Zoo s-a sălbăticit!

Extinsă şi refăcută din temelii în urmă cu patru ani, Grădina Zoologică s-a degradat pe nesimţite chiar sub ochii celor plătiţi s-o îngrijească. Pentru că ţarcurile au garduri rupte şi peticite, tencuieli căzute şi pereţi din sticlă plini de crăpături, animale-vedetă, precum suricatele şi puiul de leu, nu pot fi văzute, iar pentru starea necuvântătoarelor nu răspunde nimeni fiindcă Zoo Oradea nu reuşeşte să angajeze un medic veterinar şi un biolog.

"Dumitru" de la Vamă

Cine voia să ne conducă: un pretendent la Primăria Oradea a fost colaborator plătit al poliţiei politice comuniste. Vameş la Valea lui Mihai şi Oradea înainte şi după 1989, preşedinte al PPDD Bihor şi candidat la Primărie al PPLC, Dorel Vesa îşi denunţa pe bani colegii care cârteau contra orânduirii, iar acum, deconspirat, nu regretă nimic, pentru că doar şi-a "apărat patria".

Ioana de pe Splai

O orădeancă emigrată în America în anii ‘80 vrea să devină prima româncă judecător din Illinois. Deşi a părăsit România în copilărie, Ioana Sălăjanu vorbeşte perfect limba maternă şi se mândreşte cu originea ei orădeană, ba chiar o consideră un atu în campania pe care şi-o face în ţara de adopţie, unde judecătorii sunt aleşi de popor.

"Box" în fotbal

Scandal în fotbalul bihorean: Noul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Radu Bitea, e acuzat că a obţinut funcţia prin fraudă şi că politizează forul sportiv punând un PSD-ist şef peste arbitri. Majoritatea arbitrilor bihoreni de ligi superioare s-au "refugiat" la Satu Mare, în frunte cu Octavian Şovre, singurul arbitru de Champions League din Bihor, revoltat că şeful AJF pune ca observatori la partide inclusiv preşedinţi de cluburi!

Drumul spre o casă

Povestea familiei care locuia sub Podul Prezan a făcut valuri în mediul virtual, împărţind internauţii, sensibilizând totodată autorităţile şi câţiva binevoitori. Concubinii Forisz Ildiko şi Haias Szabo Iosif, împreună cu tânăra Timea şi mezina Denisa, au fost adăpostiţi de Administraţia Socială Comunitară Oradea şi au primit ajutor în găsirea unei chirii aşa încât micuţa să poată urma o şcoală, iar mama să lucreze.

Alegeţi la rece!

Codurile roşu şi portocaliu de caniculă din această vară i-a determinat pe bihoreni să ia cu asalt firmele specializate în sisteme de climatizare. Cererea ridicată pentru instalaţii de condiţionare a aerului a mărit timpii de aşteptare a montării acestora, iar reprezentanţii firmelor de profil sfătuiesc clienţii să apeleze doar la dealeri autorizaţi, care asigură şi garanţie, pentru că micile economii făcute cu meseriaşi la negru vor tripla costurile de service.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Bihor:
"În goana după imagine, conducerii CJ îi dispare luciditatea"

Fost vicepreşedinte al CJ Bihor în două rânduri, acum lider al consilierilor PNL, aşadar potenţial preşedinte dacă liberalii ar forma o altă majoritate, Ionel Avrigeanu acuză conduita actualei conduceri a instituţiei. Liberalul condamnă politizarea şi drenarea banilor publici, denunţă trioul Pasztor-Mang-Bodea că nu are proiecte şi se întreabă dacă PSD şi ALDE vor accepta ca anul viitor CJ Bihor să nu serbeze Centenarul Marii Uniri, având în vedere că acest lucru depinde de UDMR. Avrigeanu explică şi ce ar face liberalii dacă ar fi ei la "butoane".

Oradea pietonilor

Primarul Ilie Bolojan vrea dispariţia magazinelor second hand şi limitarea vitezei maşinilor la 30 de kilometri pe oră în centrul oraşului. Decizia, o premieră naţională, face parte dintr-un plan de animare a centrului istoric, vizând stimularea localurilor, care vor avea program minimum obligatoriu, pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

Drum în chirie

Drumul expres va fi finalizat, după ce municipalitatea s-a angajat să achite chirie CFR-ului pentru terenul necesar. Încheiat pe 5 ani, contractul este înrobitor, CFR tratând municipalitatea ca pe o firmă care îşi deschide o afacere pe terenul ei şi taxând oraşul cu aproape 50.000 euro pe an.

Chemare în adâncuri

Judeţul cu cele mai multe şi mai frumoase peşteri din ţară, Bihorul are în adâncuri adevărate comori. Zece dintre ele, până acum accesibile doar speologilor, au fost deschise recent şi pentru cei care nu au mai coborât niciodată într-una dificil de parcurs.
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a creat, în premieră naţională, prima reţea de peşteri speoturistice, permiţând astfel şi turiştilor de rând să le vadă frumuseţile din adâncuri.