Secrete de procuror

În exclusivitate, BIHOREANUL vă dezvăluie detalii şocante din rechizitoriul cu care DNA l-a trimis în judecată pe fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa. Anchetatorii au reconstituit portretul unui magistrat care îşi făcuse din corupţie un stil de viaţă, întreţinut de afacerişti şi interlopi cu şpăgi regulate, maşini de lux şi prostituate, dar care dijmuia până şi banii ce-i primea pentru a le plăti pe femei.

La an nou, credite noi!

Primăria orădeană vrea să împrumute 18 milioane euro de la BEI pentru a avea fonduri din care să cofinanţeze proiectele europene intrate în lucru. Municipalitatea are nevoie de bani pentru a plăti partea sa de contribuţie pentru drumul rapid, pasajele peste DN 76 şi DN 79, aquapark şi grădina din Dealul Ciuperca, dar şi de un credit "de siguranţă" pentru finalizarea lucrărilor la noua termocentrală pe gaz.

Ultimii oameni

Dezafectată în urmă cu un deceniu, vechea groapă de gunoi a Oradiei adăposteşte un "cartier" de colibe în care îşi târăsc zilele cei mai săraci dintre săracii oraşului. BIHOREANUL vă dezvăluie o lume ascunsă la doar doi paşi de oraş, dar cu totul ruptă de civilizaţie, dominată de mizerie şi foame, şi populată de o mână de fiinţe care dintr-o generaţie în alta refac evoluţia în sens invers: de la starea de om la cea de animal.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Comisarul-şef Ioan Ilea, directorul Penitenciarului Oradea:
"Deţinuţii nu sunt închişi în celule şi uitaţi acolo"

Comisarul-şef Ioan Ilea lucrează în Penitenciarul Oradea din 1991, la început ca simplu gardian (azi i se spune, mai elegant, agent de supraveghere). "Aşa cred că e bine să fie, nu trebuie arse etape", zice ofiţerul care din 2006 conduce instituţia de siguranţă maximă, cu o "pauză" de doi ani, când a fost director adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Lucrând întreaga carieră în penitenciar, Ilea, acum în vârstă de 45 de ani, crede că societatea trebuie să înveţe să-i privească altfel pe foştii deţinuţi. Pe lângă faptul că şi-au ispăşit pedeapsa, mulţi au făcut şcoală în închisoare, au învăţat o meserie, au fost consiliaţi de psihologi, iar unii au muncit pentru diverse firme, fără supraveghere, dovedind că sunt gata să redevină oameni liberi, responsabili şi corecţi...

"Meciul" galeriei

Cu riscul de a-şi ridica în cap artiştii plastici, primarul Ilie Bolojan vrea să mute Galeria de Artă. Reprezentanţii locali ai Uniunii Artiştilor Plastici se luptă să-şi păstreze actualul sediu de pe strada Republicii, înfricoşaţi că pierderea vadului comercial de pe Corso va provoca falimentul creatorilor şi sfârşitul vieţii artistice din urbe.

Anul lui Keşeru

Orădeanul Claudiu Keşeru este atacantul anului 2014 în campionatul naţional, cu 30 de goluri înscrise. Transferat de la 17 ani la un club de primă ligă din Franţa, sportivul s-a repatriat anul trecut şi, ca jucător de bază al campioanei Steaua, a înregistrat un record greu de egalat, reuşind în doar 12 minute cel mai rapid hattrick din Europa League.

Festivalul porcului

E greu să faci sală plină la Filarmonică, dar când vine vorba de şorici şi cârnaţi nu-i loc de absenţe. În Oradea, golul de evenimente culturale serioase e repede umplut de manifestări populare, mai mult sau mai puţin autentice, dar care atrag puzderie de muşterii...
O dovedeşte ziua de sâmbătă, când, în premieră, reprezentanţi ai 22 de comune bihorene s-au întrecut la gătit, creând forfotă chiar peste aşteptările organizatorilor. Festivalul "D'ale porcului" a transformat parcarea ERA Park în furnicar.