Şoseaua groazei

După ce a ucis în trecut 5 şoferi pe DN79, Compania de Drumuri pregăteşte noi "crime" pe DN1. CNAIR a comandat în Bihor amenajarea a nu mai puţin de 18 insule de calmare a traficului între Oşorhei şi Auşeu, periculoase deopotrivă pentru şoferi şi pietoni, lucrările demonstrând iresponsabilitatea funcţionarilor, fiindcă au fost realizate după acelaşi proiect vechi şi superficial, şi anume prea scurte şi prea înguste, cu borduri perpendiculare, deşi toate aceste neajunsuri fuseseră consemnate în documentele Companiei.

Protejată renegată

Şoc în PSD Bihor: şeful filialei a mazilit-o din funcţia de secretar executiv pe fosta sa pupilă, Ana Maria Tiron, cunoscută ca "blonda lui Mang", pe care o acuză de obrăznicie, indolenţă şi "turnătorii" la... BIHOREANUL. Ioan Mang şi-a executat ex-favorita sub pretextul că n-a înregistrat membrii noi în evidenţele de partid, dar i-a eliminat pe cei decedaţi şi demisionaţi, mobilul real fiind însă propria supravieţuire politică.

Jaf la minut

În doar câteva secunde, o bandă de spărgători profesionişti a jefuit o casă de pariuri din Salonta şi a trimis în decor o maşină a Poliţiei, după o urmărire ca în filme. După lovituri date în Bihor, Arad şi Timiş, de pe urma cărora în doi ani au strâns peste 2 milioane euro, hoţii s-au făcut nevăzuţi înainte să fie săltaţi, cel mai probabil fiind avertizaţi de o "cârtiţă" din rândul anchetatorilor.

Sinucidere sau accident?

Parchetul Bihor continuă investigaţia în cazul morţii studentei de la Medicină căzută de la etajul patru al unui bloc din centrul Oradiei. Anchetatorii iau în calcul ipoteza că tânăra ar fi alunecat din greşeală peste pervazul ferestrei, astfel că s-au întors la locul tragediei pentru a face teste cu ajutorul unui manechin special, având aceeaşi greutate şi înălţime ca ale tinerei.

Tot în groapă!

Firma Construcţii Bihor reia lucrările la parcarea subterană din Piaţa Independenţei, a cărei finalizare a fost amânată a treia oară, pentru 2018. Municipalitatea redeschide şantierul după o pauză de un an în care beneficiarii proiectului, Administraţia Domeniului Public şi RCS&RDS, au convenit să înlocuiască proiectanţii clujeni cu un arhitect orădean, care să fie... măcar disponibil.

Au albit lista neagră!

Primăria Oradea nu mai afişează pe site-ul propriu "lista neagră" a firmelor care şi-au încălcat obligaţiile contractuale, în ciuda promisiunilor lui Ilie Bolojan. Anularea interdicţiei ca firmele neserioase să mai participe la licitaţiile municipalităţii permite ca societăţi precum Marconst şi Abed Nego, care au ratat lucrări de amploare, să se prezinte "curate" la noi proceduri de achiziţie.

Şantierul Glăvoi

Cunoscutul loc de campare pentru turiştii cu corturi de pe platoul Glăvoi din Munţii Apuseni a fost transformat în cartier de construcţii ilegale. În mai puţin de un an, Garda de Mediu a făcut şapte plângeri penale privind cabanele şi terasele construite ilegal în aria protejată, una vizându-l pe socrul primarului PSD din Pietroasa, Cornel Pîlea, iar alta pe o verişoară a edilului, ambii somaţi chiar de acesta să-şi demoleze "ctitoriile".

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Alin Novac Iuhas, inspector şcolar general al judeţului Bihor: "Învăţământul bihorean este de calitate"

Pentru prima oară din 2011 încoace, de când Bacalaureatul e supravegheat cu camere video, rezultatele în Bihor n-au mai fost o surpriză neplăcută.
Dacă anul trecut promovau puţin peste jumătate dintre absolvenţii de liceu, vara aceasta procentajul a urcat spectaculos la 69%, iar note bune s-au consemnat şi la Evaluarea Naţională, ceea ce - susţine inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas - ar fi un semn că atât profesorii, cât şi elevii au înţeles că trebuie să muncească mai mult.
Contrar opiniei multor părinţi, ba chiar şi dascăli, şeful IŞJ Bihor nu crede că programele şcolare sunt prea încărcate, nici că elevii care vor note mai mari trebuie neapărat să ia ore în particular, dar nici că părinţii greşesc adunând bani pentru fondul clasei ori al şcolii...

Folosiţi-vă de măgăruş!

Doi bihoreni din Cauaceu au pus pe picioare singura fermă de lapte ecologic de măgăriţă din România. Ferma cu 120 de asine a fost înfiinţată din hobby după ce unul dintre asociaţi şi-a tratat alergia cu lapte de măgăriţă care, similar laptelui matern în proporţie de 97%, întăreşte sistemul imunitar dar, fiindcă e greu de obţinut, costă peste 100 lei litrul.

Corăbiile din Cetate

Celebra Endeavour, corabia din secolul 18 care a dus un echipaj britanic în sudul Oceanului Pacific, spre descoperirea Noii Zeelande, nava olandeză Prins Willem, care a participat la războiul comercial anglo-olandez, sau corabia San Felipe, care ar fi trebuit să fie o măreaţă realizare a Spaniei în secolul 17, dar n-a devenit niciodată realitate, pot fi acum admirate de orădeni. Dar doar dacă aveţi ochi buni!
Săptămâna trecută, la Muzeul Cetăţii şi al oraşului Oradea s-a deschis o interesantă expoziţie, intitulată "Machete de corăbii", cuprinzând şase opere realizate cu talent şi multă migală de orădeanul Călin Raţ.