Vânătorii de curve

Un grup de "gardieni" ai moravurilor publice le demască pe internet pe orădencele care se prostituează în străinătate şi revin acasă pline nu doar de bani, ci şi de ifose. Pe pagina de Facebook Cancan Oradea, care a înregistrat în câteva zile o audienţă de invidiat, "vedetele" mondene ale oraşului sunt dezbrăcate de toate secretele, "justiţiarii" anonimi publicându-le fotografiile prin care acestea îşi oferă serviciile sexuale, ignorând ameninţările cu procese, cu corecţii fizice, ba chiar şi recompensele oferite pentru demascarea lor.

Pierdem "trenul"!

În timp ce Aeroportul Oradea e încă în şantier şi se amână licitarea curselor externe, Debreţinul şi-a făcut o bază de rang regional, cu curse internaţionale pentru călători şi mărfuri. În parteneriat cu o firmă privată şi după investiţii de 9 milioane euro, din care jumătate fonduri UE, în doi ani aeroportul maghiar a devenit o adevărată industrie, incluzând un incubator de afaceri, hale multifuncţionale şi centru intermodal cu legături la autostradă şi, prin calea ferată, la porturile Europei.

Lecţia de fraudă

Fraudarea masivă a Bacalaureatului la Ştei, unde 108 din 255 de candidaţi au fost eliminaţi post-factum, după examen, a fost organizată chiar de supraveghetori. Şeful Comisiei de Bac şi cei 38 de supraveghetori sunt cercetaţi pentru corupţie fiindcă au dat fiţuici elevilor, părinţii unora dintre aceştia susţinând că au "cotizat" pentru ca tinerii să poată fura examenul.

Gata cu tranşeele!

Ambuteiajele provocate de şantiere obligă municipalitatea să testeze, în premieră, o tehnologie care permite înlocuirea conductelor fără spargerea carosabilului. De săptămâna viitoare, firma orădeană Gavella reface 2,5 kilometri de canalizări prin "construirea" unor ţevi noi în interiorul celor deja existente, fără a  mai săpa noi şanţuri, fără a trebui să evacueze pământul şi, deci, fără a mai încurca circulaţia.

Mai la toamnă...

Condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare pentru corupţie, fostul şef de la Protecţia Consumatorilor, Sebastian Secoşan, vrea să fie liberat condiţionat. În timp ce conducerea Penitenciarului Oradea i-a aprobat ieşiri la competiţii sportive, spectacole, concerte şi filme, vizite la muzee şi mănăstiri, judecătorii au decis ca fostul funcţionar să rămână după gratii încă 4 luni deoarece nu a stat destul închis.

ORADEA NOASTRĂ:
Artist sub bliţ

În urmă cu mai bine de cinci decenii, în satul Tăuteu, Ştefan Tóth avea pentru prima oară în faţa ochilor un aparat de fotografiat. "Era al unor rude din Ungaria care veniseră în vizită. M-a fascinat cum intră lumina în aparat, cum obiectivul captează imaginea şi apoi aceasta capătă viaţă", povesteşte Tóth, ajuns între timp unul dintre cei mai renumiţi fotografi din România.
Arta fotografică i-a fost de altfel preocuparea cea mai mare, dovadă că, pe mâna lui, Clubul Foto Nufărul a ajuns în pragul celei de-a 40-a aniversări, iar galeria Euro Foto Art, singura galerie permanentă de artă fotografică din ţară, împlineşte un sfert de veac de existenţă.

TIME OUT:
Cinema Cetate

Seceta evenimentelor estivale se estompează, pentru finalul acestei săptămâni specialiştii anunţând o adevărată "ploaie" de filme.
Caravana cinematografică TIFF (Transilvania International Film Festival) poposeşte din nou la Oradea în perioada 17-19 iulie, aducând pelicule pe cât de diferite, pe tot atât de interesante. Ca de obicei, proiecţiile vor avea loc în aer liber, dar de data aceasta nu în Parcul 1 Decembrie, ci peste drum, în parcul milenarei şi totodată proaspăt întineritei Cetăţi.