Drujbaşii Oradiei

Primăria şi-a bătut joc de plopul secular de pe malul Crişului adoptat de Ana Marossy.

BIHOREANUL a descoperit că masacrarea arborelui a fost făcută la cererea administratorilor restaurantului Spoon, pe ascuns, în două etape, cu mijloace rudimentare şi ignorând regulamentele potrivit cărora propunerea de "toaletare" trebuia supusă dezbaterii unei comisii de specialişti, iar operaţiunea executată în anumite limite.

DNA să vină să te ia!

Viceprimarul Mircea Mălan a pierdut preşedinţia PNL Oradea după o campanie murdară, cu turnătorii făcute la DNA în numele unui mort şi al unui bihorean plecat din ţară.

Scrisorile "false" care l-au costat conducerea filialei municipale a partidului îl acuză pe Mălan că ar deţine prin interpuşi firma care a pavat Piaţa Unirii şi că a pus pe tavă companiei Romprest dezinsecţia oraşului, investind veniturile obţinute prin corupţie în imobile şi TIR-uri.

Banii vorbesc!

Primăria Oradea a atras în ultimii opt ani fonduri UE de 660,2 milioane lei, de patru ori peste bugetul propriu de investiţii al oraşului.

La aproape 1 miliard de lei, cât valorau contractele semnate pentru 57 de proiecte, municipalitatea a făcut plăţi efective de 919,1 milioane, din care 660,2 milioane din bani nerambursabili şi 256,2 milioane lei contribuţie proprie ce include şi corecţii de 47,6 milioane lei.

Anchetă cu ochii închişi

Dornică să se răzbune pe fostul iubit, dar greşind adresa, o piţipoancă a mâzgălit cu vopsea faţada unei alte case, poliţiştii ţinând dosarul la dospit de aproape un an.

Deşi tânăra şi un taximetrist care i-a fost complice au fost înregistraţi de camerele de supraveghere montate de Primărie, poliţiştii din Sîntandrei au încadrat dosarul în categoria celor cu... "autori necunoscuţi".

Ieşiţi din "ţigănie"

Cu bani din Norvegia, lobby din Ungaria şi experţi de la Banca Mondială, o fundaţie din Oradea a construit 11 grădiniţe pentru copiii romi, unde sunt educaţi, însă, şi părinţii acestora.

Edificate ori, după caz, extinse şi modernizate, mobilate şi dotate cu cărţi şi jocuri educative, grădiniţele sunt cel mai atractiv şi eficient mijloc pentru ca ţiganii să înveţe să se spele, să se poarte, să scrie şi să citească, adică să intre în rândul lumii.

"Satul" Nufărul

Extinderea Oradiei moderne a început prin "înghiţirea" unor sate învecinate, primul dintre acestea fiind şi unul dintre cele mai bogate.

Aflat pe locul doi în clasamentul celor mai populate cartiere ale oraşului, cartierul Nufărul îşi are originea în vechiul sat Seleuş, dezvoltat cu încetinitorul din secolul XIII şi complet urbanizat în doar cinci decenii.

TIME OUT

Piaţa cărţilor

În luna mai, "florarul" anului, orădenii sunt invitaţi să îmbine mirosul florilor cu cel al cărţilor. În perioada 10-14 mai, în piaţa centrală a oraşului va poposi din nou Caravana Gaudeamus, organizată de Radio România, în parteneriat cu autorităţile locale.

Şi ediţia de anul acesta se anunţă una bogată, în cadrul căreia zeci de edituri de top din ţară, precum şi unele din Oradea, vor expune spre vânzare, inclusiv la preţuri reduse, câteva dintre cele mai noi şi mai căutate volume scoase pe piaţă.

ORADEA NOASTRĂ

Unu mai... verde!

Chiar dacă săptămâna trecută părea că toată România s-a întors în plină iarnă, calendarul arată altceva: peste câteva zile se deschide sezonul ieşirilor la iarbă verde!

Orădenii care vor să sărbătorească ziua de 1 mai în mijlocul naturii au chiar de ales. Cea mai la îndemână zonă de picnic, tradiţională chiar, e Silvaşul. Cei care vor să lase oraşul în urmă, pot porni, în schimb, pe cărările pădurilor din împrejurimi.

Atacul cu decibeli 

Câteva mii de orădeni care locuiesc la marginea oraşului sunt poluaţi fonic de maşinile din trafic. Măsurători făcute la comanda Primăriei arată că în preajma a opt străzi din oraş se depăşesc limitele de zgomot permise de lege, ceea ce afectează, pe timp de zi, circa 3.000 de orădeni. Pe timpul nopţii e şi mai grav: gălăgia ajunge în urechile a 5.900 de orădeni.

Singura veste bună este că, în ultimii cinci ani, numărul orădenilor poluaţi fonic s-a redus semnificativ. În continuare, însă, Primăria trebuie să găsească soluţii ca oraşul să fie mai silenţios.

O viaţă în mişcare   

Cei mai mulţi dintre noi consideră sportul de performanţă ca fiind o "ocupaţie" exclusiv a tinerilor. Adevărul este, însă, că numai prejudecăţile şi lenea îi opresc să facă sport pe cei trecuţi de prima tinereţe!

Dovada vie că se pot obţine performanţe în sport şi la vârsta a doua este orădeanca Ileana Bereş. De 40 de ani încoace, aleargă, zi de zi, din pură plăcere. Recent, s-a întors de la Campionatul Naţional de Atletism pentru veterani cu trei medalii de aur, obţinute la categoria 55 de ani.