Părinţi cu 130 de copii

Prigoniţi pentru credinţă şi alungaţi de comunişti, doi bihoreni refugiaţi în SUA au investit la Oradea peste 1 milion de dolari într-un cămin pentru tinerele ieşite din orfelinate. Convinşi că trebuie să dea săracilor a zecea parte din tot ce câştigă, Florica şi Gheorghe Budar au construit acum 14 ani o casă pentru ca tinerele orfane să nu ajungă pe stradă şi în care peste 130 de fete au locuit, au mâncat şi şi-au întemeiat familii, fără să dea un leu la schimb.

CET sufocat

Soarta Electrocentrale a fost pecetluită săptămâna trecută, când a ajuns în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile europene privind poluarea. Societatea riscă o amendă de 78,7 milioane euro, cea mai mare din istoria oraşului, pentru că n-a depus până pe 30 aprilie cele 787.263 de certificate aferente emisiilor de gaze cu efect de seră, adică nu şi-a "plătit" poluarea pe 2015.

Furt de la sine

Fostul prorector al Universităţii din Oradea, Ioan Felea, a fost găsit vinovat de autoplagiat. Comisia de Etică a decis retragerea a două articole ştiinţifice semnate de Felea şi sancţionarea lui cu un avertisment scris, fiindcă profesorul ar fi publicat aceleaşi lucrări în reviste diferite, fără să se citeze.

Iepu’ contra România

Declarat, după şase ani de anchete şi procese, nevinovat în cazul uciderii taximetristului Bajkán Péter, orădeanul Nicolae Oros pretinde despăgubiri de 5 milioane de euro. În procesul pe care l-a declanşat împotriva statului la Tribunalul Bihor, tânărul se plânge de condiţiile inumane din Penitenciarul Oradea, unde a fost ţinut închis mai bine de un an, într-o celulă de doar 6 metri pătraţi, înghesuit cu încă 7 deţinuţi.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea:
"Vreau o Universitate care să nu se gândească doar la performanţă, ci la excelenţă"

Cu emoţii, profesorul Constantin Bungău a câştigat acum două săptămâni un nou mandat de rector al Universităţii din Oradea. Ultimul, întrucât Legea Educaţiei permite unui universitar să exercite funcţia cel mult 8 ani. Lupta n-a fost uşoară, având concurent un fost aliat - Florian Bodog, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi senator PSD.
Cu toate că de data asta nu mai are ce pierde, cum s-a întâmplat în campanie, când s-a temut să nu-şi irite alegătorii, Bungău s-a ferit şi în interviul acordat BIHOREANULUI la începutul noului mandat să se pronunţe în flagrantul caz de plagiat al profesoarei Simona Cavalu, tot de la Medicină, susţinând atât că plagiatorii nu ar fi majoritari, cât şi - pe de altă parte - că nu-i va "acoperi", ba chiar promite că va lua măsuri de prevenire a furtului intelectual. Primul pas va fi achiziţia unui program informatic performant care să descopere orice asemenea hoţie.

Heliport la raport

Este heliportul de pe Spitalul Judeţean din Oradea un rateu scump şi inutilizabil? Inaugurată în toamnă, dar nici acum dată în folosinţă, prima platformă pentru elicoptere realizată pe o clădire în România iscă suspiciunea că nu va obţine avizul Autorităţii Aeronautice.

Candidaţi pătaţi

Partidele vânează primăriile din judeţ tot cu incompatibili, inculpaţi şi chiar condamnaţi. La Beiuş edilul ex-liberal ţinteşte un nou mandat ca independent deşi a încasat o pedeapsă penală şi-l mai pasc altele două, la Paleu UDMR defilează cu fostul primar condamnat cu suspendare, la Diosig ALDE a racolat un udemerist bătăuş, iar la Aleşd PSD se laudă cu un PDL-ist vopsit, proaspăt "condamnat" pentru afaceri cu Consiliul Local.

Spionul din server

Patronul unei firme de găzduire web din Oradea a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT după ce şi-a "iscodit" un client căruia îi era şi... naş. Ca să afle preţurile la care un concurent îşi achiziţionează produsele IT, Foris Ede a "hack"-uit căsuţa poştală electronică a contabilei acestuia pentru a-i intercepta corespondenţa.

Olimpica perfectă

O orădeancă a reuşit performanţa rară de a obţine un 10 perfect la Olimpiada Naţională de Istorie. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Ioana Cotrău e pasionată de istoria recentă a românilor, redescoperind trecutul care încă ne influenţează şi în prezent.

Petrecere-curcubeu

Holi hai! Aşa îşi spun indienii în fiecare primăvară la Festivalul Culorilor înainte de a se acoperi unii pe alţii cu pulbere în mai multe culori, sărbătorind astfel înnoirea, iubirea şi iertarea.
Pentru prima oară, studenţii străini de la Medicină din Oradea organizează Festivalul Culorilor şi aici, evenimentului ce evocă tradiţia hindusă fiindu-i adăugată şi o parte distinctă, de muzică electronică. Deşi nu se aşteptau, tinerii au reuşit să vândă toate biletele tipărite iniţial, astfel că pregătesc încă o serie...