Violator în libertate!

Poliţia, în alertă: un violator în serie a fost poftit afară din puşcărie de judecători şi procurori, înainte de termen, după alte trei liberări condiţionate şi tot atâtea recidive. Condamnat până acum pentru trei violuri şi trei tentative, ultima comisă în plin centrul Oradiei, în noaptea de Înviere, asupra unei tinere, Petru Hera Cristea a dispărut de acasă imediat după liberare, motiv pentru care poliţiştii îl au în consemn, de teamă să nu atace din nou!

Cu frigul în oase

Mii de locuitori din Nufărul, Velenţa şi Sînmartin sunt ţinuţi în frig şi fără apă caldă. Lucrările de reîntregire a reţelelor magistrale au făcut ca orădenii deserviţi prin 29 din cele 147 de puncte termice să rămână cu caloriferele reci, pentru a li se putea da măcar apă caldă, în vreme ce localnicii din Sînmartin, debranşaţi total de la reţea, iau în calcul renunţarea la serviciile Termoficare.

Plagiator la pătrat

Doctoriţa Lucia Daina i-a dat ministrului Sănătăţii o "adeverinţă" de autor, fugind apoi în concediu. După ce şi-a dosit o primă lucrare de doctorat suspectă de plagiat, susţinută în medicină la Oradea, Florian Bodog a fost dovedit că a copiat-o şi pe a doua, luată în management la Timişoara, prin "lipirea" a trei cărţi scrise de alţii.

Dosarul Motorina

Beiuşul n-are noroc la primari: liberalul Petru Mlendea a fost pus sub urmărire pentru o fraudă de peste 100.000 lei în dauna firmei de salubrizare Edilul. Procurorii Parchetului Beiuş îl acuză pe edilul-şef că în perioada în care a condus societatea le-a permis VIP-urilor locale, între care şi ex-primarului Adrian Domocoş, să-şi alimenteze maşinile pe cheltuiala firmei subordonate Consiliului Municipal.

Sănătate şi la sate

Un tânăr doctor orădean stabilit în Cluj aduce în Bihor o caravană de medici voluntari care vor oferi consultaţii gratuite prin sate. Impresionat de proiectul "Caravana cu medici" lansat la Bucureşti, Răzvan Tirpe l-a preluat şi în zona Ardealului, unde confraţii pe care i-a mobilizat au oferit deja consultaţii fără plată pentru depistarea cancerului la sân şi de col uterin.

Grădiniţa "italiană"

Pentru a ajuta comunitatea din cartier, biserica greco-catolică din Velenţa a amenajat o grădiniţă modernă, pentru care deja are prea multe solicitări. Proiectul a pornit de la convingerea preoţilor că Biserica îşi îndeplineşte cu adevărat misiunea atunci când se implică şi în viaţa socială şi educativă a comunităţii, fiind realizat cu sprijinul financiar acordat de trei asociaţii creştine din Italia.

Toamnă reuşită 

Focuri spectaculoase de artificii au colorat pe 8 octombrie cerul oraşului, lăsând cortina peste o nouă Toamnă Orădeană. Deşi condensată pe parcursul a doar patru zile, ediţia din acest an a abundat în evenimente organizate fără cusur şi atractive, care s-au ţinut, pentru prima oară, simultan în două locuri emblematice - Piaţa Unirii şi Cetatea - unde au atras peste 63.000 de petrecăreţi.
Au fost, desigur, şi nemulţumiri, în special în ce priveşte mâncarea: deşi gustoasă şi diversă, a fost considerată de unii cam scumpă şi nu destul de… tradiţională.

ORADEA NOASTRĂ:

Maşini cu priză

Lumea este în faţa unei noi revoluţii. În ultimii doi ani, numeroase oraşe europene au anunţat planuri pentru interzicerea maşinilor cu motoare diesel, iar guvernele din Franţa şi Marea Britanie au făcut un pas chiar mai mare, hotărând ca din anul 2040 să interzică şi maşinile pe benzină. Aşadar, regula viitorului pare clară: pe şosele vor circula doar vehicule electrice.
Desigur, România este în urma vesticilor. Totuşi, interes există, iar numărul maşinilor electrice ar putea să crească semnificativ, pentru că Guvernul a pus la bătaie, săptămâna trecută, încă 3.800 de vouchere în programul Rabla, care pot fi solicitate inclusiv de persoanele fizice care vor să-şi cumpere vehicule de acest fel. Fără să dea nimic la schimb, doritorii vor primi 10.000 de euro reducere la achiziţia oricărui model eco...

Dispărută pe vecie

Rezervaţia pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră pentru nufărul termal specific locului, era unul dintre locurile preferate ale Annei Marossy, cel mai reputat biolog şi ecologist orădean.
Cum pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de când aceasta a trecut în nefiinţă, bihorenii sunt invitaţi s-o comemoreze în inima rezervaţiei, pe malul lacului Ochiul Mare, unde odinioară înflorea gingaşa floare. Să vadă cu ochii lor cum, asemenea celei care a încercat să ocrotească locul, rezervaţia s-a stins de tot...

Expertă în extreme

Valurile de căldură care sufocă Europa în ultimul timp sunt un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Inclusiv a orădenilor, care vară de vară sunt afectaţi de temperaturi tot mai înalte, aşa că ar trebui să fie mai atenţi la acest aspect.
Sfatul îl transmite tocmai una de-a lor, Iulia Mărginean, singurul cercetător român la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale, cu sediul în Oslo, Norvegia. După ce a colindat Europa studiind mediul, Iulia îşi doreşte acum să se specializeze în schimbări climatice şi să afle care sunt soluţiile pentru ca planeta să aibă un viitor mai sănătos.