Bandiţii Bihorului

BIHOREANUL continuă prezentarea probelor cu care DNA cere trimiterea după gratii a lui Alexandru Kiss, dezvăluind cum acesta a început să umple de contracte firma Selina. La fel cum a mizat pe ajutorul conducerii Primăriei Oradea, în frunte cu edilul-şef Petru Filip şi viceprimăriţa Rozalia Biro, pentru ca ungurii de la Keviep să pună mâna pe halda ecologică a oraşului, Kiss s-a bazat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ştefan Seremi şi pe vicele Teodor Ferician pentru a da Selinei lucrări la drumuri şi reţele de apă-canal în judeţ.

La loc comanda!

Confruntată cu o îndatorare de 61,2% din veniturile proprii pe 2016, municipalitatea renunţă anul acesta la lucrări de 25 milioane lei. Pentru a se încadra în bugetul de patru ori mai mic decât anul trecut, primarul Ilie Bolojan a decis închiderea şantierului arheologic din Cetate şi amânarea reabilitării zidurilor fortificaţiei, a transformării cinematografului Transilvania în sală multifuncţională şi a exproprierilor pentru prelungirea drumului expres până în Biharia.

Vânzătorii de "fumuri"

O reţea de traficanţi de cannabis care îşi desfăcea marfa în rândul elevilor de liceu a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Oradea. Ca să strângă dovezi, un investigator şi un colaborator al poliţiştilor Antidrog au lucrat 5 luni sub acoperire, descoperind că în Oradea traficanţii plasau marijuana în parcuri, pe malul Crişului şi lângă biserici, iar în Beiuş o vindeau în faţa... Judecătoriei.

Studenţie pe şpagă

Fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, a luat mii de euro de la trei studenţi chiulangii, cărora în schimb le-a "rezolvat" note de trecere la examene şi chiar lucrările de licenţă. În afacere au mai fost implicaţi secretarul şef al facultăţii, Zoriţa Cap, administratorul de patrimoniu Nicolae Pregon şi şeful de lucrări Ionel Oşvat, toţi trimişi în judecată pentru corupţie.

Băgate la apă

Pompierii obligă firmele să-şi facă rezervoare proprii deoarece Compania de Apă nu le garantează non-stop, prin hidranţii stradali, apa pentru stingerea incendiilor. În timp ce întreprinzătorii sunt puşi să cheltuie zeci de mii de euro pe bazine subterane, pompe şi generatoare care să fie folosite la nevoie de pompieri, clădirile  publice, de la Primărie la Palatul de Justiţie, sunt scutite prin chichiţe administrative.

Panoramă... şi atât

Povestea reabilitării Dealului Ciuperca este la fel de sinuoasă precum potecile ce-l urcă. Propus iniţial într-o formă spectaculoasă, proiectul grădinii publice a intrat la apă, autorităţile renunţând la multe din elementele de impact.
Chiar şi aşa, după finalizarea lucrărilor, orădenii s-au arătat încântaţi de rezultat şi de faptul că se pot bucura de o panoramă superbă asupra oraşului. La început de primăvară, însă, municipalitatea nu are încă un plan concret de exploatare şi promovare a grădinii publice.

ORADEA NOASTRĂ:

Profesoare de viaţă lungă!

Vrei să ai ochii ageri ca Bugs Bunny, să fii puternic ca Popeye şi sprinten ca un minion? Atunci mănâncă fructe şi legume! Aşa încep lecţiile de nutriţie pe care două tinere orădence, Patricia Albu şi Amelia Şelariu, le oferă în şcolile şi grădiniţele din oraş.
Ambasadoare ale programului "Food Revolution", demarat de cel mai cunoscut bucătar al lumii, Jamie Oliver, cu scopul de a introduce educaţia alimentară în şcolile din întreaga lume, cele două tinere oferă gratuit informaţii despre hrana sănătoasă copiilor şi adulţilor. Demonstrându-le că, dacă ai puţină ingeniozitate, chiar şi un banal sandvici poate fi o mâncare şi sănătoasă, şi delicioasă!

Strategie anti-poluare

Calitatea aerului şi a apei din Bihor lasă de dorit, la fel cum nici deşeurile nu sunt adunate corespunzător. Acestea sunt principalele probleme identificate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, care a lansat în dezbatere publică Planul Local de Acţiune pentru Mediu.
Documentul cuprinde o serie de măsuri pe care cetăţenii vor trebui să le respecte, astfel încât Bihorul să fie un judeţ mai curat.