Sclavii de la UAMT

Conducerea UAMT pretinde de la muncitori daune uriaşe pentru un protest neautorizat. Deşi toţi cei 550 de angajaţi au lucrat două zile pentru a recupera o singură zi de grevă spontană a 206 de colegi, patronul Ioan Stanciu le cere despăgubiri cât veniturile pe două luni, ca să nu mai îndrăznească “să încalce legea”, adică să revendice drepturi salariale şi condiţii de lucru corecte.

Eşti tare, ai parcare!

Pentru că au de patru ori mai multe maşini decât locuri unde să le pună, orădenii se războiesc pe parcări. Scandalurile între vecini sunt alimentate de uşurinţa cu care, în goană după bani, municipalitatea licitează parcările de domiciliu, deşi acestea sunt insuficiente, şi tolerează construirea de noi imobile fără destule locuri de parcare.

Munca de lămurire

Primarul Ilie Bolojan a avut săptămâna trecută peste 20 de întâlniri cu locuitorii din Sînmartin, pentru a-i convinge să voteze pe 10 mai unificarea cu Oradea. Oamenii au cerut asigurări că Primăria din localitate va rămâne ca punct de lucru iar impozitele nu se vor majora peste noapte şi s-au arătat încântaţi de ieftinirea transportului în comun, introducerea încălzirii pe gaz şi realizarea unei legături rapide cu oraşul.

Saveta în proces

Fosta primăriţă din Pietroasa, Saveta Oşvat, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Procurorii Parchetului Beiuş îi impută pesedisto-pedelistei că a provocat bugetului local o pagubă de 30.000 euro după ce a cumpărat ilegal şi la suprapreţ terenuri pentru o sală de sport pe care, în final, a ridicat-o... în curtea şcolii.

Paradisul „păsărilor”

Planorişti din Europa vin anual la clubul Kings Land din Ineu, votând zona în topul celor mai bune destinaţii pentru zborurile fără motor. Un fost campion naţional al Germaniei a devenit membru al aeroclubului din Ineu şi săptămâna trecută a doborât recordul naţional al celui mai lung zbor cu planorul.

ORADEA NOASTRĂ:
Copacii discordiei

În ultimele zile, ecologiştii şi-au fixat atenţia pe arborii oraşului. Un grup de orădeni i-au cerut prefectului Bihorului, Claudiu Pop, printr-un memoriu scris, să oprească „tăierea şi toaletarea abuzivă a miilor de arbori perfect sănătoşi” din Oradea, acuzând firma RER Ecologic Service că se face vinovată, în tandem cu Primăria, de acest masacru.
Operatorul de salubritate se apără, însă, arătând că arborii din Oradea sunt tăiaţi ori toaletaţi exclusiv cu un motiv justificat, aprobat de municipalitate ori de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Oradea în zig-zag

În vara anului trecut, 14 tineri cu vârste între 19 şi 29 de ani au pornit din Iaşi într-o călătorie iniţiatică. Şi-au propus ca vreme de cinci ani să străbată fiecare judeţ al României, ca să vadă ce locuri neştiute descoperă şi ce soi de oameni întâlnesc. Un ţel îndrăzneţ şi nebunesc, aşa cum doar tinereţea poate imagina.
Timp de 9 săptămâni, membrii echipei Zig Zag prin România au zăbovit în Oradea şi în Bihor. Ar fi trebuit să stea doar o lună, dar atât de mult le-a plăcut încât parcă nici n-au vrut să plece. Ca un soi de recompensă, au umplut o carte cu poveşti despre ce au văzut aici şi pe cine au cunoscut...