016, sub ameninţarea unor amenzi usturătoare.

Datorie cât casa

Un fost politician deţine recordul la datoria acumulată către CAS Bihor: peste 100.000 lei! La fel ca alţi 36.000 de bihoreni, fostul lider PNŢCD de la finele anilor '90, Aurel Sime, acum pensionar şi consultant în proiecte europene, s-a trezit executat silit de CAS pentru o datorie despre care nici măcar n-avea habar

Învinşi de sistem

O familie de orădeni aşteaptă de 13 ani despăgubirile pentru un apartament luat de comunişti. Chiar dacă şi-au dovedit dreptatea în instanţă, din cauza nepăsării funcţionarilor publici, soţii Ioan şi Ecaterina Lazăr au pierdut şansa de a fi despăgubiţi corect pentru locuinţa pe care au fost forţaţi să o doneze statului.

Adrian Hatos, sociolog, profesor universitar, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane
"Ideea domniei legii e eminamente străină românului de rând"

Între două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, BIHOREANUL a încercat să afle cum interpretează un profesionist sondajele de opinie, prestaţia principalilor candidaţi şi a partidelor care îi susţin, să pătrundă în mecanismele care fac, parcă fatalmente, ca acestea să nu ne ofere cele mai bune "produse", pentru a avea din ce alege. Este vorba de prof.univ.dr. Adrian Hatos de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cadru al Departamentului de Sociologie-Asistenţă Socială al Universităţii orădene, fost decan şi prodecan. În vârstă de 42 de ani, Hatos e un sociolog preocupat de viaţa politică şi problemele comunităţii, acordând, în trecut, şi consultanţă politică. "Nu şi în campania asta!", precizează el...

Fiii "rătăcitori"

În timp ce încearcă să convingă tinerii orădeni să se înscrie la Universitatea de pe Peţa, unii dintre şefii acesteia îşi trimit copiii să înveţe în alte oraşe. Chiar dacă pare că propovăduiesc apă şi beau vin, universitarii ai căror urmaşi studiază în alte centre susţin că decizia n-a depins de ei, ci de ambiţiile copiilor.

Semne proaste iarna are!

Orădenii de pe malul stâng al Crişului Repede au rămas săptămâna trecută fără căldură şi apă caldă tocmai când temperaturile nocturne au coborât la zero grade. Spre disperarea orădenilor care au îngheţat în locuinţe, întârzierea lucrărilor la magistralele 1 şi 3 din zona Rogerius a împins în pragul iernii reparaţiile la magistrala 2, care alimentează cartierele Ioşia, Cantemir, Nufărul şi centrul oraşului.

Bihoreanul din Calcio

Un tânăr fotbalist din Bihor face furori la echipa de tineret a legendarului club Internazionale Milano. Transferat de la Liberty Oradea, George Puşcaş a marcat în ultimele şase meciuri 14 goluri, ajungând convocat în premieră la echipa naţională de seniori a României.

O seară în Coreea

O seară coreeană. Asta le propune orădenilor, aflaţi la mii de kilometri distanţă de peninsula asiatică, Ambasada Coreei de Sud în România.
Pe 6 noiembrie, organizatorii s-au pregătit să prezinte, într-un eveniment cu intrare liberă, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, cât mai multe aspecte din viaţa tradiţională a poporului coreean, începând cu îmbrăcămintea şi muzica acestuia şi terminând cu delicatesele culinare.