Grand Hotel ABA

În loc să continue lucrările hidrotehnice pentru apărarea împotriva inundaţiilor, blocate cu anii pe motiv că nu are fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri "investeşte" masiv în modernizarea şi construirea unor cantoane "de protocol". Chiar dacă deţine în Bihor şi Arad cel puţin şase vile unde şefii îşi pot face chefurile şi vacanţele nederanjaţi şi aproape gratis, la preţuri "sociale" din era comunistă, Administraţia de Ape construieşte un hotel cu circuit închis în Băile Felix, la doar câteva sute de metri de cantonul pe care l-a modernizat recent la nivel de trei stele.

Jaf la Ambulanţă

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor, "căpuşat" cu peste 800.000 lei chiar de foştii săi şefi. În urma unui audit intern, managerul SAJ, Gheorghe Pintea, şi-a reclamat la Parchet predecesoarea, pe dr. Daniela Petrişor, pentru încheierea unor contracte "cu dedicaţie" şi plăţi ilegale în favoarea ex-directorului economic Remus Cacuci şi ambulanţierului Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa.

Bugetar bogat, bugetar sărac

Bugetarii bihoreni cei mai "obezi" sunt şefii Electrica şi ABA Crişuri, care câştigă anual contravaloarea unui apartament, cei mai "slabi" fiind funcţionarii din administraţiile locale. În vreme ce majoritatea angajaţilor din primării au lefuri care abia depăşesc salariile din sectorul privat, bihorenii din regii şi instituţii guvernamentale deconcentrate sunt plătiţi regeşte, cu  până la 1.500 - 2.000 euro pe lună.

Se-ncinge asfaltul!

Traficul rutier va fi din nou bulversat în această vară, când accesul prin faţa Pieţei Rogerius va fi interzis, iar în centru se va reveni la circulaţia în sens unic. Începând de sâmbătă, săpăturile la pasajul subteran din Rogerius vor închide pentru o lună şi jumătate circulaţia pe strada Corneliu Coposu, aglomeraţia din oraş urmând să fie dublată de şantierele începute în mai multe zone centrale.

Cântec de jale

Într-o mărturie unică, un călugăr italian a descris primul asediu asupra Cetăţii Oradea, din anul 1241. Călugărul Rogerius, cel care a dat şi numele unui cartier al oraşului, a povestit în "Carmen Miserabile" felul în care locuitorii - nobili, canonici şi poporeni de rând - au fost omorâţi fără milă de hoardele tătare aflate în drum spre inima Europei.

Vara printre cărţi

Deşi nu se compară cu o plajă însorită, Biblioteca rămâne atractivă şi în vacanţa mare. Pe tot parcursul lunilor iulie şi august, copiii şi tinerii dornici să facă altceva decât să lenevească pe terase sunt invitaţi la tot soiul de ateliere creative şi distractive, la reuniunile unui club de limbă şi cultură spaniolă şi la vizionări de filme artistice programate la Cineclubul Marienbad.

ORADEA NOASTRĂ:

Colecţionarul de arome

În grădina orădeanului Marius Poenariu orice vizitator face un periplu pe cinci continente. Specialist în silvicultură, bărbatul şi-a plantat pe lângă casă sute de arbori şi arbuşti exotici, creându-şi o adevărată grădină botanică.
Mare iubitor de pomi fructiferi, Marius şi-a procurat specii de tot felul, de la unele cunoscute în România, cum sunt goji, kiwi sau kaki, la altele pe care puţini conaţionali le mai au în grădină. Extrem de pasionat, bărbatul cunoaşte fiecare plantă în parte în detaliu şi poate oferi lecţii amănunţite de horticultură...

Saci pentru reciclare

Pentru că una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, societatea va distribui clienţilor persoane fizice o nouă rolă cu saci galbeni.
Astfel, marţi şi joi orădenii care stau la case vor primi, după colectarea deşeurilor, o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.