Oradea blocată!

În curând, traficul auto din Oradea va fi transformat în coşmar de cele peste 26 de şantiere care vor fi deschise concomitent. Cea mai mare campanie edilitară din istoria oraşului va începe în Piaţa Unirii, care va fi închisă circulaţiei de luna aceasta, după care lucrările la reţelele de apă, canalizare, termoficare şi drumuri vor cuprinde treptat oraşul, blocând circulaţia din buricul târgului până pe şoseaua de centură, unde se construiesc două pasaje supraterane.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Vioara Braun, supravieţuitoare a lagărului nazist de la Auschwitz:
"Aţi intrat pe poartă, veţi ieşi pe coş!"

Când încă îşi trăia adolescenţa la Marghita, viaţa sa a ajuns la mâna unor monştri care urau tot poporul ei. Pentru ea, un simplu gest al "îngerului morţii", sadicul dr. Josef Mengele, a făcut diferenţa între viaţă şi moarte.
Orădeanca Vioara Braun, fostă Rosenzweig, ajunsă acum la 88 de ani, a fost decorată săptămâna trecută de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi supravieţuitori ai lagărelor naziste, în semn de respect pentru suferinţele prin care a trecut.
Deşi şi acum mai are coşmaruri pe seama experienţei din tinereţe, femeia a acceptat să-şi spună mărturia BIHOREANULUI. "E important să vorbesc despre ce-a fost, ca să nu se mai întâmple", spune ea.

Pe limbi diferite

Plănuită de PNL de anul trecut, schimbarea alianţei locale cu PSD se naşte greu din cauza UDMR, ai cărei lideri pretind privilegii etnice de neacceptat. Refacerea majorităţilor şi înlocuirea viceprimarului Oradiei, Ovidiu Mureşan, şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang, sunt tergiversate de troica Kiss-Szabo-Biro, care ar fi cerut liberalilor inclusiv "maghiarizarea" administraţiei locale.

Gazat în hală

Poliţişti, procurori, inspectori sanitari şi specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă investighează moartea suspectă a unui paznic de la o fermă avicolă din Cefa. Anchetatorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă, pentru că bărbatul s-ar fi intoxicat din cauza propriului patron, care ar fi dispus oprirea sistemului de ventilare al fermei ca să nu răcească... puii.

Milionari pe datorie

Oradea mizează în 2015 pe un buget-record de investiţii de 800 milioane lei, de patru ori mai mare decât anul trecut şi de opt ori peste nivelul de acum doi ani. Pentru a cofinanţa proiectele cu fonduri UE, în valoare de 261,4 milioane euro, care trebuie terminate până la finele anului, municipalitatea va fi nevoită să se împrumute cu o sumă record de 35 milioane euro, reprezentând circa 70% din veniturile proprii pe un an.

Tăiaţi pe nesimţite

Timp de patru ani, şefii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au "amputat" veniturile salariale ale celor 400 de salariaţi, fără să-şi dea seama nimeni. Medicii, asistentele şi ambulanţierii au reclamat conducerea SAJ Bihor la Ministerul Sănătăţii pentru că le-a plătit doar trei sferturi din sporuri, prejudiciindu-i cu 2,2 milioane lei.

România arde gazul!

La fel ca Oradea, toate celelalte şase oraşe din ţară care au primit fonduri UE pentru modernizarea sistemelor de termoficare au optat pentru încălzirea pe gaz. Pentru că un CET pe cărbune este poluant şi scump, patru municipii îşi construiesc termocentrale noi pe gaz, iar trei oraşe îşi retehnologizează centralele pe care, spre deosebire de Oradea, au avut grijă să le întreţină de-a lungul timpului.

Bara, spre puşcărie

Fosta secretară a Consiliului Local Sânmartin, Livia Bara, a fost condamnată pentru învârtelile cu terenuri. Nevoită să demisioneze în 2005, când prefectul Ilie Bolojan o prindea cu acte măsluite, şi pusă sub inculpare de DNA în 2013, "Muma pământurilor" a fost condamnată, în sfârşit, de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 10 luni închisoare, plus plata a peste 400.000 euro.

Spectator de carieră

De peste şase decenii, Terezia Boariu este cea mai fidelă spectatoare a Filarmonicii. Prezentă în sala de concerte încă de la primul spectacol, susţinut în 1949, Terezia Boariu poate număra pe degetele unei singure mâini reprezentaţiile de la care a lipsit, la fel cum poate face şi cu premierele teatrale ratate.

Arenă pentru maşinuţe

Amatorii de raliuri vor putea să-şi satisfacă hobby-ul, curând, chiar la Oradea. E drept, la o scară de 10 ori mai mică.
Cursele vor fi organizate la Race World Arena, o hală unde orădenii vor putea să se întreacă în mânuirea unor automodele ce imită în detaliu maşinile de off-road, pe o pistă ca la carte, cu obstacole şi trambuline.