Călare pe bihoreni

Un document al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de către inspectorii antifraudă. Pentru că firmele bihorene le sunt cele mai apropiate de birouri, după ce sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală a fost stabilit la Oradea, inspectorii le controlează de trei ori mai mult decât pe cele din Cluj şi le dă amenzi cât tuturor companiilor din Cluj, Maramureş şi Bistriţa la un loc.

Papuci spre faliment

Administratorii judiciari cer falimentul firmei Leonardo, cel mai mare comerciant de încălţăminte din ţară, patronat de orădeanul Florin Panea. Catalogat model de redresare după reorganizarea judiciară din 2010, prin care i-au fost şterse datorii de 320 milioane lei, firma orădeană s-a "prăbuşit" din nou, iar furnizorii, băncile şi proprietarii spaţiilor comerciale în care funcţionează magazinele îi cer lichidarea.

De aici pornim!

Primarul Ilie Bolojan are două luni să convingă locuitorii comunei Sânmartin că nu pierd nimic prin unirea cu Oradea. Dimpotrivă!
Cele două sondaje de opinie realizate luna trecută în Oradea şi Sînmartin arată că, spre deosebire de municipiu, unde doar 6% din orădeni sunt împotriva unificării, în comuna vecină procentul celor care se opun fuziunii este de 55%. "La cum arată lucrurile în prezent, dacă mâine ar avea loc referendumul, e clar că unificarea nu ar avea loc", spune city managerul Eduard Florea.

Birocraţie de Oradea

Primăria invită cu bună ştiinţă firmele orădene la sinucidere, prin impunerea obligatorie a unui aviz de funcţionare pe care multe nu îl pot obţine. Majoritatea firmelor care activează în spaţii închiriate sunt în ilegalitate pentru că proprietarii, speriaţi de birocraţie şi de taxele aferente eliberării actelor, refuză să le înregistreze ca spaţii comerciale, iar chiriaşii lor nu pot obţine avizele de funcţionare.

Ultimul gol

Consiliul Judeţean nu are curaj să anunţe că la finalul primăverii FC Bihor va sfârşi în faliment. Intrat în insolvenţă în 2010 la cererea Finanţelor fiindcă nu-şi plătise dările din 2004, iar în ultimii 5 ani a achitat doar 14 din cele 36 rate lunare pentru stingerea datoriilor, falimentul clubului a fost amânat de Tribunal până pe 5 mai, dar degeaba: CJ n-a găsit pe nimeni care să-i dea, urgent, 1,8 milioane lei.

Ziua Crişanei

Folclorul este, categoric, în topul preferinţelor orădenilor. Asta şi datorită Ansamblului Artistic Profesionist Crişana care, de mai bine de jumătate de secol, promovează tradiţiile populare.
La aniversarea a 65 de ani de când şi-a început activitatea Orchestra Crişana, membrii Ansamblului au pregătit un spectacol-maraton pe scena Teatrului Regina Maria, cu invitaţi precum Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Florica Zaha, rezultatul urmând să fie difuzat ulterior de Televiziunea Română în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric.

ORADEA NOASTRĂ:
Primăvară în curat!  

Orădeni, ţineţi măturile şi lopeţile aproape! Noua campanie a curăţeniei de primăvară începe pe 16 martie, astfel că cetăţenii se pot debarasa gratuit de deşeurile voluminoase sau vegetale adunate din case şi curţi.
Organizată de Primărie în parteneriat cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, campania va ţine şase săptămâni. În mod normal, niciun orădean n-ar trebui să rateze ocazia de a-şi deretica prin locuinţe şi de a scăpa de vechituri fără să-i coste nimic transportarea acestora la halda de deşeuri.

Gunoaie la subsol

Din acest an, containerele de deşeuri ar putea să dispară din centrul istoric al Oradiei. Primăria are de gând să urmeze tendinţa vest-europeană, mutând aceste recipiente în subteran. Deocamdată, planurile sunt într-o fază incipientă, din cauza costurilor mari de realizare a platformelor subterane, dar până la finalul anului ar putea deveni realitate.

INTERVIU: Vasile Bologa, preşedintele celei mai mari asociaţii de proprietari orădene:
"Munca voluntară a dispărut de mult"

Viaţa la bloc nu este uşoară, mai ales când toţi vecinii au pretenţii de confort, dar niciunul nu vrea să mişte un deget pentru a-l avea. O ştie foarte bine Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei de proprietari Lacul Roşu, unul dintre cei mai longevivi preşedinţi din oraş, aflat în funcţie din 1984. Fost maistru la CET, Bologa are în grijă una dintre cele mai mari asociaţii din oraş, cu 35 de blocuri, 655 de proprietăţi şi aproape 1.500 de locatari.
Cea mai mare problemă pe care o întâmpină este cea a locatarilor care nu vor să plătească facturile de întreţinere, deşi oamenii au banii necesari. În plus, majoritatea orădenilor care stau la bloc ignoră că un astfel de imobil are şi spaţii comune.