Justiţie de lux

Magistraţii vor o nouă majorare a veniturilor, ameninţând cu blocarea activităţii instanţelor şi parchetelor, deşi sunt cel mai generos plătiţi bugetari. În premieră, BIHOREANUL a făcut o radiografie a veniturilor încasate şi a averilor strânse de judecătorii, procurorii şi grefierii din judeţ, tabloul relevând că majoritatea au câştiguri spectaculoase, ce merg până la 5.000 de euro lunar, după ce de-a lungul anilor au obţinut creşteri şi sporuri la care celelalte categorii profesionale nici nu visează.

Tudsz magyarul?

Cunoaşterea limbii maghiare, condiţie obligatorie pentru angajarea la Consiliul Judeţean Bihor. Remarcată doar ca adăpost pentru clientela de partid, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ caută şef pentru o aşa-zisă agenţie de ştiri, impunând discriminatoriu pretendenţilor cunoaşterea limbii maghiare.

Ei versus Ei

Doi din cei cinci prorectori, Marcel Roşca şi Marcela Prada, se judecă cu instituţia pe care o conduc. Prada a dat Universitatea orădeană în judecată pentru a-i plăti un spor de doctorat pe care consideră că l-a pierdut injust în 2013, în timp ce Roşca este pârât, a doua oară, pentru a returna salariile încasate într-un proiect european.

INTERVIUL BIHOREANULUI
conf.univ.dr. Daniela Rahotă, medic primar, şefa DSP Bihor:
"Scăderea acoperirii vaccinale e o problemă de siguranţă naţională"

Originară din Vâlcea, absolventă a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş, cu stagiatura făcută înainte de 1989 într-o comună bihoreană, unde a fost repartizată împreună cu soţul, tot medic, Daniela Rahotă consideră că experienţa acumulată la ţară i-a prins bine, pentru că atunci a devenit doctor cu adevărat.
Specializată în igienă publică, sănătate publică şi management sanitar, devenită între timp şi cadru universitar, şefa DSP Bihor pledează, în interviul acordat BIHOREANULUI, pentru mai multă educaţie, dar dezvăluie şi vulnerabilităţile sistemului sanitar din judeţ, generate chiar de la baza sa: medicii de familie sunt indolenţi, poate şi fiindcă, spre deosebire de colegii lor din spitale şi policlinici, nu riscă practic nicio sancţiune.

Un plan de milioane

Primăria Oradea se pregăteşte să atragă finanţări nerambursabile de peste 160 milioane euro în ciclul bugetar european 2014-2020. Lista de priorităţi a oraşului pentru următorii ani este deschisă de proiectul pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, amenajarea terminalului intermodal de transport, construirea încă unui pod peste Crişul Repede şi a unui pasaj peste şoseaua de centură.

Viaţa ca un chin

Ţintuiţi în scaune cu rotile, orădenii cu dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii lor sunt expuşi chinurilor de fiecare dată când ies "în lume". În ciuda dreptului de a avea acces nemărginit la spaţiul public, persoanele care suferă de acest handicap pot circula greu cu mijloacele de transport în comun şi întâmpină obstacole serioase când vor să meargă la şcoală, iar accesul în clădiri, inclusiv în unele instituţii publice, devine o adevărată "misiune imposibilă".

Bu(c)luc la porţile oraşului

Sute de maşini formează în fiecare dimineaţă cozi kilometrice la intrările în Oradea dinspre Sîntandrei şi Episcopia Bihor, spre disperarea navetiştilor. Primăria vrea să pună capăt ambuteiajelor înainte de sfârşitul anului prin lărgirea trecerii peste calea ferată la două benzi pe sensul de intrare în oraş dinspre Sîntandrei, cu acceptul Regionalei CFR Cluj, şi a cerut Ministerului Transporturilor să lărgească la rândul său drumul de sub podul CFR de la intrarea dinspre Episcopia.

Bucurii la ordin

BIHOREANUL vă reaminteşte cum erau organizate sărbătorile muncitoreşti în comunism. După un sfert de secol de la căderea regimului, tinerii ştiu prea puţine despre felul în care "oamenii muncii", militarii şi elevii erau obligaţi să defileze prin oraş, de 1 Mai şi 23 August, fluturând lozinci de propagandă şi ridicând osanale cuplului de dictatori Elena şi Nicolae Ceauşescu

Dans la infinit

Săptămâna aceasta, dansatori din mai multe oraşe ale ţării şi din Ungaria le vor prezenta orădenilor universul fascinant al artei prin mişcare, invitându-i la ediţia a doua a Infinite Dance Festival.
Teatrul Szigligeti a programat spectacole de dans, teatru-dans, workshop-uri şi concerte, între care "Sărbătoarea Primăverii", după Igor Stravinsky, care prezintă ritualuri păgâne din Rusia, "Transcarpatia invocată", o producţie ce înglobează dansuri tradiţionale specifice mai multor etnii din această regiune, precum şi o gală a unor academii renumite de dans.