Oradea ia vITeză

Un nou trend pe piaţa muncii: firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti, chiar dacă aceştia nu sunt suficient de pregătiţi. Tot mai multe companii producătoare de softuri şi aplicaţii informatice cu sedii în afara judeţului îşi deschid birouri în Oradea, oraş despre care antreprenorii din domeniul tehnologiei informaţiei spun că are potenţial de dezvoltare, asemuindu-l cu Clujul de acum 6-8 ani.

Încă o "amendă"!

Ca să obţină licenţa de producător de electricitate, societatea Termoficare Oradea e obligată să stingă datoriile Electrocentrale către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Pentru a pătrunde pe piaţa reglementată de energie electrică, administratorul noului CET pe gaz va trebui să achite, fie şi în rate, cele 6,6 milioane euro datorate de muribunda Electrocentrale către sistemul naţional de electricitate.

Ceauşeştii la Oradea

În lunga sa "domnie", fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, a vizitat Oradea de opt ori, inclusiv pentru o întâlnire cu omologul ungar Janos Kadar. Evenimente regizate cu mult fast şi la care erau obligaţi să participe sute de activişti de partid şi zeci de mii de "oameni ai muncii", vizitele fostului şef al statului erau pregătite minuţios şi efectuate regulat, cu diferite ocazii, mai mult sau mai puţin fericite

Afară cu sorboneii!

Mai mult de musai, Universitatea îşi curăţă rândurile: plagiatoarea Daniela Ionescu a fost concediată, iar turnătorul de la Teologie, Dumitru Megheşan, riscă să-şi piardă funcţia. La 13 ani după ce a fost condamnată penal pentru furt intelectual, şefii instituţiei s-au trezit nevoiţi s-o dea afară pe ex-decăniţa Facultăţii de Textile, fostă ofiţer de Securitate, căreia ministrul Educaţiei i-a retras titlul de conferenţiar obţinut fraudulos, şi chibzuiesc să-l demită pe preotul colaborator al Securităţii comuniste.

Reţeaua "şanţierelor"

RCS&RDS, Termoficare şi CAO au umplut Oradea de şanţuri pentru a lucra la reţele în luna concediilor, când oraşul este mai puţin aglomerat. Mai bine de 30 de străzi sunt sparte până la sfârşitul lui august pentru introducerea canalizaţiei tehnice, în care vor fi coborâte cablurile de pe faţadele clădirilor, dar şi pentru reabilitarea reţelor de termoficare, de apă şi de canalizare.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Cristian Buzlea, directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Bihor: "Bihorenii au prins gustul banilor europeni"

Fost consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig, pe vremea când acesta era deputat de Bihor, şi al primarului Ilie Bolojan, directorul AFIR, liberalul Cristian Buzlea, e unul dintre cei mai discreţi şefi de instituţii deconcentrate din Bihor şi, totodată, unul din cei mai eficienţi.
Mărturie e chiar clasarea Bihorului pe primul loc în Regiunea de Nord-Vest la accesarea banilor europeni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, nu mai puţin de 300 milioane euro ajungând la întreprinzătorii de la ţară şi la administraţiile comunale.
În condiţiile în care agricultura a redevenit o îndeletnicire profitabilă şi tot mai mulţi români se întorc la rădăcini, BIHOREANUL a căutat explicaţii şi a vrut să afle care sunt programele cele mai atractive şi afacerile cele mai bune la sat, care renaşte după pârjolul din anii ’90.

Palat pentru toţi

Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze pe bani europeni Palatul Baroc, cea mai importantă clădire construită în România în acest stil arhitectural. După restaurare, estimată să coste 4,5 milioane euro, Episcopia vrea să deschidă palatul tuturor orădenilor şi turiştilor, prin transformarea lui într-un centru cultural cu muzeu propriu, săli de expoziţii şi ateliere de creaţie.

Amendaţi pentru vot

O primăriţă PSD îi ameninţă pe consilierii PNL că le impută contravaloarea proiectului de ridicare pe bani europeni a unei grădiniţe, pe care aceştia l-au "trântit". În timp ce primăriţa din Uileacu de Beiuş susţine că nu ştie cât a costat studiul de fezabilitate pentru obţinerea banilor nerambursabili, opoziţia o acuză că i-ar toca inutil, comuna având o grădiniţă modernă şi pentru a cărei întreţinere nu plăteşte nimic

Descoperă Oradea!

Că sunt turişti ajunşi în vacanţă în Oradea ori localnici care caută să îşi redescopere oraşul, cu toţii sunt invitaţi - începând din august - să profite de pachete promoţionale şi de o nouă atracţie turistică.
Doritorii pot face un tur pe la Turnul Primăriei, Casa Darvas - La Roche şi Sinagoga Zion plătind doar 10 lei, preţ în care organizatorii au inclus şi trataţii precum un glob de îngheţată şi o cafea. Pentru cei care vor să descopere mai mult decât zona centrală, OTL a pus în funcţiune şi un tramvai de epocă, fabricat în 1928 la Viena, care duce călătorii într-un tur nostalgic...