Preasfinţit la DNA

Episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a fost luat la ţintă de procurorii anticorupţie pentru afaceri cu primarul penal al Beiuşului, Adrian Domocoş. Anchetatorii suspectează Episcopia că i-a închiriat firmei edilului un spaţiu pe bani de nimic pentru a scăpa de impozitarea altor 51 de imobile pe care le deţine în Beiuş, şi din închirierea cărora în ultimii 5 ani a câştigat 1,2 milioane lei.

RDS intră în priză

Grupul de firme RDS&RCS, patronat de orădeanul Zoltan Teszari, atacă în forţă o piaţă exclusivă, rezervată până de curând doar băieţilor deştepţi din energie. Proprietar peste şapte parcuri fotovoltaice şi pe reţele de distribuţie în plină dezvoltare, Tezsari intră pe piaţa de electricitate cu un preţ de doar 130 lei pe megawatt, mai mic cu aproape un sfert decât cel mai bun al concurenţilor, devenind deja furnizor pentru OTL.

La penitenciar, dar cu banii-n buzunar

Instanţele trimit după gratii tot mai mulţi corupţi, dar Finanţele nu reuşesc să recupereze prejudiciile. În ultimii trei ani judecătorii au condamnat pentru infracţiuni de corupţie 24 de bihoreni, care au dat statului găuri de peste 5,13 milioane lei, dar Fiscul a putut recupera de la aceştia doar 66.000 lei, adică puţin peste 1% din pagubele produse.

Veriga lipsă

Ambuteiajele de după închiderea Pieţei Unirii puteau fi evitate dacă OTL "lega" între ele liniile de tramvai din Bulevardul Decebal şi Calea Aradului. Proiect moştenit încă din vremea administraţiei Petru Filip, conectarea liniilor de tramvai care trec prin faţa Bisericii Emanuel ar fi permis circulaţia tramvaielor pe ruta Ioşia - Rogerius, scutind traficul şi aşa aglomerat de folosirea autobuzelor.

Cadou în minus

Sub pretextul anihilării baronilor judeţeni, Guvernul a tăiat aproape 14% din banii pentru echilibrarea bugetelor primăriilor bihorene pe anul 2015. Prin Legea bugetului de stat, comunele, oraşele şi municipiile din Bihor primesc de la Guvern cu 20 milioane lei mai puţin faţă de cele 146 milioane alocate anul trecut prin Consiliile Judeţene din impozitele pe venituri şi TVA.

Primăvara sună bine!

Primăvara le aduce orădenilor ghiocei muzicali. În perioada următoare, localurile din oraş vor găzdui concerte susţinute de nume sonore, precum Viţa de Vie, legendarii fondatori ai trupei Phoenix, Nicu Covaci şi Moni Bordeianu, Dan Andrei Aldea împreună cu Desperado şi Nicu Alifantis, precum şi de maestrul horilor bătrâneşti, Grigore Leşe.

ORADEA NOASTRĂ:

Marele deranj

Centrul Oradiei a devenit brusc cel mai important obiectiv turistic al urbei, pe care toată lumea vrea să-l imortalizeze într-un "selfie". Simultan, în buricul târgului s-au deschis trei şantiere, pentru reabilitarea Pieţei Unirii, înlocuirea liniilor de tramvai şi realizarea parcării subterane din strada Independenţei. Pentru ca muncitorii să se poată desfăşura, din centrul urbei au fost alungaţi şoferii, iar locul autoturismelor a fost luat de excavatoare. Cel mai mare şantier din Oradea ultimului secol a stârnit curiozitatea localnicilor, mulţi venind spre centru numai ca să vadă minunea. Iar spectacolul e abia la început...

Noul director general tehnic-investiţii al RER Ecologic Service, Zoltán Pálhegyi:
"Colectarea selectivă este prioritatea nr. 1"

Mutat la Oradea la sfârşitul anului trecut, tocmai din Odorheiu Secuiesc (judeţul Harghita), Zoltán Pálhegyi este directorul general tehnic-investiţii al operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service Oradea. De profesie inginer constructor şi absolvent al unui masterat în business la Rotterdam, Pálhegyi îl înlocuieşte pe timişoreanul Florin Cepănariu, având misiunea de a eficientiza sistemul de colectare selectivă, aşa încât Oradea să trimită spre reciclare cât mai multe deşeuri. Adică să-i determine pe orădeni să evite amenzile pentru nereciclare...